Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Τσίχλες και οδοντοστοιχίες

«Φραγκάτος με μη απαστράπτουσα οδοντοστοιχία δεν υπάρχει»

Το απόσπασμα που ακολουθεί είναι παρμένο από το μυθιστόρημα της Καλής Γκέλμπεση-Γκιούνη “τελικά, ο έρωτας είναι κεραυνοβόλος”, που κυκλοφόρησε το 2005 από τη Σύγχρονη Εποχή.

Ξανακατέβηκα στης Μάγδας, η οποία εκείνη τη στιγμή εξυπηρετούσε το Νόνιο και ως συνήθως του ‘κανε χιούμορ. Ο Νιόνιος πρόσφατα έκανε εξαγωγή και τα δυο τελευταία δόντια που του ‘χουν απομείνε στην πάνω γνάθο. Χρόνια τώρα, τον θυμάμαι φαφούτη.

Η φτώχεια δεν του επέτρεψε να επισκεφτεί ποτέ να επισκεφτεί ιδιώτη οδοντίατρο και κάθε φορά που χρειαζόταν ένα σφράγισμα, μέχρι να πάρει σειρά στο ΙΚΑ, η ζημιά προχωρούσε κι έτσι έχανε κάθε φορά κι από ένα δόντι. Τώρα καυχιέται πως θα βάλει μασέλα. Κατάφερε κι έκλεισε ραντεβού στο ΙΚΑ σε τέσσερις μήνες από σήμερα.

Δυσκολεύεται ο μαύρος να μιλήσει κι η Μάγδα το εκμεταλλεύεται για να τον αναγκάσει ν’ “ακούσει”: “Νιόνιο μου, ο καλύτερος τρόπος για να συνεννοηθεί κανείς μαζί σου είναι να μη μιλάς”, του ‘πε χαριτολογώντας, εξηγώντας του την ατία και τους λόγους για τους οποίους στις ώρες με καπιταλιστικό σύστημα ξεδοντιασμένη είναι μόνο η φτωχολογιά. Λόγους βέβαια που κι ο ίδιος γνώριζε και βίωνε, μόνο που αρνιόταν να αναγνωρίσει την αιτία.

Του τόνισε ακόμη πως, αν ο φτωχός είναι επιπλέον άνεργος κι ανασφάλιστος, τα πράγματα γίνονται δραματικά χειρότερα. Φραγκάτος, όμως, με μη απαστράπτουσα οδοντοστοιχία δεν υπάρχει”. Ευθέως κι έντεχνα έφτασε στο διά ταύτα, αφού πρώτα μας κέρασε και τους δύο ένα ποτήρι μπίρα.

“Χιλιάδες και χιλιάδες μετανάστες τα τελευταία δώδεκα χρόνια έχουν έρθει στη χώρα μας απ’ τα πρώην σοσιαλιστικά κράτη. Όλοι τους, σε όποια ηλικία κι αν ήταν όταν ήρθαν, είχαν οδοντοστοιχία άψογη. Γιατί; Αναρωτήθηκες ποτέ; Άσε, μην απαντάς. Τσάμπα θα ψάξεις να βρεις λάσπη να ρίξεις. Αγαπητέ μου Νιόνιο, είχαν άψογη οδοντοστοιχία γιατί εκεί υπήρχε άψογο δωρεάν και δημόσιο σύστημα υγείας για όλο το λαό”. 

Μόλις τελείωσε τα περί σοσιαλιστικής υγείας, μου έκλεισε το μάτι κι έπιασε από τα ζαχαρώδη μια τσίχλα Στίμορολ. Της αφαίρεσε το περιτύλιγμα και την πρόσφερε στο Νιόνιο. “Όχι, ευχαριστώ. Δεν μπορώ να μασήσω”, αρνήθηκε ψευδίζοντας αυτός. Τότε η μεθοδικότατη αυτή γυναίκα του έριξε τη χαριστική βολή. 

“Βλέπεις Νιόνιο μου; Εσύ έχεις Στίμορολ που στοιχίζει πέντε λεπτάκια, μα δεν έχεις δόντια που στοιχίζουν πολλές χιλιάδες ευρώ. Ο σοβιετικός πολίτης, για παράδειγμα, δεν είχε τσιχλίτσα Στίμορολ που στοίχιζε πέντε λεπτάκια, μα είχε δόντια περιποιημένα και κάτασπρα, που στοίχιζαν στο σοβιετικό κράτος πολλές χιλιάδες ευρώ.

Αντανάκλαση: atexnos