Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αντιστεκόμενη ενώ ήδη έχει συμφωνήσει στα βασικά

Κοντά σε συμφωνία - παρά την διακοπή των συζητήσεων - για το νέο Μνημόνιο βρίσκονται τελικά η κυβέρνηση και οι εταίροι - δανειστές, όπως συνάγεται από αυτά ακριβώς που δεν αναφέρει "non paper" που μοίρασε πριν από λίγο το κυβερνητικό επιτελείο.
Η συμφωνία έχει κλείσει:
για τις ιδιωτικοποιήσεις (αφορά κύρια τα αεροδρόμια και τα λιμάνια), τα πρωτογενή πλεονάσματα (στο όριο του 1% του ΑΕΠ, που σημαίνει αντίστοιχες περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες), στο ασφαλιστικό (για σύνταξη όλων στα 67 με μικρές εξαιρέσεις στα 62) και για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.

Σε αντιπερισπασμό γι αυτά που έχουν ήδη συμφωνηθεί η κυβέρνηση κυκλοφόρησε "non paper" με το οποίο προβάλει αυτά στα οποία η ίδια δηλώνει ότι δεν υπάρχει συμφωνία. Οπως δηλώνει, δεν θα δεχτεί μείωση συντάξεων και μισθών, ούτε αύξηση ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης όπως το ηλεκτρικό ρεύμα.

Η κυβέρνηση, δηλαδή, προσπαθεί να εμφανιστεί αντιστεκόμενη ενώ ήδη έχει συμφωνήσει στα κεντρικά ζητήματα και επί της ουσίας ζητά από το λαό να εγκρίνει τη συμφωνία της σαν μικρότερο κακό σε σχέση με αυτό που η ίδια προβάλει ως μεγάλο κακό, δηλαδή την πρόταση των δανειστών.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έγινε επίσης ανεπίσημα γνωστό ότι η συμφωνία δεν θα συζητηθεί στο επόμενο Γιούρογκρουπ καθώς υπάρχουν ακόμα θέματα ανοιχτά. Εκπρόσωπος του Γιούνκερ δήλωσε πως υπάρχει ακόμα χρόνος για την υπογραφή συμφωνίας μέχρι το τέλος του μήνα.
Αντανάκλαση: 902