Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Καταδικάστηκε ο πρώην νομάρχης και ο δήμαρχος Ζαχάρως για την φονική πυρκαγιά το 2007

Επικύρωσε το Ποινικό Τμήμα Αρείου Πάγου, ακολουθώντας την πρόταση της αντεισαγγελέα Θεοφανίας Κοντοθανάση, την εφετειακή απόφαση με την οποία καταδικάστηκαν ο πρώην νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας και ο δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος, σε φυλάκιση 9 μηνών ο καθένας.
Το περασμένο έτος από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ηλείας (απόφαση 1254/2014) καταδικάστηκε ο εν λόγω νομάρχης σε φυλάκιση 9 μηνών με 3ετή αναστολή, ενώ με την ίδια ποινή καταδικάστηκε ο δήμαρχος της Ζαχάρως
 με τη μόνη διαφορά ότι η ποινή του ήταν μετατρέψιμη προς 5 ευρώ την ημέρα και η εξαγορά της θα υλοποιηθεί σε 24 δόσεις, με καταβολή της πρώτης δόσης την 1η Ιανουαρίου 2015. Επίσης, με την ίδια ποινή καταδικάστηκε και ένας πυροφύλακας.

Οι δύο τοπικοί παράγοντες, όπως και ο πυροφύλακας, καταδικάστηκαν για αμέλεια λήψης των αναγκαίων μέτρων και για έλλειψη της αναγκαίας προσοχής σχετικά με την μη λήψη μέτρων αποφυγής πυρκαγιάς, μετά από σχετική ειδοποίηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχεδιασμό, οι τοπικοί φορείς είχαν την υποχρέωση, σύμφωνα με το σχέδιο Ξενοκράτης, να έχουν σε ετοιμότητα πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες, σκαπτικά μηχανήματα, όπως επίσης να είχαν προβεί σε διάνοιξη των αγροτικών δρόμων, κ.λπ. Όμως, δεν είχε ληφθεί κανένα αναγκαίο μέτρο και στις 24 Αυγούστου 2007 ξέσπασε πυρκαγιά στον οικισμό Παλαιοχωρίου του Δήμου Ζαχάρως, από αμέλεια της 85χρονης Σοφίας Νικολοπούλου.

Η πυρκαγιά έλαβε τεράστιες, ανεξέλικτες και καταστροφικές διαστάσεις, λόγω ελλείψεως των αναγκαίων μέτρων. Οι τρεις, παραπέμφθηκαν σε δίκη μετά από σχετική μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει αλλοδαπός ο οποίος είχε υποστεί εγκαύματα 2ου και 3ου βαθμού στο πρόσωπο και στα κάτω άκρα.

Μετά την εφετειακή καταδικαστική απόφαση οι κ.κ. Καφύρας και Χρονόπουλος άσκησαν αίτηση στον Άρειο Πάγο με την οποία ζητούσαν να αναιρεθεί η καταδικαστική εφετειακή γι΄ αυτούς απόφαση.

Το Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δεχόμενο την εισήγηση της κυρίας Κοντοθανάση, με την υπ΄ αριθμ. 514/2015 απόφασή του απέρριψε τις αιτήσεις αναίρεσης, κρίνοντας ότι η απόφαση του Εφετείου έχει πλήρη και σαφή αιτιολογία, όπως απαιτεί το Σύνταγμα και η ποινική νομοθεσία.
Αντανάκλαση: patrisnews