Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Ξεκίνησε στην Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για το αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο

Σε εξέλιξη η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου - καρμανιόλα του υπουργείου Οικονομικών στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Το νομοσχέδιο προωθείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η διαδικασία προβλέπει τη συζήτησή του στην Ολομέλεια στις 11 το πρωί της Κυριακής και την ψήφισή του το βράδυ της ίδιας μέρας.
Το νομοσχέδιο κατατέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης και εγκρίθηκε, την Πέμπτη, από το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου ο Α. Σαμαράς κάλεσε τους υπουργούς του να μη χαλαρώσουν τους ρυθμούς της αντιλαϊκής επίθεσης και να εφαρμόσουν πλήρως τα βάρβαρα μέτρα που περιλαμβάνει.«Τώρα πρέπει να προσέξουμε, να μη χαλαρώσει η προσπάθεια, γιατί κινδυνεύουμε μετά από τόσες θυσίες να έχουμε υποτροπή, να "κυλήσουμε" πίσω από εκεί που μόλις τώρα καταφέρνουμε να ξεκολλήσουμε», είπε, απευθυνόμενος έμμεσα στο λαό και εκβιάζοντάς τον να δεχτεί τα μέτρα.

Εκτενή αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο θέμα της απομάκρυνσης 15.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2014, εκ των οποίων 4.000 ως τέλος της φετινής χρονιάς και από αυτούς 2.000 το αμέσως επόμενο διάστημα. Επισήμανε μάλιστα με νόημα ότι «είναι κυρίως η ελληνική κοινωνία που περιμένει να δει αν είμαστε έτοιμοι να σπάσουμε αυτό το ταμπού», αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι παραπάνω απολύσεις είναι μόνο η αρχή.
Τις διαδικασίες για την ενεργοποίση του μέτρου των μαζικών κατασχέσεων στους μισθούς και τις συντάξεις για τις εμφανιζόμενες ληξιπρόθεσμες «οφειλές» των λαϊκών νοικοκυριών στην Εφορία, δρομολογούν οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου-εφαρμοστικού νόμου που δημοσιοποιήθηκε. Στο αντιλαϊκό τερατούργημα καθορίζονται οι σχετικές διαδικασίες. Η υπαγωγή στις διατάξεις τμηματικής εξόφλησης αποτελεί το δόκανο που στήνει η συγκυβέρνηση απέναντι στα οικονομικά αδύναμα λαϊκά νοικοκυριά που δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις προϋποθέσεις ένταξης και παραμονής στην εν λόγω ρύθμιση.
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν τη μονιμότητα του μέτρου για το χαράτσι στη λαϊκή κατοικία, που και για φέτος θα πληρώνεται μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Επίσης, νέες παραπέρα απελευθερώσεις σε λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα», στο όνομα της ενίσχυσης της «επιχειρηματικότητας», τη σύντμηση των διαδικασιών για τα πειθαρχικά παραπτώματα των δημοσίων υπαλλήλων.
Οι διατάξεις αναμένεται να εμπλουτιστούν με νέους νόμους και υπουργικές αποφάσεις, ενώ οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν απέκλειαν ούτε τις «αλλαγές» της τελευταίας στιγμής. Από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, πάνω στο οποίο διαβουλεύτηκαν και τα κόμματα της συγκυβέρνησης, απουσιάζουν οι ρυθμίσεις για τις απολύσεις στο Δημόσιο, καθώς και για τα ενυπόθηκα τραπεζικά δάνεια των νοικοκυριών.
