Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Πάνω από 100 τόνοι αλογίσιου κρέατος «μπήκαν» στην Ελλάδα!

Τα δύο τελευταία χρόνια εισήχθησαν στη χώρα μεγάλες ποσότητες από κρέας αλόγου σύμφωνα με τα στοιχεία της Eλληνικής Στατιστικής Αρχής, Ρουμανία, Ισπανία και Βουλγαρία ήταν οι χώρες απ' όπου προήλθαν και τώρα αναζητείται το πού κατέληξαν.
Σε έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημειώνεται ότι από τους έως τώρα ελέγχους σε κρέατα και σκευάσματα για τον εντοπισμό κρέατος αλόγου έχουν εντοπιστεί 12 θετικά δείγματα σε σύνολο 200.
Όπως επισημαίνεται ωστόσο οι έλεγχοι συνεχίζονται όχι μόνο στο βόειο κρέας, αλλά και σε τρόφιμα που έχουν σημανθεί ως περιέχοντα βόειο κρέας (κιμάς, προϊόντα κρέατος, παρασκευάσματα κρέατος).

Όπως ειδικότερα αναφέρεται στο έγγραφο, κατά το 2011 έφτασαν στην Ελλάδα 37 τόνοι κρέατος αλόγου, εκ των οποίων οι 35 τόνοι από τη Ρουμανία και 2 τόνοι από την Ισπανία. Κατά το 2012, έφτασαν στη χώρα 74,2 τόνοι κρέατος αλόγου, εκ των οποίων οι 24 τόνοι από την Ισπανία, 15,9 τόνοι από τη Ρουμανία και 34,3 τόνοι από τη Βουλγαρία.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στα μέσα Μαρτίου μετά από ερωτήσεις βουλευτών για τους ελέγχους στα τρόφιμα και, όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός, από τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων για παρουσία DNA αλόγου σε δείγματα τροφίμων που διενεργήθηκαν με τη μέθοδο Real Time- PCR (Real- Time Polymerase Chain Reaction) απεστάλησαν στα εργαστήρια περίπου 200 δείγματα, εκ των οποίων τα 12 βρέθηκαν θετικά.

Για τις συγκεκριμένες παρτίδες ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία μέτρα και θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ, λόγω του εύρους του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο και των πλαστών διευθύνσεων που είχαν δηλώσει οι επιχειρήσεις αυτές, έχει ζητηθεί η εισαγγελική και αστυνομική συνδρομή για την προσαγωγή των υπευθύνων των επιχειρήσεων αυτών, καθώς επίσης και η διενέργεια των αναγκαίων ελέγχων στις επιχειρήσεις τους.