Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015

Το μαύρο άσπρο

Από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου είναι κατανοητές οι κυβερνητικές θριαμβολογίες...
Ξεπερνώντας κάθε όριο πρόκλησης απέναντι στο λαό, που έχει γονατίσει από τα τόσα βάρη που έχουν φορτωθεί στην πλάτη του, η κυβέρνηση βγήκε, χτες, να θριαμβολογήσει για την απόφαση του Γιούρογκρουπ για την εκταμίευση της δόσης, υποστηρίζοντας ότι «έκλεισε με επιτυχία ο πρώτος κύκλος μιας σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, στην οποία ανατέθηκε το καθήκον να ενημερώσει το λαό για το ...θρίαμβο, παρέλειψε να εξηγήσει ότι η «επιτυχία» περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων,
  • καταρχάς τη διατήρηση όλων των μνημονιακών μέτρων προηγούμενων κυβερνήσεων, 
  • την άρση της όποιας προστασίας υπήρχε για την πρώτη κατοικία, 
  • την κλιμάκωση της φοροεπιδρομής στο λαό με διατήρηση όλων των χαρατσιών που είχαν επιβληθεί 
  • και, επιπλέον, αύξηση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης για τη λαϊκή οικογένεια, 
  • μειώσεις στις συντάξεις μέσω της αύξησης της εισφοράς για την Υγεία. 
Περιλαμβάνει, ακόμα, ισχυρή δέσμευση για σαρωτικές ανατροπές στο κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα, που φυσικά εμπεριέχουν νέες αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μειώσεις στις συντάξεις, για αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, για χτύπημα των αγροτών με αύξηση της φορολογίας τους και άλλα μέτρα σε βάρος του ισχνού τους εισοδήματος. 

Ενώ, ταυτόχρονα, περιλαμβάνει μια σειρά από φοροαπαλλαγές, διευκολύνσεις και χρηματοδοτήσεις προς όφελος του κεφαλαίου.

Εν ολίγοις, η κυβέρνηση πέτυχε, αλλά στόχους που υπαγόρευσαν οι ανάγκες του κεφαλαίου. Ενώπιόν του μπορεί να κομπάζει όπως και ενώπιον της ΕΕ, που βλέπει τη στρατηγική της να υλοποιείται με σταθερότητα και από αυτήν την κυβέρνηση.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, ουδέποτε διαπραγματεύτηκε για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα. Γι' αυτό και παρουσιάζει το μαύρο για άσπρο, καθώς ταυτόχρονα έχει να υπηρετήσει και μια ακόμα ανάγκη, δική της και της αστικής τάξης: Την ανάγκη για απόσπαση της λαϊκής συναίνεσης σε μια κατάφωρα αντιλαϊκή πολιτική. 

Ο στόχος αυτός υποβάλλει μια προπαγάνδα, σύμφωνα με την οποία συνιστούν μέγα επίτευγμα η - ανύπαρκτη - «προστασία της πρώτης κατοικίας» και η «διατήρηση της ρύθμισης των 100 δόσεων χωρίς επί της ουσίας αλλαγές στο ισχύον καθεστώς», η διευκόλυνση δηλαδή της αποπληρωμής των χαρατσιών που επιβάλλουν στο λαό!

Εκεί αρχίζουν και τελειώνουν τα ...επιτεύγματα για το λαό. 

Κι ας προσπαθεί η κυβερνητική προπαγάνδα με τις τεχνηέντως θολές εκφράσεις να πείσει το λαό ότι συνιστούν θετική για τα συμφέροντά του εξέλιξη «η εκταμίευση της δόσης», που θα ξεκοκαλίσουν τα μονοπώλια, τα «καλά νέα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που ήρθαν από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών», όταν ο ίδιος φορτώνεται με χρέη για να εξασφαλίσει ρευστότητα το κεφάλαιο, ή «η επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών αλλά και των καταθετών στην ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα», όταν η αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας προϋποθέτει να πάνε στην πυρά όλα του τα δικαιώματα.

Από τη σκοπιά, λοιπόν, των συμφερόντων του κεφαλαίου είναι κατανοητές οι κυβερνητικές θριαμβολογίες. Από τη σκοπιά, όμως, των λαϊκών συμφερόντων συνιστά πρόκληση η όλη προσπάθεια. Η επιδίωξή τους να πείσουν το λαό, την ώρα που κατακρεουργούν τα δικαιώματά του, ότι «υπερασπίζονται τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας και προστατεύουν τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα» δεν πρέπει να περάσει.

Αντανάκλαση: Ριζοσπάστης


ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Και τσακίζει το λαό και τον εμπαίζει μιλώντας... για «επιτυχίες»

Επιχείρηση ταύτισης των «καλών νέων» για το κεφάλαιο με «τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας»...

