Τριάντα εννιά χρόνια συμπληρώθηκαν τη Δευτέρα από το πραξικόπημα της χούντας των συνταγματαρχών και της ΕΟΚΑ Β' στην Κύπρο που άνοιξε το δρόμο για την τουρκική εισβολή λίγες μέρες αργότερα, αποτελώντας την απαρχή της Κυπριακής Τραγωδίας, και ενώ το Κυπριακό παραμένει άλυτο, με τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις να εξακολουθούν να κατέχουν το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιβάλλοντας με τη βία των όπλων τη διχοτόμηση. Τριάντα εννιά χρόνια μετά τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, εξακολουθούν να εξυφαίνουν τα σχέδιά τους, με το αίμα των πληγών της Κύπρου που εξακολουθούν να αιμορραγούν.
Το φυσικό αέριο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η καπιταλιστική κρίση δημιουργούν νέα αρνητικά δεδομένα για το Κυπριακό, καθώς επαναφέρεται το Σχέδιο Ανάν, ως η πλέον «ενδεδειγμένη» βάση λύσης, παρά την απόρριψή του από τους Ελληνοκύπριους το 2004 με ποσοστό 76%.
Η επαναφορά του Σχεδίου Ανάν μεθοδεύεται συστηματικά, από τις ΗΠΑ (αναμένεται να απασχολήσει και την συνάντηση Ομπάμα - Σαμαρά στο ταξίδι του τελευταίου στις 8 Αυγούστου στις ΗΠΑ), τον ΟΗΕ, την ΕΕ, την Τουρκία. Η προσπάθεια σύνδεσης του Κυπριακού με το φυσικό αέριο είναι εμφανής στις τοποθετήσεις της νέας κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη ενώ προωθεί ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟϊκό πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη».
Χαρακτηριστικές της στάσης της κυβέρνησης Αναστασιάδη, υπέρ των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών είναι οι δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Ι. Κασουλίδη, ο οποίος υποστήριξε ότι το φυσικό αέριο για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου γενικότερα, είναι ιδιαίτερης σημασίας, λέγοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση το θεωρεί «σαν το επιπρόσθετο κίνητρο, για να μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα και τις διαφορές μας». Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλος, αντίστοιχα, ύμνησε τις μεθοδεύσεις της ΕΕ, με αιχμή και τη μελέτη που δημοσιοποιήθηκε για την οικονομική σημασία «που έχει η ανακήρυξη των θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο, έρχεται να στρέψει την προσοχή μας προς την κατεύθυνση αυτή».
Αντανάκλαση: 902