Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Ο Παλαιστίνιος ποιητής Ashraf Fayadh καταδικάστηκε σε θάνατο στη Σαουδική Αραβία

Βρίσκεται φυλακισμένος για περισσότερο από ένα χρόνο με την κατηγορία του αθεϊσμού...
Ο Παλαιστίνιος ποιητής Ashraf Fayadh, που βρίσκεται στη φυλακή επειδή, όπως φημολογείται διαδίδει τον αθεϊσμό, καταδικάστηκε σε θάνατο από δικαστήριο στη Σαουδική Αραβία, στη χώρα όπου γεννήθηκε από Παλαιστίνιους γονείς.

Η κατηγορία που του αποδίδεται είναι η «διάδοση του αθεϊσμού» με τους στίχους από την ποιητική του συλλογή «Instructions within» που εξέδωσε το 2008, επίσης κατηγορείται για παράνομες σχέσεις, για ασέβεια προς τον προφήτη Μωάμεθ και επειδή είναι απειλή για την σαουδαραβική ηθική...

Η απόφαση του δικαστηρίου ανακοινώθηκε στις 17 Νοέμβρη και ο Fayadh έχει δικαίωμα να υποβάλει έφεση εντός τριάντα ημερών.

Ο 35χρονος Παλαιστίνιος ποιητής και καλλιτέχνης, όπως διαβάζουμε στα διεθνή Μέσα, είναι αντιπρόσωπος της βρετανο-σαουδαραβικής καλλιτεχνικής οργάνωσης «Edge of Arabia», ενώ το 2013 συμμετείχε στην έκθεση «Rhizoma» που πραγματοποιήθηκε  στη Βενετία.

Συνελήφθη από τη θρησκευτική αστυνομία της Σαουδικής Αραβίας το 2013, αφέθηκε ελεύθερος και συνελήφθη ξανά τον Γενάρη του 2014. Τον περασμένο Μάη καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκισης και σε 800 μαστιγώσεις από το δικαστήριο του Abha, στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Σε πρώτο βαθμό η έφεσή του απορρίφθηκε και στην επόμενη δίκη καταδικάστηκε σε θάνατο.


Η ποιήτρια και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των μεταναστών, Mona Kareem, έχει ξεκινήσει μια διεθνή εκστρατεία για την απελευθέρωση του Fayadh. 

Όπως δήλωσε η ίδια στον «Guardian», ο Παλαιστίνιος ποιητής δεν έχει το δικαίωμα υπεράσπισης από δικηγόρο, γιατί από την μέρα της σύλληψής του δεν έχει στην κατοχή του την ταυτότητά του ή προσωπικά ντοκουμέντα.

Σύμφωνα με την Kareem ο Fayadh κατηγορείται επειδή η καταγωγή του είναι από την Παλαιστίνη. Κατά τη διάρκεια της δίκης του, ο ποιητής δήλωσε στο δικαστήριο πως είναι μουσουλμάνος και απέρριψε όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται...
Αντανάκλαση