Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Αυτοκτονία 70χρονου με φόντο τη «διάσωση» τραπεζών...

Ιταλός συνταξιούχος κρεμάστηκε επειδή έχασε τις αποταμιεύσεις μίας ζωής
Εβδομηντάχρονος Ιταλός συνταξιούχος αυτοκτόνησε το περασμένο 24ωρο στην πόλη Τσιβιταβέκια, βόρεια της Ρώμης, επειδή ο ίδιος (όπως και άλλα 130.000 άτομα) έχασε τις αποταμιεύσεις μίας ζωής που είχε καταθέσει σε λογαριασμό της τράπεζας Banca Etruria, μία από τις τέσσερις ιταλικές τράπεζες που ήταν έτοιμες να πτωχεύσουν και «διασώθηκαν» με απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις ενώσεις καταναλωτών, η εισαγγελία της Τσιβιταβέκια θα πρέπει να αρχίσει έρευνα για να αποδώσει ακριβείς ευθύνες σχετικά με την αυτοκτονία του Ιταλού ηλικιωμένου.

Σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ιταλίας αναφέρει ότι είχε ταχθεί υπέρ της ενεργοποίησης του Ταμείου για την Προστασία των Αποταμιεύσεων, με τη στήριξη άλλων τραπεζών, ώστε να τύχουν πλήρους κάλυψης οι καταθέσεις των πολιτών, υπό όλες τις μορφές τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως μπλόκαρε τη δυνατότητα προσφυγής στο εν λόγω ταμείο και απαίτησε να πληρώσουν μέρος του κόστους της «διάσωσης» και οι πελάτες... Έτσι, όσοι είχαν επενδύσει τις οικονομίες τους σε μετοχές και ομόλογα των τραπεζών Banca Εtruria, Carife, Carichieti και Banca Marche, είδαν να εξανεμίζονται τα χρήματά τους.

Την Τετάρτη, ο Ιταλός υπουργός Oικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν είχε κάνει αναφορά στην ανάγκη «ανθρωπιστικών βοηθειών» για τους πελάτες των τεσσάρων αυτών τραπεζών, πολλοί από τους οποίους διαδήλωσαν έξω από τη βουλή της Ρώμης.

Ιθύνοντες, όμως, του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος» του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, που έχουν ήδη βάψει τα χέρια τους με το αίμα του 70χρονου συνταξιούχου, υπόσχονται «πρωτοβουλίες αλληλεγγύης» με τη δημιουργία, έστω και όψιμα, ειδικού ταμείου...

Αντανάκλαση: 902