Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Όταν οι Ευρωπαίοι μαθαίνουν ιστορία από το Χόλιγουντ

Ανώμαλη Ιστορία: Οι ευρωπαίοι πιστεύουν ότι ο Αμερικανικός στρατός απελευθέρωσε την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου
The Great Patriotic War of 1941-1945. Banner of Victory over Berlin, 1945 (RIA Novosti / Haldei)
Μόλις 13% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι ο Σοβιετικός Στρατός έπαιξε τον πρωτεύοντα ρόλο στην απελευθέρωση της Ευρώπης από τον Ναζισμό κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου όπως αποκαλύπτει μια πρόσφατη δημοσκόπηση με δείγμα 3.000 ατόμων στην Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η πλειοψηφία αυτών που απάντησαν -το 43%- είπαν ότι ο Αμερικάνικος στρατός έπαιξε τον πρωτεύοντα ρόλο στην απελευθέρωση της Ευρώπης. Αυτή η έρευνα, πραγματοποιήθηκε από τις 20 Μαρτίου μέχρι της 9 Απριλίου του 2015. από το Βρετανική ICM ερευνητική υπηρεσία(British ICM Research agency) για λογαριασμό του Sputnik News.

Πάνω από το 50% των Γερμανών και πάνω από το 61% των Γάλλων πολιτών πιστεύουν ότι οι προγόνοι τους ελευθερώθηκαν από τους αμερικάνους. Σχεδόν το 50% των Βρετανών πιστεύουν ότι οι Βρετανικές ένοπλες δυνάμεις έπαιξαν τον ρόλο κλειδί που έφερε το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Μόνο το 8% από όσους απάντησαν στην Γαλλία και το 13% στη Γερμανία έδωσαν τα εύσημα στον Σοβιετικό Στρατό για την νίκη.

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε το 1939 και τελείωσε το 1945και συμμετείχαν σε αυτόν περισσότερες από 80 χώρες. 70 εκ. άνθρωποι πιστεύεται ότι έχασαν τις ζωές τους. Ωστόσο, η Σοβιετική Ένωση υπέφερε τις περισσότερες απώλειες. Τουλάχιστον 27 εκ. Σοβιετικοί πολίτες πέθαναν στη διάρκεια του πολέμου.

Οι ΗΠΑ ήλπιζαν να μείνουν εκτός, να μην πάρουν μέρος στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο(καλά αυτό χρήζει κουβέντας). Μεταξύ του 1935 και του 1939 το αμερικάνικο κογκρέσο ψήφισε μια σειρά από πράξεις ουδετερότητας, που είχαν σαν σκοπό να εμποδίσουν τις ΗΠΑ από το να αναμειχθούν. Ο πρόεδρος Χ. Σ. Τρούμαν, όπως παραθέτουν οι New York Times στις 24 Ιουνίου 1941, είπε:

«Αν δούμε ότι η Γερμανία κερδίζει, οφείλουμε να βοηθήσουμε τη Ρωσία και αν η Ρωσία κερδίζει οφείλουμε να βοηθήσουμε τη Γερμανία, και με αυτόν τον τρόπο να τους αφήσουμε να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους.
Ωστόσο δεν θέλω να δω τον Χίτλερ νικητή σε καμία περίπτωση. Κανείς από αυτούς τους δύο δεν έχει σε μεγάλη εκτίμηση τον λόγο του» (επειδή σε αυτήν την πρόταση δεν είμαι και τόσο σίγουρος για τη δική μου μετάφραση παραθέτω και το πρωτότυπο Neither of themthinks anything of their pledged word).

Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, ο Σοβιετικός Στρατός απελευθέρωσε σχεδόν την μισή Ευρωπαϊκή ήπειρο, η οποία περιλαμβάνει 16 σύγχρονα Ευρωπαϊκά κράτη. Οι συμμαχικές δυνάμεις απελευθέρωσαν 9 χώρες, και 6 ακόμα απελευθερώθηκαν από τους συμμάχους και τους σοβιετικούς σε συνδιασμό, σύμφωνα με το «Η Ρωσία τώρα».

Οι συνδυασμένοι πληθυσμοί των περιοχών, στις οποίες ο Κόκκινος Στρατός κατατρόπωσε τις δυνάμεις του Χίτλερ, αριθμούν περίπου 120 εκ. ανθρώπους.

