Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Παλαιστινιακά Εδάφη: Σε εξέλιξη η χερσαία επίθεση του Ισραήλ

Κλιμάκωση της χερσαίας επιχείρησης αναγγέλλει ο Νετανιάχου
Ο συνολικός αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων έφθασε το πρωί της Παρασκευής τους 248, καθώς το Ισραήλ εξαπέλυσε χερσαία επίθεση κατά την ενδέκατη ημέρα της επιχείρησής του, στη Λωρίδα της Γάζας.
Το Ισραήλ υποστήριξε πως η εισβολή του στη Λωρίδα της Γάζας θα είναι περιορισμένης έκτασης και στόχος της θα είναι οι σήραγγες που σκάβουν ένοπλοι, ενώ δήλωσε πως δεν έχει πρόθεση να ανατρέψει την Χαμάς.
Εκρήξεις φώτισαν τον ουρανό κατά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα και κάτοικοι σε αρκετές περιοχές αυτής της πυκνοκατοικημένης λωρίδας, όπου ζουν 1,8 εκατ. Παλαιστίνιοι, δήλωσαν πως είδαν μικρούς αριθμούς ισραηλινών αρμάτων μάχης να έχουν διασχίσει τα σύνορα από το Ισραήλ.
Σε δήλωση που εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρεται πως έδωσε διαταγές να καταστραφούν σήραγγες που χρησιμοποιούν μαχητές για να διεισδύσουν στο Ισραήλ και να πραγματοποιήσουν επιθέσεις. Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε πως το Ισραήλ δεν διεξάγει την επίθεση για να ανατρέψει την Χαμάς.
Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι δήλωσε προς το Ρόιτερς απαντώντας στην ανακοίνωση για την έναρξη της ισραηλινής εισβολής: «Προειδοποιούμε τον Νετανιάχου για τις φοβερές συνέπειες μιας τέτοιας απερίσκεπτης πράξης». Κάτοικοι της Γάζας και ιατρικοί αξιωματούχοι ανέφεραν σφοδρούς βομβαρδισμούς κατά μήκος των ανατολικών συνόρων από τη νότια πόλη Ράφα ως το βόρειο τμήμα της Λωρίδας.
Μεταξύ των επτά τελευταίων ανθρώπων που σκοτώθηκαν σήμερα περιλαμβάνεται ένας άνδρας από το Σετζαϊγέχ, στην ανατολική Γάζα, δήλωσε ο εκπρόσωπος των παλαιστινιακών υπηρεσιών πρώτων βοηθειών Άσραφ αλ-Κούντρα. Νωρίτερα τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα μωρό πέντε μηνών, είχαν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά στη διάρκεια χωριστών επεισοδίων στην πόλη Ράφα (νότια Λωρίδα της Γάζας), σύμφωνα με τον Κούντρα. Στο βόρειο τμήμα της Γάζας, δύο άνδρες σκοτώθηκαν από τα πυρά άρματος μάχης στο Μπέιτ Χανούν, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με μια πηγή της παλαιστινιακής Οργάνωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που έχει την έδρα της στη Γάζα, 80% των θυμάτων είναι άμαχοι. Περίπου 1.920 Παλαιστίνιοι έχουν επίσης τραυματισθεί από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης στις 8 Ιουλίου.
Κλιμάκωση της χερσαίας επιχείρησης αναγγέλλει ο Νετανιάχου
Ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται να κλιμακώσει τη χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων στον παλαιστινιακό θύλακα και η επιχείρηση αυτή είναι καθοριστική για να «πληγούν» οι υπόγειες σήραγγες της Χαμάς, καθώς οι βομβαρδισμοί δεν αρκούν για την επίτευξη του στόχου, δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Δεν είναι δυνατόν να διευθετηθεί (το πρόβλημα) των υπογείων σηράγγων μόνο από αέρος. Οι στρατιώτες επιχειρούν γι αυτό επί του εδάφους», δήλωσε κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου διευκρινίζοντας ότι ο στρατός θα «πλήξει τις υπόγειες σήραγγες του τρόμου από τη Γάζα μέχρι το Ισραήλ. Οι οδηγίες μου είναι να ... προετοιμαστούμε για την πιθανότητα μιας σημαντικά διευρυμένης χερσαίας επιχείρησης και ο στρατός ετοιμάζεται αναλόγως», είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Πιστός στην πολιτική εξίσωσης θύτη και θύματος ο γγ του ΟΗΕ
Την απογοήτευσή του για την έναρξη της ισραηλινής χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα εξέφρασε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν, εμμένοντας όμως στην πάγια πολιτική εξίσωσης θύματος και θύτη, που ρίχνει νερό στο μύλο της πολεμικής μηχανής του Ισραήλ.
