Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου 2014

Μνημόνιο τέλος: Σε... 50 χρόνια!

Οι κυβερνώντες «σκίζουν μνημόνια» και «βάζουν τέρμα» στην επιτήρηση. Ετσι λένε. Ομως πέρυσι ο τότε επίτροπος της Κομισιόν, ο Ολι Ρεν, ρωτήθηκε πώς θα ενεργούσε η Ε.Ε. μετά την έξοδο της Ιρλανδίας από το δικό της μνημόνιο. Στην απάντησή του ήταν απόλυτα κατηγορηματικός όσον αφορά τη συνέχιση του καθεστώτος ομηρίας της Ιρλανδίας μετά και την ολοκλήρωση του (αντίστοιχου με το ελληνικό) μνημονιακού της προγράμματος:
«Μετά την ολοκλήρωση ενός προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής (...) σύμφωνα...
με τον Κανονισμό (Ε.Ε.) 472/2013, ένα κράτος-μέλος της ζώνης του ευρώ υπόκειται σε εποπτεία μετά το πρόγραμμα έως ότου επιστραφεί από τη δικαιούχο χώρα τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής».

Ο επί-τροπος δεν είχε πει, δηλαδή, τίποτα λιγότερο απ’ όσα ισχύουν σύμφωνα με τον Κανονισμό της Ε.Ε. (αριθμός 472/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21 ης Μα'ίου 2013). Είναι εκεί, στο άρθρο 14, όπου σημειώνεται πως «τα κράτη-μέλη παραμένουν υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα εφόσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής...».

Αλλά, ως γνωστόν, η εξόφληση του 75% τα δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο των μνημονίων υπολογίζεται να συμβεί έπειτα από 30-50 χρόνια

Επομένως, πόσο θα κρατήσει η επιτήρηση, στην οποία υποτίθεται ότι «βάζει τέρμα» η κυβέρνηση; Εκτός, βέβαια, αν υποθέσουμε πως ό,τι ισχύει για την Ιρλανδία, για την Ελλάδα δεν ισχύει...
Του Νίκου Μπογιόπουλου
Αντανάκλαση: Realnews μέσω: greki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας τη γνώμη σας