Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Ο υποσιτισμός μαστίζει τους μαθητές στην Ελλάδα

Μαθητές λιποθυμούν στις αίθουσες από την πείνα
Σε μια Ελλάδα που αδύναμη κοιτάζει τον κοινωνικό της ιστό να διαλύεται μέρα με τη μέρα, τα παιδιά της βιώνουν μια σύγχρονη κατοχή. Μπορεί οι εικόνες που αντικρίζουμε να μην είναι πλέον ασπρόμαυρες, αλλά η καθημερινότητα χιλιάδων οικογενειών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, είναι αν όχι μαύρη, σίγουρα γκρίζα κάτι που αντανακλάται και στα παιδιά.
Πλείστα είναι τα δημοσιεύματα που αναφέρουν λιποθυμίες παιδιών στα σχολεία, επειδή οι οικογένειες τους, δεν έχουν τα χρήματα για να τους παρέχουν ούτε καν τα βασικά με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να έχουν να τραφούν μέρες.

Πληθαίνουν οι αναφορές δασκάλων και διευθυντών για παιδιά που πάσχουν από υποσιτισμό, με αποτέλεσμα να είναι αδύναμα και να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στην σχολική τους δραστηριότητα, λόγω έλλειψης φαγητού.

Ποιος εγκέφαλος αποφάσισε κάποιοι άνθρωποι στον κόσμο να πεινούν; Να διψούν; Να μην έχουν τα στοιχειώδη, όπως ηλεκτρικό στο σπίτι τους; Γιατί δεν μπορεί να βρεθεί άμεση λύση σε ένα πρόβλημα που ολοένα αυξάνεται στις μέρες μας; Ποιο παιδί φταίει που οι γονείς του είναι και οι δυο άνεργοι… φταίει εκείνο που η χώρα χρεοκόπησε; Φταίει για τι ακριβώς; Βορά στο στόμα ενός κόσμου που συνθλίβεται πίσω από αριθμούς και μνημόνια έγιναν τα Ελληνόπουλα.

Περιμένουν το δωρεάν δεκατιανό, που αποτελείται από ένα μήλο, ένα πορτοκάλι, ένα μπουκάλι γάλα, πολλές φορές μάλιστα όχι μόνο για εκείνα… αλλά και για τους γονείς τους… αφού πολλά τα κρύβουν στην τσάντα τους και τα πηγαίνουν σπίτι τους για να τα μοιραστούν με τους άνεργους γονείς τους που και εκείνοι έχουν να τραφούν για μέρες.

Τα επίσημα νούμερα, αναφέρουν ότι έχει εντοπιστεί σοβαρό πρόβλημα σε 1.500 δημοτικά σχολεία σε όλη την επικράτεια. Την προηγούμενη σχολική χρονιά το υπουργείο, μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ, ενίσχυσε τους μαθητές των σχολείων αυτών για ένα τρίμηνο με δωρεάν δεκατιανό.

Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κυλικειαρχών Δημόσιων Ιδιωτικών Σχολείων από τον Έβρο και την Ξάνθη έως την Κρήτη, η αύξηση των μαθητών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας αγγίζει το 60% από την αρχή της κρίσης. Το δωρεάν φαγητό από τα σχολικά κυλικεία είναι πλέον πραγματικότητα.

Αγοραστική δύναμη των μαθητών στο σχολείο

Μιλώντας με αριθμούς, σε όλη τη χώρα τα υποσιτιζόμενα παιδιά ξεπερνούν τις 350.000, ενώ στον αριθμό αυτό δεν έχουν υπολογιστεί οι ανάγκες των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Εδώ φτάσαμε λοιπόν. Σε σχολείο του Ν. Αττικής, ο υπεύθυνος του κυλικείου, να ανακαλύπτει τυχαία παιδί, να ψάχνει τα σκουπίδια για να φάει. Ας μας πει λοιπόν ο όποιος υπεύθυνος ποιος θα τιμωρηθεί γι αυτή τη λυπηρή κατάσταση, που γίνεται γροθιά στο στομάχι, θλίψη, οργή και θυμός.

Και αν την επόμενη φορά δεν βρεθεί τυχαία μπροστά σε αυτό το σύγχρονο δράμα ο κυλικειάρχης να σταματήσει τη ντροπή, προσφέροντας αφιλοκερδώς ένα κουλούρι, ένα σάντουιτς, ένα χυμό, τότε τι;
Κατερίνα Μπαλαγούρα
Αντανάκλαση: blastingnews