Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία

Στο πλαίσιο της έντασης των διεργασιών για κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία εντάσσεται η έκτακτη συνεδρίαση την Τετάρτη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που επικύρωσε σχέδιο απόφασης που κατέθεσαν οι ΗΠΑ, η Τουρκία και το Κατάρ, με 36 ψήφους εκ των 47 μελών του Συμβουλίου.
Το εν λόγω σχέδιο απόφασης καταδικάζει τη συριακή κυβέρνηση για επιθέσεις εναντίον αμάχων στην πόλη Κουσέιρ, στη Δυτική Συρία, 10 χλμ. από τα σύνορα με τον Λίβανο, καθώς και την «επέμβαση ξένων μαχητών» στις συγκρούσεις στη συγκεκριμένη περιοχή, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά τη Χεζμπολλάχ, χωρίς να την κατονομάζει. Ο Σύρος πρέσβης χαρακτήρισε το ψήφισμα πολιτικά υποκινούμενο.
Η κατάθεση και επικύρωση του συγκεκριμένου σχεδίου απόφασης ήρθε μία μόλις μέρα μετά την απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με την οποία άνοιξε ο δρόμος για τον ανοιχτό και επίσημο εφοδιασμό με όπλα των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στη Συρία.
Καταδικάζει την απόφαση της ΕΕ η συριακή κυβέρνηση
Εν τω μεταξύ, η συριακή κυβέρνηση καταδίκασε την απόφαση της ΕΕ να άρει ουσιαστικά το εμπάργκο όπλων στη Συρία, σημειώνοντας ότι η κίνηση αυτή θα σαμποτάρει τις ειρηνευτικές προσπάθειες.
Σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας, «η πρόσφατη απόφαση της ΕΕ αποδεικνύει ότι παρακωλύουν τις διεθνείς προσπάθειες με στόχο την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στη συριακή κρίση η οποία βασίζεται στο διεθνή διάλογο μεταξύ των Σύρων». Ο ίδιος κατηγόρησε την ΕΕ ότι παρέχει «στήριξη και ενθαρρύνει τους τρομοκράτες με το να τους προμηθεύει με όπλα, παραβιάζοντας τη διεθνή νομοθεσία και το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».
Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ παραχώρησε συνέντευξη που θα μεταδοθεί την Πέμπτη το βράδυ στο τηλεοπτικό δίκτυο της λιβανικής Χεζμπολλάχ, η οποία θα μεταδοθεί ταυτόχρονα και από τα κρατικά συριακά τηλεοπτικά δίκτυα. Σε αποσπάσματα της συνέντευξης που προδημοσιεύτηκαν στην λιβανέζικη εφημερίδα αλ Άχμπαρ, ο σύρος πρόεδρος σημείωσε ότι η ισορροπία στρατιωτικής ισχύος τείνει προς το μέρος του στρατού του ύστερα από τα "σπουδαία επιτεύγματα" στο πεδίο. «Υπάρχουν ομάδες της Χεζμπολάχ στις συνοριακές περιοχές του Λιβάνου, αλλά ο συριακός στρατός διοικεί και ηγείται των μαχών ενάντια στις ένοπλες δυνάμεις στη Συρία», είπε ο Άσαντ στη συνέντευξη που θα μεταδοθεί αργότερα σήμερα. «Ο (συριακός) στρατός θα συνεχίσει να μάχεται μέχρι να εξαφανιστούν οι τρομοκράτες», σχολίασε αναφερόμενος στους αντικαθεστωτικούς.
Στη συνέντευξή του, ο Άσαντ επιβεβαίωσε την συμμετοχή της χώρας του στην επικείμενη διάσκεψη στη Γενεύη. «Η Συρία συνεχίζει τις προσπάθειές της για τον τερματισμό της κρίσης (και κινείται) σε δύο παράλληλες κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι μέσω των διπλωματικών προσπαθειών εκφράζοντας την πρόθεσή της να συμμετάσχει, άνευ όρων, στην (διάσκεψη) "Γενεύη 2". Η δεύτερη είναι μέσω των συνεχιζόμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων για την ανακατάληψη των περιοχών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ένοπλων ομάδων», είπε ο Άσαντ.
Επίσης, ο Άσαντ καταδίκασε την Τουρκία, την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ επειδή υποστηρίζουν και χρηματοδοτούν τους αντικαθεστωτικούς, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν χιλιάδες μισθοφόροι που μάχονται στο πλευρό των αντικαθεστωτικών στη Συρία.
Ακόμη, ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ επιβεβαίωσε ότι η χώρα του παρέλαβε ένα πρώτο φορτίο του προηγμένης τεχνολογίας αντιαεροπορικού συστήματος S-300 από τη Ρωσία. «Η Συρία παρέλαβε το πρώτο φορτίο των ρωσικών πυραύλων S-300 ... Το υπόλοιπο φορτίο θα φθάσει σύντομα», είπε ο Άσαντ. Σχολιάζοντας την στάση του Ισραήλ δήλωσε ότι ο συριακός στρατός «θα απαντήσει άμεσα σε όποια νέα ισραηλινή επιθετική κίνηση εναντίον της Συρίας».
Από τα πεδία των μαχών...
Ο συριακός στρατός κατέλαβε την Τετάρτη μια αεροπορική βάση στο χωριό Νταμπάα, κοντά στην πόλη Κουσέιρ, γεγονός που θεωρείται σοβαρό πλήγμα για τους αντικαθεστωτικούς, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας. Έτσι, ουσιαστικά έχει πλήρως περικυκλώσει την πόλη Κουσέιρ από τρεις πλευρές και διεξάγονται σφοδρές μάχες. Οι αντικαθεστωτικοί απηύθυναν κάλεσμα στις δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για ανοιχτή στρατιωτική επέμβαση στην Συρία, ώστε να μην πέσει η κρίσιμη -από επιχειρησιακής πλευράς, επειδή ελέγχει σημαντικές γραμμές ανεφοδιασμού- Κουσέιρ, που βρίσκεται κοντά στα συρο-λιβανέζικα σύνορα, στα χέρια του συριακού στρατού.
