Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2014

Νέα μείωση στις συντάξεις για 1 εκατομμύριο ασφαλισμένους

Μειωμένη σύνταξη από 54 έως και 400 ευρώ θα λάβουν στο τέλος Φλεβάρη, πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, εξαιτίας της εφαρμογής του νέου συστήματος υπολογισμού της παρακράτησης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών(ΦΜΥ). Το νέο σύστημα μπαίνει σε εφαρμογή για πρώτη φορά με την πληρωμή των συντάξεων του Φλεβάρη με αναδρομική μάλιστα ισχύ, από 1 Γενάρη 2014.
Οι μειώσεις των συντάξεων είναι απότοκες των αυξήσεων από 27 έως και 200 ευρώ, στις μηνιαίες φορολογικές επιβαρύνσεις των συντάξεων, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», τα μηνιαία καθαρά ποσά των κύριων και των επικουρικών συντάξεων που θα λαμβάνουν από τον Φλεβάρη περισσότεροι από 1 εκατ. συνταξιούχοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, θα είναι μειωμένα κατά 2,8% έως και 7,5%. Και αυτό εξαιτίας της εφαρμογής του νέου τρόπου υπολογισμού των μηνιαίων κρατήσεων Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, που προβλέπει το άρθρο 60 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013).

Οι μειώσεις αυτές σχετίζονται με τους δύο πρώτους μήνες του 2014, δηλαδή σε μηνιαία βάση θα ανέρχονται από 27 έως 200 ευρώ. Θα οφείλονται δε στην αναδρομική από 1/1/14 εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 60 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με τις οποίες προβλέπεται νέος ενιαίος τρόπος υπολογισμού των μηνιαίων κρατήσεων ΦΜΥ για όλες ανεξαιρέτως τις συντάξεις.
Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βούρτσης μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό επιχείρησε να κάνει το «μαύρο άσπρο» λέγοντας ότι οι συνταξιούχοι  όχι μόνο δεν θα δουν μειώσεις στις συντάξεις τους, αλλά θα έχουν στο τέλος του χρόνου και  όφελος 1,5% !
Σε ότι αφορά τις επικουρικές συντάξεις ο Γ. Βρούτσης ανακοίνωσε  ότι από 1η Ιουλίου θα υπάρξουν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, καθώς οι συντάξεις θα είναι αντίστοιχες με τις εισφορές.
Αντανάκλαση: 902