Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Ψευτοβελτιώσεις που δεν αλλάζουν την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής

Συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους αγροτών από ορισμένα μπλόκα
Με κάποιες ψευτοβελτιώσεις που αφήνουν ανέγγιχτο τον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής, χωρίς την παραμικρή δέσμευση της κυβέρνησης στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους μικρομεσαίους αγρότες, αλλά και με αοριστίες και τα χιλιοειπωμένα από το παρελθόν για στήριξη του αγροτικού τομέα,  έγινε σήμερα η πολύωρη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με εκπροσώπους αγροτών από ορισμένα μπλόκα της χώρας. 

Προηγήθηκε άγριο παρασκήνιο για τον καθορισμό της αντιπροσωπείας των αγροτών, ώστε η σύστασή της να υπηρετεί την επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να δείξει ότι συνομιλεί με «αντιπροσωπευτικό» δείγμα των μπλόκων.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί και υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας Β. Αποστόλου, Γ. Κατρούγκαλος, Μ. Μπόλαρης, Α. Πετρόπουλος, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος και Στ. Αραχωβίτης.

Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα περισσότερο από όσα στοχευμένα διέρρεε τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση, ορισμένοι από τους εκπροσώπους έκαναν λόγο μετά τη συνάντηση για «ουσιαστικό διάλογο» μεταξύ των δύο πλευρών. Η πλειοψηφία τους ανέφερε ότι οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν από τις γενικές συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν στα κατά τόπους μπλόκα.

Ωστόσο, υποδεχόμενος την αγροτική αντιπροσωπεία στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η τελική πρόταση της κυβέρνησης θα κινείται εντός των ορίων που επιβάλλεται από «το συνολικότερο πρόβλημα του τόπου, τις δημοσιονομικές συνθήκες το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε και να δουλεύουμε».

Γι' αυτό άλλωστε τα μέτρα που ανακοίνωσε στη συνάντηση με τους αγρότες, σε καμιά περίπτωση δεν αναιρούν τον πυρήνα της φορολογικής και αντιασφαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης, όπως χαράσσεται από τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τα μνημόνια, χτυπώντας άγρια τους μικρομεσαίους αγρότες και επιταχύνοντας τον αφανισμό τους.

Μιλώντας στην αντιπροσωπεία, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να στείλει μήνυμα συνολικά στους εργαζόμενους και στο λαό που αντιδρούν στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, ζητώντας να ξεχάσουν κάθε διεκδίκηση και να βάλουν πλάτη στην ανάκτηση του χαμένου ΑΕΠ, στηρίζοντας το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, με την ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει και γι' αυτούς.

Όπως είπε, «αν δεν καταφέρουμε να ανακτήσουμε τον εθνικό πλούτο, και κατά την άποψή μου πρωτοπόρος για την ανάκτηση του πλούτου είναι ο αγροτικός χώρος, τότε να πούμε αλήθειες μεταξύ μας, δεν θα μπορούμε να μιλάμε ούτε για εισόδημα, ούτε για συντάξεις ούτε για έξοδο από την κρίση. Ας το λάβουμε αυτό υπόψη μας και ας προσπαθήσουμε να πούμε αλήθειες, αλλά να βρούμε και λύσεις πάνω στα πραγματικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε».

Λίγη ώρα μετά το τέλος της συνάντησης, ο πρωθυπουργός, με αναρτήσεις του στο λογαριασμό του στο Twitter, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «οι συνελεύσεις των αγροτών, θα σταθούν θετικά, απέναντι στις ειλικρινείς προσπάθειες της κυβέρνησής μας να δοθούν λύσεις»...

Σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη χαρακτήρισε τη χτεσινή συνάντηση ως «ένα ιδιαίτερα θετικό βήμα» στο διάλογο που επιδιώκει η κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης κατέστη σαφής «η δέσμευση της κυβέρνησης να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας των αγροτών, ακόμα και μέσα στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, που είναι γνωστές σε όλους τους Έλληνες πολίτες».

Οι προτάσεις της κυβέρνησης

Οι προτάσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό προβλέπουν πενταετή μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης των αγροτών έως το 2021, κλιμάκωση των εισφορών για σταδιακή μετάβαση στο προβλεπόμενο ύψος, έως το 2021, δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16 αντί για 20%, υπολογισμός του εργόσημου ως έξοδο των αγροτικών επιχειρήσεων.

Για το Φορολογικό θεσπίζεται αφορολόγητο όριο για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς, δίχως όμως να προσδιορίζεται το ύψος του, ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με την εφαρμογή των παραπάνω προτάσεων «η συνολική επιβάρυνση για τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, που αγγίζει το 90%, θα είναι μικρότερη από τη σημερινή».

Επίσης ανακοινώθηκε αυστηροποίηση του ορισμού του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη για την ένταξη στο Μητρώο Αγροτών, καθώς το εισόδημα προερχόμενο από αγροτικές δραστηριότητες αυξάνεται στο 51% από 35% που είναι σήμερα, ενώ ανακοινώθηκαν και σειρά άλλων μέτρων όπως η αποπληρωμή με δόσεις των χρεών στη ΔΕΗ, επίσπευση διαδικασιών για την πληρωμή επιδοτήσεων και αποζημιώσεων και ορισμένα άλλα τέτοια χιλιοειπωμένα και από προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αντανάκλαση: 902