Ο Τζεν Σελίμ Ιντρίς, ένα από τα ηγετικά στελέχη του αντικαθεστωτικού «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», παραχωρώντας συνέντευξη σε ανταποκριτή του BBC στην Κωνσταντινούπολη (όπου ολοκληρώνονται σήμερα οι συναντήσεις του αντιπολιτευόμενου «Συριακού Εθνικού Συνασπισμού»), έκανε έκκληση για το μαζικό εξοπλισμό των δυνάμεων που πολεμούν την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, υποστηρίζοντας ότι στο συριακό έδαφος βρίσκονται πλέον «πάνω από 7.000» μαχητές της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολλάχ … Ο Τζεν Σελίμ Ιντρίς, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για τις «ζωές αμάχων», απαίτησε ακόμη περισσότερα όπλα και υποστήριξη από δυτικές και αραβικές ιμπεριαλιστικές χώρες, προσπαθώντας παράλληλα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την ύπαρξη ακραίων ισλαμιστών στο πλευρό του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», λέγοντας τάχα ότι αποτελούν μόλις το «6 με 8%» των συριακών αντικαθεστωτικών δυνάμεων.
...στις αντιδράσεις και τις διαπραγματεύσεις
Εξυπακούεται πως αξιοποιήθηκαν άμεσα τουλάχιστον από τις ΗΠΑ οι καταγγελίες του Τζεν για την ύπαρξη «πολλών χιλιάδων μαχητών» της λιβανέζικης Χεζμπολλάχ στη Συρία.Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαίτησε την άμεση αποχώρηση των μαχητών της Χεζμπολλάχ (όχι όμως και των χιλιάδων άλλων ξένων ισλαμιστών που πολεμούν στο πλευρό των αντικαθεστωτικών δυνάμεων), προσθέτοντας πως η παρουσία τους στο συριακό έδαφος συνιστά «εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση» της κρίσης.
Από την πλευρά της, η Ρωσία, με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της με το συγκεκριμένο σχέδιο απόφασης, σημειώνοντας ότι είναι μονόπλευρο και ότι πλήττει τις προσπάθειες για τερματισμό της σύγκρουσης στη Συρία. Ο Σ. Λαβρόφ μάλιστα δήλωσε ...«έκπληκτος» που οι ΗΠΑ είναι μεταξύ των χωρών που υπογράφουν το σχέδιο απόφασης (όταν οι ΗΠΑ είναι το «πρώτο βιολί» της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία), καθώς αυτό έρχεται σε αντίθεση με την έκκληση Ρωσίας και ΗΠΑ για διοργάνωση ειρηνευτικής διάσκεψης στη Γενεύη.
Την Πέμπτη αναφέρθηκε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο ρόλο των αντικαθεστωτικών και στην προσπάθειά τους να υπονομεύσουν τη διάσκεψη της Γενεύης. Τους κατηγόρησε ότι επιδιώκουν να τη ματαιώσουν αφού θέτουν ως όρο για τη συμμετοχή τους στη διάσκεψη την απομάκρυνση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία. «Έχει κανείς την εντύπωση ότι η Εθνική Συμμαχία και οι χορηγοί της στην περιοχή κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν να ξεκινήσει μία πολιτική διαδικασία... και να επιτύχουν μία στρατιωτική επέμβαση στη Συρία», δήλωσε ο Λαβρόφ όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Ίντερφαξ». «Η Εθνική Συμμαχία δεν είναι προετοιμασμένη να συμμετάσχει στη διάσκεψη χωρίς όρους. Αυτοί οι όροι είναι ανέφικτοι. Και γενικά, κανένας δεν θα πρέπει να πετάει στο τραπέζι τελεσίγραφα», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.
Βαθαίνει η εμπλοκή στη «συμμαχία» των αντικαθεστωτικών
Την ίδια ώρα εντείνονται οι αντιθέσεις στους κόλπους των λεγόμενων αντικαθεστωτικών δυνάμεων, φανερώνοντας και τις αντιθέσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που βρίσκονται πίσω από αυτές. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο ομόλογός του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σεΐκ Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιάντ, ο Αμερικανός πρέσβης στη Συρία Ρόμπερτ Φορντ, ο ειδικός απεσταλμένος του Γάλλου Προέδρου, ο ειδικός απεσταλμένος του εμίρη του Κατάρ, Κχάλεντ αλ Ατίγια και ο επικεφαλής των σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών, Σαλμάν μπιν Σουλτάν, συναντήθηκαν μεταξύ τους και με τους εκπροσώπους της «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας» προσπαθώντας να βρουν μία κοινή λύση...
Σε μια νέα εξέλιξη, τέσσερις οργανώσεις των αντικαθεστωτικών κατήγγειλαν με κοινή ανακοίνωσή τους την παράλυση της «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας» που συνεδριάζει στην Κωνσταντινούπολη από τις 23 Μάη και η οποία ακόμη δεν έχει καταλήξει σε νέα ηγεσία, ούτε έχει υιοθετήσει κοινή θέση για τη συμμετοχή της στην ειρηνευτική διάσκεψη, την οποία ανακοίνωσαν ότι επιθυμούν να διοργανώσουν ΗΠΑ και Ρωσία τον Ιούνη.
Αντανάκλαση: 902