Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Το παράδειγμα του ΕΚΑΣ

Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση για το 3ο μνημόνιο, σχεδιάζει τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους ως το τέλος του 2019 και από το Μάρτη του 2016 «για το υψηλότερο 20% των δικαιούχων». Για να γίνει αντιληπτό τι σημαίνει αυτό για τους συνταξιούχους, θυμίζουμε ότι...
το ΕΚΑΣ καταβάλλεται σε μηνιαία βάση με εισοδηματικά κριτήρια μόνο σε συνταξιούχους άνω των 65 ετών, αφού το 2012 η κυβέρνηση κατάργησε το ΕΚΑΣ σε χαμηλοσυνταξιούχους κάτω των 65 ετών, διάταξη που κρατά σε ισχύ και η σημερινή κυβέρνηση.

Ως εκ τούτου, οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια: 

Το συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα από συντάξεις, μισθούς και λοιπά επιδόματα να μην υπερβαίνει τα 8.472,09 ευρώ και το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης να μην ξεπερνά τα 850 ευρώ μηνιαίως. 

Ανάλογα με το ποσό του εισοδήματος, το επίδομα για την πλειοψηφία των δικαιούχων κυμαίνεται από 57,5 έως 230 ευρώ το μήνα. 

Επομένως, το «ξήλωμα» θα αρχίσει από εκείνους που μετά από μια ζωή στη δουλειά, εξασφάλισαν μια σύνταξη λίγο πάνω από 800 ευρώ και θα επεκταθεί σε όσους φυτοζωούν κυριολεκτικά με συντάξεις των 300 και 400 ευρώ. 

Και βέβαια, αυτό είναι ένα μόνο μέρος της σαρωτικής μεταρρύθμισης που έρχεται σε βάρος των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει.
Αντανάκλαση: Ριζοσπάστης