Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Κατασχετήρια για λαϊκά νοικοκυριά...

...και απαλλαγές μεγαλοεπιχειρηματιών για πλαστά τιμολόγια
Προ των πυλών τα κατασχετήρια για τις λαϊκές οικογένειες που εμφανίζονται με κάθε είδους ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία για τα μνημονιακά χαράτσια που έχουν επιβληθεί.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μέσω εγκυκλίου της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, υπενθυμίζει πως
μετά και τη λήξη της πρόσκαιρης αναστολής του μέτρου που προβλέπει ο σχετικός εφαρμοστικός του 3ου μνημονίου νόμος, εξαιτίας των κεφαλαιακών ελέγχων στο τραπεζικό σύστημα, «από την 1η Νοεμβρίου 2015 λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά όσων οφειλετών έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, που δεν έχουν τακτοποιηθεί με νόμιμο τρόπο», όπως με την υπαγωγή σε ρύθμιση τμηματικής «διευκόλυνσης». 

Στόχος είναι η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών τόσο της προηγούμενης μνημονιακής περιόδου, όσο και των αντιλαϊκών φόρων που θα «τρέξουν» στη συνέχεια.

Με τη σχετική ρύθμιση προβλέπεται η καρατόμηση του ακατάσχετου ορίου μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ. Επιπλέον, επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων σε ποσοστό 50%, εφόσον αυτά υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 1.500 ευρώ ή σε ποσοστό 100% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ.

Για τις καταθέσεις, το ακατάσχετο όριο μειώνεται στα 1.250 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο αλλά μόνο για ένα πιστωτικό ίδρυμα. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΓΓΔΕ επισημαίνει ότι «οι οφειλέτες φυσικά πρόσωπα έχουν το δικαίωμα να προστατευθούν, δηλώνοντας μέσω του taxisnet έναν λογαριασμό σε μία μόνο τράπεζα, ο οποίος θα είναι ακατάσχετος για ποσό καταθέσεων μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως».

Η συγκυβέρνηση, προχώρησε στο σφίξιμο της θηλιάς των κατασχέσεων για τυχόν νέα χρέη. Υπενθυμίζεται, ότι για το διάστημα από 15/12/2015 μέχρι 30/6/2016 προβλέπεται ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων θα χάνεται αν οποιαδήποτε νέα οφειλή δεν εξοφληθεί εντός 30 ημερών από τη λήξη της κανονικής προθεσμίας. 

Μετά τις 30/6/2015 οι προθεσμίες ολοένα και θα περιορίζονται σταδιακά, μέχρις ότου από το 2018, η καθυστέρηση πληρωμής μιας νέας οφειλής έστω και για μία μέρα θα έχει ως συνέπεια την απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Απαλλαγές μεγαλοεπιχειρηματιών για πλαστά τιμολόγια!

Την ίδια ώρα, με τροπολογία της συγκυβέρνησης που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, από την 1η Φλεβάρη 2016 (αντί 1/12/2015, που προέβλεπε η αρχική ρύθμιση) θα ισχύσουν τα ακόλουθα :

Καταργείται προηγούμενη νομοθετική διάταξη που προβλέπει τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων, του 50% του περιεχομένου των τραπεζικών λογαριασμών, του 50% του χρηματικού περιεχομένου των θυρίδων και του συνόλου του μη χρηματικού περιεχομένου των θυρίδων για τις περιπτώσεις επιχειρήσεων στις οποίες διαπιστώνονται παραβάσεις έκδοσης πλαστών φορολογικών στοιχείων και έκδοσης ή λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων συνολικής αξίας μεγαλύτερης από 300.000 ευρώ!

Τα πρόστιμα που ήδη έχουν επιβληθεί σε όσους επιχειρηματίες έχουν εντοπιστεί να εκδίδουν πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία, να εκδίδουν ή να αποδέχονται εικονικά τιμολόγια, ακόμη και σε υποθέσεις που έχουν ελεγχθεί πριν από το 2014, μπορούν να καταβληθούν εφάπαξ από τους παραβάτες με εκπτώσεις από 20% μέχρι και 90%, ανάλογα με την «περίπτωση».

Νέο «πόθεν έσχες» από το 2016

Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Ε. Τσακαλώτου και Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου, προσδιορίζονται τα στοιχεία και η διαδικασίες για την υποβολή της δήλωσης «περιουσιακής κατάστασης (λεγόμενο «πόθεν έσχες») για όσους υπάγονται σε αυτή όσοι είναι υπόχρεοι για αυτήν.

Αυτό προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών που ορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής της νέας ηλεκτρονικής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης.

Ειδικότερα:

Θα πρέπει να δηλωθούν τα μετρητά που διακρατώνται από τον υπόχρεο εφόσον ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ και τα πολύτιμα αντικείμενα εφόσον η συνολική τους αξία ξεπερνά τις 30.000 ευρώ. Τα ποσά αυτά ισχύουν αθροιστικά ανά νοικοκυριό.

-Οι δηλώσεις υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω Taxisnet με τους σχετικούς κωδικούς που διαθέτει ο φορολογούμενος

Η έναρξη υποβολής των δηλώσεων καθορίζεται για την 1/1/2016.

Αντανάκλαση: 902