Κραδαίνοντας την απόφαση του Γιούρογκρουπ και του ESM για την εκταμίευση 12 δισ. ευρώ από τα δάνεια της Ευρωζώνης, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη,αναλώθηκε σε... θριαμβολογίες και προκλητικές αναφορές περί... «προστασίας των ασθενέστερων» (!), όταν ακριβώς για να υπάρξει αυτή η εξέλιξη, καρατομήθηκαν μια σειρά από δικαιώματα του λαού, ενώ άλλα βρίσκονται στη σειρά για την «καρμανιόλα».

«Μετά τη χτεσινή απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης των 10+2 δισ. ευρώ, έκλεισε με επιτυχία ο πρώτος κύκλος μιας σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση κατάφερε να επιτύχει τους βασικούς στόχους της. Εξασφαλίσαμε την προστασία της πρώτης κατοικίας, παρά τις αρχικές ισχυρές αντιδράσεις των δανειστών και διατηρήσαμε τη ρύθμιση των 100 δόσεων χωρίς επί της ουσίας αλλαγές στο ισχύον καθεστώς» υποστήριξε η Ο. Γεροβασίλη, κοροϊδεύοντας φάτσα φόρα το λαό.

Τα λέει όλα αυτά ενώ ο νόμος της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς ακολουθεί κατά γράμμα τα συμφέροντα των τραπεζών, ανοίγοντας το δρόμο για ξεσπίτωμα των χρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών, με πλειστηριασμούς αλλά και άλλα... «τραπεζικά προϊόντα», συμβάλλοντας παράλληλα στην ένταση των εκβιασμών προς το λαό, για να κόψει και από τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες του, προκειμένου να διασφαλίζει τη «μέγιστη δυνατότητα αποπληρωμής» προς τις τράπεζες! 

Όσο για τα περί «διατήρησης της ρύθμισης των 100 δόσεων», εκτός του ότι αυτή καθαυτή η ρύθμιση έχει στόχο να στραγγίξει όσο περισσότερο μπορεί τα λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις «οφειλές» τους στην Εφορία για τα κάθε είδους χαράτσια, η νέα κυβερνητική ρύθμιση αυστηροποιεί ακόμα περισσότερο τους όρους της, εντείνοντας και εδώ τους εκβιασμούς απέναντι στις λαϊκές οικογένειες.
«Καλά νέα» για το κεφάλαιο, βάθεμα της χρεοκοπίας για το λαό

Στην πραγματικότητα, οι κυβερνητικές θριαμβολογίες απευθύνονται στο κεφάλαιο, απ' όπου αναμένει να εισπράξει τα εύσημα για την καλή της δουλειά για τα συμφέροντά του.

«Η απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης έρχεται να προστεθεί στα καλά νέα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που ήρθαν από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών» ανέφερε χαρακτηριστικά η Ο. Γεροβασίλη και πρόσθεσε: 

«Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, δύο συστημικές τράπεζες κατάφεραν να καλύψουν όλες τις κεφαλαιακές τους ανάγκες από ιδιώτες επενδυτές. Οι άλλες δύο έχουν υπερκαλύψει τις ανάγκες που προβλέπει το βασικό σενάριο και θα χρειαστούν περίπου 5,7 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Επεσαν, λοιπόν, απολύτως έξω οι αρχικές προβλέψεις της συμφωνίας του Ιουλίου που έκαναν λόγο για ανάγκες χρηματοδότησης από το ελληνικό Δημόσιο και άρα αύξησης του δημόσιου χρέους ύψους 25 δισ. ευρώ».

Σε κάθε περίπτωση, όπως ο λαός πλήρωσε τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, έτσι πληρώνει και την τωρινή. 

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο - είτε με τα ποσά της νέας ανακεφαλαιοποίησης, είτε με τη χασούρα που φορτώνεται στο κρατικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας - ο λαός φορτώνεται με ένα χρέος που δεν είναι δικό του, προκειμένου οι τράπεζες να παίξουν το ρόλο τους στην προσπάθεια αναθέρμανσης της καπιταλιστικής οικονομίας. 

Κάτι που παραδέχτηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος, λέγοντας ότι η ανακεφαλαιοποίηση «επισφραγίζει την επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών, αλλά και των καταθετών στην ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος διαβεβαίωσε, τέλος, την αστική τάξη ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται στην κατεύθυνση σταθεροποίησης και επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας», στόχο που σκόπιμα συνέδεσε με«την υπεράσπιση των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας και την προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων», όταν η επίτευξή του προϋποθέτει το τσάκισμα των συμφερόντων του λαού.
Αντανάκλαση: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας τη γνώμη σας