Ο Κόκκινος Στρατός επιπλέον είχε να αντιμετωπίσει τη μερίδα του λέοντος του Ναζιστικού στρατού στο Ανατολικό Μέτωπο – περίπου 5 εκ. στρατιώτες. Η συντριπτική πλειοψηφία του Χιτλερικού πολεμικού υλικού ήταν επίσης επικεντρωμένη στα Ανατολικά: 5.400 πυροβόλα, 54.600 όλμοι και πάνω από 3.000 μαχητικά αεροπλάνα.

 Συνδυασμένα, συνιστούσαν τα 3/4 των βαρέων όπλων που είχε ο Χιτλερικός στρατός στη διάθεση του. Μέχρι το τέλος του πολέμου, οι σοβιετικοί κατέστρεψαν το 70% των δυνάμεων του εχθρού.

Το Ανατολικό Μέτωπο ήταν το μεγαλύτερο σε μήκος, από 4.000 – 6.000 χιλιόμετρα, δηλαδή τέσσερις φορές μεγαλύτερο από ότι όλο το Βόρειο Αφρικανικό, το Ιταλικό και το Δυτικό μαζί. Ήταν επίσης αυτό με τη μεγαλύτερη πολεμική δραστηριότητα, με σύνολο 1.320 μέρες μάχης, ενώ το Βόρειο Αφρικανικό είχε 309 και το Ιταλικό 49.

Στα μέσα του Απρίλη του 1945, ο Σοβιετικός Στρατός ξεκίνησε την τελική επίθεση ενάντια στη Γερμανική πρωτεύουσα, και στις 21 του Απριλίου, μπήκε στο Βερολίνο. Στις 27 Απριλίου, ο Κόκκινος Στρατός συνδέθηκε με τον Αμερικάνικο στον Ποταμό Έλβα, κόβοντας τον Γερμανικό στρατό στα δύο.

Εκείνη τη στιγμή, ο διοικητής του Αμερικανικού 12ου συντάγματος, Στρατηγός Ομάρ Μπράντλει, επαίνεσε τα σοβιετικά στρατεύματα για το επίτευγμα τους να διώξουν τους Γερμανούς από τη Ρωσία. Στις 2 του Μάη του 1945, η άμυνα του Βερολίνου επιτέλους παραδόθηκε στον Σοβιετικό στρατό. 

Στις 4 Ιουλίου του 1945, την ημέρα της Αμερικάνικης Ανεξαρτησίας, τα Αμερικανικά στρατεύματα επισήμως πήραν υπό τον έλεγχο τους το παραδομένο νοτιοδυτικό Βερολίνο.

Τον Ιανουάριο του 1945, ο Σοβιετικός Στρατός απελευθέρωσε το μεγαλύτερο Ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, αυτό του Άουσβιτς στην νοτιοδυτική Πολωνία που αποτελούσε ορόσημο.

Νωρίτερα αυτόν τον χρόνο(εννοεί το 2015) o Πολωνός υπουργός εξωτερικών Grzegorz Schetyna bluntly απέρριψε τον ρόλο της Ρωσίας στην απελευθέρωση του Άουσβιτς, υποστηρίζοντας ότι απελευθερώθηκε από Ουκρανούς.

«Ίσως είναι καλύτερα να πούμε… ότι το First Ukranian Front και οι Ουκρανοί απελευθέρωσαν [το Άουσβιτς], επειδή οι Ουκρανοί στρατιώτες ήταν εκεί, εκείνη την ημέρα του Ιανουαρίου, και μετά άνοιξαν τις πύλες του στρατοπέδου και το απελευθέρωσαν,»(Δήλωση του Schetyna σε συνέντευξη του στο «Πολωνικό Ραδιόφωνο»)

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αποκάλεσε αυτά τα σχόλια «ανίερα και κυνικά«.

«Το Άουσβιτς απελευθερώθηκε από τον Κόκκινο Στρατό, που αποτελούταν από Ρώσους, Ουκρανούς, Τατάρους και Γεωργιανούς, μεταξύ άλλων,» Ο Λάβροφ έδωσε έμφαση αποκαλώντας τα λεγόμενα του Schetyna «χλευασμό της ιστορίας [που] πρέπει να σταματήσει».
Αντανάκλαση: poexania μετάφραση από το rt.com