Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Ο ενισχυμένος ρόλος των ΗΠΑ επιβεβαιώνει το επικίνδυνο... «ψητό» της επιχείρησης

ΕΜΠΛΟΚΗ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Προχωρούν οι διαδικασίες για την ανάπτυξη και την έναρξη της λειτουργίας της ΝΑΤΟϊκής ναυτικής δύναμης SNMG2 στο Αιγαίο, με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να την καλωσορίζει και να ενισχύεται ο ρόλος που θα διαδραματίσουν οι ΗΠΑ στη συγκεκριμένη επιχείρηση αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. 

Επιβεβαιώνεται έτσι, το γεγονός ότι πρόκειται για μια επιχείρηση άμεσα συνδεδεμένη με τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Την επόμενη εβδομάδα, στην Αθήνα θα έρθει ο Αμερικανός διοικητής της ΝΑΤΟϊκής Διακλαδικής Διοίκησης της Νάπολης της Ιταλίας, στον οποίο θα υπάγεται η ναυτική δύναμη της λυκοσυμμαχίας στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, ο Γερμανός διοικητής της SNMG2, υποναύαρχος Γ. Κλάιν, θα υπάγεται στον Αμερικανό διοικητή της Διακλαδικής Διοίκησης των Συμμαχικών Δυνάμεων του NATO στη Νάπολη της Ιταλίας (Joint Force Command Naples - JFC Naples), Μ. Φέργκιουσον, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Αφρική (US Naval Forces Europe - Africa).

Ο Μ. Φέργκιουσον, αναμένεται, μάλιστα, στην Αθήνα την ερχόμενη βδομάδα, για παραπέρα συνεννοήσεις με Έλληνες επιτελείς επί του επιχειρησιακού σχεδίου της ΝΑΤΟϊκής δύναμης.

Η επίσκεψή του δένει με αυτή που προηγήθηκε του διοικητή του 6ου Αμερικανικού Στόλου, στο υπουργείο Άμυνας, όπου σε συνομιλίες του με τον υπουργό Π. Καμμένο, τον διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν πλοία τους να συνδράμουν τη SNMG2 στο Αιγαίο.

Συν τα ιδιαίτερα συχνά, τώρα τελευταία, πήγαινε-έλα του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Ντ. Πιρς, στο υπουργείο Άμυνας, όλα σημάδια μιας ενεργού ανάμειξης των ΗΠΑ στην υπόθεση, που «φωτογραφίζει» την άμεση σύνδεσή της με τη συνολικότερη συγκέντρωση δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας στην ευρύτερη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου, πεδίο σφοδρής ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.

Ελληνικό υποβρύχιο σε νέα ΝΑΤΟϊκή άσκηση στη Μεσόγειο

Την ίδια στιγμή, βαθαίνει και από άλλες πλευρές η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα σχέδια της λυκοσυμμαχίας, με άξονα τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Σε αυτή τη βάση, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΝ, το υποβρύχιο «ΠΙΠΙΝΟΣ» συμμετέχει από 22/2 έως 4/3 στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση «DYNAMIC MANTA 2016», η οποία διεξάγεται ανατολικά της Σικελίας. Προηγούμενα και στο πλαίσιο προετοιμασίας συμμετοχής στην εν λόγω άσκηση, το «ΠΙΠΙΝΟΣ» κατέπλευσε στην Κατάνια της Ιταλίας, από 18 έως 22/2.

Επισήμως, η άσκηση στοχεύει στην προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της συνδυασμένης δράσης μεταξύ υποβρυχίων, εναέριων μέσων και μονάδων επιφανείας, με ιδιαίτερη έμφαση στις ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις.

Αντανάκλαση: 902