Ειδικότερα:
1. Ληξιπρόθεσμες «οφειλές»: Σε περίπτωση «εκπρόθεσμης καταβολής» έστω και μιας από τις προβλεπόμενες δόσεις, η ρύθμιση διευκόλυνσης χάνεται με αποτέλεσμα να γίνεται απαιτητό το σύνολο της εμφανιζόμενης «οφειλής». Η εξουθένωση της λαϊκής οικογένειας προκύπτει ανάγλυφα από το γεγονός ότι η εκπρόθεσμη καταβολή συνεπάγεται και προσαύξηση στο 15%, σε μια εξέλιξη που καταργεί την όποια προβλεπόμενη διευκόλυνση. Το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να δώσει «εντολή παρακράτησης μέρους ή του συνόλου της χρηματικής απαίτησης κατά τρίτων προσώπων», όπως δηλαδή στα λογιστήρια των επιχειρήσεων και στα ασφαλιστικά ταμεία για κατασχέσεις μισθών και συντάξεων. Στο νομοσχέδιο προβλέπονται δύο ρυθμίσεις: Η πρώτη για τα ληξιπρόθεσμα «χρέη» που βεβαιώθηκαν μέχρι 31/12/2012 (μέχρι 48 μηνιάτικες δόσεις) και μια πάγια (σε 12 δόσεις) για ληξιπρόθεσμα που θα βεβαιώνονται στο εξής. Τα λαϊκά νοικοκυριά με ληξιπρόθεσμες «οφειλές» που βεβαιώθηκαν μέχρι 31/12/2012 για να παραμείνουν στη ρύθμιση δεν πρέπει να χρωστούν κανένα ληξιπρόθεσμο χρέος που βεβαιώνεται από τη 1η Γενάρη 2013. Αν δεν εξοφλήσουν εμπρόθεσμα μια οποιαδήποτε νέα τρέχουσα οφειλή, θα βγαίνουν αυτόματα εκτός ρύθμισης για τα παλαιότερης κοπής χαράτσια! Η έκπτωση στις προσαυξήσεις για τις «οφειλές» μέχρι 31/12/2012 κυμαίνεται από από 25% (48 δόσεις) μέχρι 50% (εφάπαξ). Σε κάθε περίπτωση, η ρύθμιση ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής χορηγείται μόνο εφόσον ο «οφειλέτης» αποδείξει τη δυνατότητά του να ανταποκριθεί στο ύψος της μηνιάτικης δόσης !
2. Χαράτσι ακινήτων: Παραμένει σε ισχύ και για το 2013 «μειωμένο» κατά 15% το χαράτσι στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, το οποίο ταυτόχρονα μετονομάζεται από «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών» (ΕΕΤΗΔΕ) σε «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων» (ΕΕΤΑ). Θα επιβάλλεται και στις μη αποπερατωμένες ηλεκτροδοτούμενες οικοδομές, καθώς επίσης και στα ακίνητα που εκμισθώνονται σε υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου. Επιπλέον θα είναι σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με το ΕΕΤΗΔΕ για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικών τιμών. Εφόσον δεν πληρωθεί στη ΔΕΗ μετά την παρέλευση 4 μηνών από την ημερομηνία λήξης πληρωμής της πρώτης δόσης, τότε η σχετική κατάσταση θα αποστέλλεται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα βεβαιώνει το οφειλόμενο τέλος και στη συνέχεια θα κινούνται οι διαδικασίες εναντίον των «οφειλετών» (κατασχέσεις εισοδημάτων, περιουσιακών στοιχείων). Οι λογαριασμοί ρεύματος με το ΕΕΤΑ του 2013 θα αρχίσουν να αποστέλλονται από τη ΔΕΗ από τον Ιούνη-Ιούλη και η εξόφληση προβλέπεται σε 5 διμηνιαίες δόσεις. Πέρα από το νέο «αναμορφωμένο» χαράτσι, εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν σε 3 μηνιαίες δόσεις τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για 3 έτη ταυτόχρονα - το 2011, το 2012 και το 2013 - με ένα ενιαίο εκκαθαριστικό σημείωμα!
3. Απολύσεις στο Δημόσιο: Συντομεύεται η διαδικασία για τη διοικητική εκδίκαση πειθαρχικών παραπτωμάτων στο δημόσιο. Συγκεκριμένα οι αποφάσεις των Πειθαρχικών Συμβουλίων με τις οποίες επιβάλλονται ποινές υποβιβασμού και οριστικής παύσης (απόλυση) «δεν υπόκεινται σε ένσταση ενώπιον του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου» αλλά μόνο σε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
4. «Άνοιγμα επαγγελμάτων»: Αίρονται και οι τελευταίοι περιορισμοί για 23 επαγγέλματα, όπως πιστοποιημένου εκτιμητή, αρχαιοπώλη, εμπόρου νεότερων μνημείων, λογιστή.
Στο πολυνομοσχέδιο εντάσσονται και οι τελευταίες ρυθμίσεις που έθεσε σε διαβούλευση η κυβέρνηση για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), σε μια προσπάθεια να διευθετήσει το πρόβλημα του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού για την πληρωμή των υπέρογκων τιμών που ισχύουν, αλλά και να πετάξει εκτός αγοράς μικρά επιχειρηματικά σχήματα που είτε δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τα έργα τους - κυρίως φωτοβολταϊκά - αυτή την περίοδο, είτε επιδίδονται σε εμπόριο αδειών. Μέτρα όπως η κατάθεση εγγυητικών επιστολών για τη δέσμευση χώρου στα δίκτυα και η αλλαγή στις διαδικασίες αδειοδότησης και στις ταρίφες ισχυροποιούν τις μεγαλύτερες εταιρείες των ΑΠΕ, παρά και τις διαμαρτυρίες τους.
Διαβάστε στα συνημμένα αρχεία τα τελικά κείμενα του υπουργείου Οικονομικών.