Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Νέα σκληρά μέτρα φέρνουν οι «διαβουλεύσεις» κυβέρνησης και τρόικας

Το επόμενο κύμα σκληρών μέτρων προετοιμάζει η κυβέρνηση ενόψει των νέων διαβουλεύσεων που θα έχει με τους εκπροσώπους της τρόικας.
Το απόγευμα θα συναντηθούν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, με βασικό θέμα συζήτησης την ενίσχυση των τραπεζών.
Οι συζητήσεις που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με την τρόικα αναμένεται να επικεντρωθούν στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων, στην κάλυψη του «κενού» που θα προκύψει από τις δικαστικές αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια και στην κατάσταση των τραπεζών. Επίσης, στη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση θα συζητηθούν οι αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο συνδικαλιστικό νόμο και δημιουργούν εμπόδια στις απεργιακές κινητοποιήσεις.
Νέες θυσίες ζητάει ο Γ. Χαρδούβελης
Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας στο συνέδριο του «Economist», ζήτησε νέες θυσίες από το λαό, αυτή τη φορά στο όνομα της διαφύλαξης της «δημοσιονομικής προσαρμογής» και της ανάκαμψης των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων.

Στο πλαίσιο αυτό, έδωσε έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων, στην επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και στις φορολογικές αλλαγές. Όπως ανακοίνωσε, οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων θα συνδεθούν με το φοροελεγκτικό μηχανισμό.

Παράλληλα μίλησε για σταδιακή εξάλειψη των φορολογικών μέτρων, παραπέμποντας στα σχέδια της κυβέρνησης να μειώσει τη φορολογία των μονοπωλιακών ομίλων.
Με νέα δάνεια φορτώνεται ο λαός
Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να ανακοινωθεί νέα έξοδος στις αγορές, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στο περιθώριο του συνεδρίου του «Economist». Θα πρόκειται για 3ετές ομόλογο, ύψους 2,5 με 3 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο θα κυμανθεί μεταξύ 3% και 3,5%.
Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει τη νέα έξοδο στις αγορές για να καλλιεργήσει την ψευδαίσθηση ότι θα υπάρξει φως στο τούνελ για τους εργαζόμενους. Στην πραγματικότητα ο λαός θα φορτωθεί στις πλάτες του νέα δάνεια που, όπως όλα τα προηγούμενα, θα καταλήξουν στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Αντανάκλαση: 902