Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Nταβούτογλου: 'Εσοδα από το φυσικό αέριο, αλλιώς διχοτόμηση της Κύπρου

«Ή λύση, ή διχοτόμηση», είναι ο τίτλος της εφημερίδας. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών τονίζει πως «σε περίπτωση που οι ελληνοκύπριοι εξακολουθούν να συνάπτουν μονομερείς συμφωνίες για την εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου, τότε και η Τουρκία μπορεί να κάνει το ίδιο με την "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου"».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ζητά τον ορισμό μιας ειδικής επιτροπής που θα συλλέγει τα έσοδα από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κύπρου.


Ο Νταβούτογλου προχωρά ακόμη περισσότερο στις απειλές του και αναφέρει πως «σε περίπτωση που οι ελληνοκύπριοι επιμένουν στην αδιάλλακτη πολιτική τους, τότε υπάρχει και η λύση των δύο κρατών στο νησί, τα οποία θα γίνουν ταυτόχρονα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Απαντώντας επίσης σε ερωτήσεις της εφημερίδας «Haberturk», ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι «θα πρέπει να επιταχυνθεί η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών και οι εμπλεκόμενες πλευρές να συναντηθούν το ταχύτερο και να συζητήσουν για μία ουσιαστική λύση. Οι (ενεργειακές) πηγές θα πρέπει να γίνουν πηγές της νέας Ενωμένης Κύπρου. Θα πρέπει να τις χρησιμοποιήσει το νέο κράτος, στο οποίο θα είναι εταίροι και οι Τουρκοκύπριοι».


Ανακοίνωσε εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕγια τις προκλητικές δηλώσεις Νταβούτογλου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Οι προκλητικές και ταυτόχρονα αποκαλυπτικές δηλώσεις Νταβούτογλου για την Κύπρο επιβεβαιώνουν την ορθότητα των εκτιμήσεων του ΚΚΕ ότι η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ και η εκχώρηση του φυσικού της πλούτου σε πολυεθνικές, εκτός από τη βάρβαρη επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα θα έχουν ως αποτέλεσμα και την επαναφορά του «Σχεδίου Ανάν» σε ακόμα χειρότερη έκδοση.
«Το ΚΚΕ καλεί το λαό να μην έχει καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση ότι ως εγγυήτρια δύναμη θα συμβάλλει στην αποτροπή της διχοτόμησης και της νομιμοποίησης των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο. Αυτό δείχνει η έως τώρα στάση των ελληνικών κυβερνήσεων αλλά και η επί της ουσίας αποδοχή από την κυβέρνηση των γκρίζων ζωνών, καθώς και η παράδοση των υδρογονανθράκων στις πολυεθνικές για τη συνεκμετάλλευσή τους στο Αιγαίο».