Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Πάνω από σαράντα νεκροί σε δύο νέα ναυάγια στο Αιγαίο

Έξι παιδιά πνίγηκαν στο Φαρμακονήσι - 11 στην Καλόλιμνο
Πηγή: ΑΡ
Τουλάχιστον σαράντα δύο πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους δεκαεπτά παιδιά, πνίγηκαν στα δύο νέα ναυάγια στο Αιγαίο.

Στους 34 οι νεκροί στην Καλόλιμνο 

Συνολικά 34 σοροί, ανάμεσα στις οποίες 11 παιδιών, ανασύρθηκαν από τη θαλάσσια περιοχή της Καλόλιμνουμετά τη βύθιση ιστιοφόρου σκάφους που μετέφερε άγνωστο αριθμό μεταναστών και προσφύγων.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 26 άτομα, ενώ από τις 34 σορούς οι 16 ανήκουν σε γυναίκες και επτά σε άνδρες.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τα ξημερώματα ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από τρία σκάφη του Λιμενικού, ελικόπτερο «Super Puma» και ιδιωτικά σκάφη για τον εντοπισμό αγνοούμενων προσφύγων.

Δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων, καθώς κάποιοι κάνουν λόγο για 50 συνολικά άτομα, άλλοι για 70 και άλλοι για 100.

Οκτώ οι νεκροί στο Φαρμακονήσι

Έξι παιδιά και δύο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους, όταν το ξύλινο σκάφος στο οποίο επέβαιναν 49 άτομα, προσέκρουσε τα μεσάνυχτα στα βράχια στα ανατολικά των ακτών του Φαρμοκονησίου και βυθίστηκε.

Στη θαλάσσια περιοχή έσπευσε άμεσα πλωτό σκάφος του Λιμενικού όπου κατάφερε να διασώσει ένα κορίτσι, ενώ τα υπόλοιπα 40 άτομα είχαν καταφέρει να βγουν μόνα τους στη στεριά.

Σχόλιο του ΚΚΕ για τη νέα τραγωδία στο Αιγαίο

Σε σχόλιο που εξέδωσε για τη νέα τραγωδία στο Αιγαίο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει:

«Η νέα διπλή τραγωδία στο Αιγαίο, με θύματα 21 -μέχρι στιγμής- νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων 8 παιδιά, βάζει επιτακτικά το αίτημα: Να σταματήσει τώρα το έγκλημα! Να διασφαλιστεί η ασφαλής και απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις γειτονικές τους χώρες στις χώρες τελικού προορισμού τους, να αντιμετωπιστούν τα εγκληματικά κυκλώματα των δουλεμπόρων, να αυξηθούν τα μέσα και το προσωπικό διάσωσης, να σταματήσει η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και αλλού».

Αντανάκλαση: 902