Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Συμφώνησαν σε νέα μέτρα Σαμαράς - Μέρκελ

Τη δέσμευση πως η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του δημοσιονομικού προγράμματος και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού κεφαλαίου, ανέλαβε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο. Από την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ πρόσφερε πολιτική στήριξη στην κυβέρνηση Σαμαρά, κάνοντας λόγο για επίτευξη «πρωτογενούς πλεονάσματος» και για «θετικούς δείκτες», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι περιμένει την άμεση λήψη νέων μέτρων.
«Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις υποσχέσεις της» δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ, καθιστώντας σαφές πως η Γερμανία περιμένει κι άλλα μέτρα σε βάρος του λαού της Ελλάδας για να «υπάρχουν ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και να υλοποιούνται οι διαρθρωτικές αλλαγές».

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, η Γερμανίδα Καγκελάριος επισήμανε πως «υπάρχουν θέματα που δεν έχουν επιλυθεί, ο προϋπολογισμός του 2014 είναι ένα πρόβλημα μιλάμε για 1, 1,5 ή 2 δισ. ευρώ κενό πάνω κάτω αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει τις ευθύνες της».
Συνεπώς, κατά την Άγκελα Μέρκελ, το δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί με νέα αντιλαϊκά μέτρα για τα οποία ο Αντώνης Σαμαράς δεσμεύτηκε στη συνάντησή τους.
Για το χρηματοδοτικό κενό και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η Γερμανίδα Καγκελάριος επανέλαβε πως θα συζητηθεί, αφού η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ πιστοποιήσει το πρωτογενές πλεόνασμα και πως αν η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει τα συμφωνημένα τότε και η Γερμανία θα βοηθήσει.
Για το ίδιο θέμα ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει ανάγκη για νέο μνημόνιο ή για νέο δάνειο», ενώ για τις επαφές με την τρόικα υποστήριξε ότι «υπήρξε πρόοδος» και πως «θα υπάρξει τελική συμφωνία».
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός, αξιοποιώντας το πρωτογενές πλεόνασμα για την παγίδευση της λαϊκής δυσαρέσκειας, δήλωσε ότι «έχουμε πιάσει τους στόχους μας», όμως ξεκαθάρισε ότι «κι άλλα έχουμε να κάνουμε και για τα οποία θα συνεχίσουμε».
Προσδιορίζοντας τα επόμενα βήματα, ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ως προτεραιότητες της κυβέρνησής του την άρση των εμποδίων στη δράση των επιχειρήσεων και τη ρευστότητά τους.
Η διευκόλυνση των επιχειρήσεων και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους θα γίνει με βάση τους άξονες μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη. Ήδη σχετική μελέτη του ΟΟΣΑ έχει παραγγείλει το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Για την αντιμετώπιση της ρευστότητας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Ελληνικό Ταμείο Ανάπτυξης που θα διαχειριστεί ποσό 500 εκατ. ευρώ για τη δανειοδότηση των επιχειρήσεών. Ποσό 100 εκατ. ευρώ θα συνεισφέρει η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα Επενδύσεων.
Στις δηλώσεις του ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε τη φράση «βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ» που έχει κατ' επανάληψη αξιοποιηθεί από κυβερνητικούς παράγοντες, ωστόσο με τις προτεραιότητες που έθεσε και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε είναι προφανές πως το φως είναι για τα μονοπώλια και το τούνελ διαρκώς για το λαό.
Το Σάββατο ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε συνέδριο στο Βερολίνο που διοργανώνει γερμανική εφημερίδα. Τον Αντ. Σαμαρά στην επίσκεψή του στη Γερμανία συνοδεύουν ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και οι σύμβουλοί του Χρύσανθος Λαζαρίδης καιΣταύρος Παπασταύρου.
Β. Σόιμπλε: Συστάσεις για να μην χαλαρώσουν τα αντιλαϊκά μέτρα στην Ελλάδα
Το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να «χαλαρώσουν» τα βάρβαρα μέτρα που εφαρμόζονται στην Ελλάδα και στα υπόλοιπα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης στέλνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Όπως είπε «οι επιτυχίες που καταγράφονται -και στην Ελλάδα- δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε σωστό δρόμο. Και για αυτό το λόγο δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να χαλαρώσει η προσπάθεια μετά τις πρώτες επιτυχίες».
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ισχυρίστηκε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα βοηθήσει την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.

«Αυτό το γνωρίζει ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς. Γνωρίζει ότι εμείς βοηθάμε σε επίπεδο διμερών σχέσεων την Ελλάδα, με όποιον τρόπο μπορούμε» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ως παράδειγμα ανέφερε την περίπτωση της Γερμανικής Τράπεζας Επενδύσεων (KfW), η οποία θα βοηθήσει στη δανειοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων, προφανώς όχι για λόγους φιλανθρωπίας.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε εάν η επιστροφή στην ανάπτυξη συνεπάγεται παύση της λιτότητας και απάντησε αρνητικά.

Υπερασπιζόμενος το μείγμα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης που έχει επιλέξει η γερμανική κυβέρνηση, ισχυρίστηκε ότι «οι αποφάσεις των τελευταίων ετών ήταν στη σωστή κατεύθυνση» και εκτός από την περίπτωση της Ελλάδας μίλησε για τις «καταγεγραμμένες επιτυχίες» της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Το Σάββατο ο Σόιμπλε θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο πλαίσιο του συνεδρίου της Sueddeutsche Zeitung.
Αντανάκλαση: 902