«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση μέσω του στρατού στη σύγκρουση αυτή», είπε. Σημείωσε όμως, ότι πρόκειται για μια «διαμάχη», αναγνωρίζοντας έτσι τις αιτιάσεις του Ισραήλ για επίθεση από την πλευρά των Παλαιστινίων: «Λυπούμαι γιατί παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις τόσο από την πλευρά μου όσο και από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας, μία ήδη επικίνδυνη διαμάχη έχει κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο», πρόσθεσε.
Μετά τις δολοφονίες μικρών Παλαιστινίων, ο γγ του ΟΗΕ, απλά έκανε έκκληση προς την κυβέρνηση του Ισραήλ να «κάνει περισσότερα» ώστε να αποτρέψει την απώλεια αθώων ζωών. «Μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, υπήρξαν πολλά περιστατικά στα οποία άμαχοι έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένης της φρικτής δολοφονίας των τεσσάρων μικρών αγοριών σε παραλία στην πόλη της Γάζας», είπε.
Αντιδράσεις πάντα στην λογική της εξίσωσης θύματος και θύτη
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ τόνισε την Παρασκευή ότι τα όπλα που χρησιμοποιεί η ισλαμιστική παλαιστινιακή Χαμάς κατά του Ισραήλ συνιστούν «νέα ποιότητα» από στρατιωτική άποψη, ενώ υπερασπίστηκε το δικαίωμα των κρατών που δέχονται επίθεση να απαντούν με στρατιωτικά μέσα. «Και οι δύο πλευρές, Ισραήλ και Παλαιστίνη, θα πρέπει να δεχθούν να προχωρήσουν σε επώδυνους συμβιβασμούς. Ωστόσο, στεκόμαστε δίπλα στο Ισραήλ σε ό,τι αφορά το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα», τόνισε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.
Η Νορβηγία χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη χερσαία επίθεση που άρχισε χθες το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, εκτιμώντας πως οι πιθανότητες να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός δεν είχαν εξαντληθεί, ενώ η Ισπανία εξέφρασε τη «λύπη» της για την ισραηλινή επιχείρηση και κάλεσε να επιδειχθεί «αυστηρός σεβασμός για τις ζωές των αμάχων και τις δημόσιες εγκαταστάσεις όπως τα σχολεία και τα κέντρα υγείας». Ωστόσο,η ισπανική κυβέρνηση «επαναλαμβάνει την έκκλησή της για κατάπαυση του πυρός προς όλα τα μέρη της σύγκρουσης».
Στο μεταξύ, στο Όσλο, ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Μπέργκε Μπρέντε δήλωσε προς το τηλεοπτικό δίκτυο TV2 πως «ήταν απαράδεκτο το ότι άρχισε μια χερσαία επιχείρηση, κυρίως αν σκεφτεί κανείς πως ήταν δυνατό να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός» με τη Χαμάς».
Διεθνή διάσκεψη στην Ελβετία ζητεί η Παλαιστινιακή Αρχή
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς απηύθυνε επιστολή στην Ελβετία, ως κράτος εγγυητή των Συνθηκών της Γενεύης, με την οποία την καλεί να οργανώσει μια επείγουσα διάσκεψη για την κατάσταση στα κατεχόμενα από το Ισραήλ παλαιστινιακά εδάφη, γράφει σήμερα η εφημερίδα της Ζυρίχης «Νόιε Τσίρχερ Τσάιτουνγκ».
Το δημοσίευμα αναφέρεται σε επιστολή που έστειλε στις 9 Ιούλη ο πρόεδρος Αμπάς στον προεδρεύοντα και υπουργό Εξωτερικών της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, ζητώντας του να οργανώσει επειγόντως μια διάσκεψη για την κατάσταση στα κατεχόμενα με την ιδιότητα της Ελβετίας ως θεματοφύλακα των Συνθηκών της Γενεύης. Η Ελβετία, προσθέτει η εφημερίδα, διαμορφώνει αυτήν τη στιγμή την απάντησή της στο αίτημα.
Οι Συνθήκες της Γενεύης έχουν στόχο την προστασία των προσώπων που δεν μετέχουν σε ένοπλες επιχειρήσεις στη διάρκεια συγκρούσεων. Σύμφωνα με τους Παλαιστινίους, η 4η Σύμβαση της Γενεύης που έχει στόχο την προστασία «των αμάχων σε καιρό πολέμου», παραβιάζεται από τις ενέργειες του Ισραήλ.
Αντανάκλαση: 902