Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

«Στ’ άρματα, στ’ άρματα…»

Σαν σήμερα ιδρύθηκε ο θρυλικός ΕΛΑΣ
Σαν σήμερα στις 16 Φλεβάρη του 1942, ιδρύθηκε ο θρυλικός ΕΛΑΣ, ο Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός, ο στρατός του ηρωικού Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ), κι ήταν μαζί του ο λαός. Νέας ανάστασης χτύπησε καμπάνα και τ’ αντάρτικο απλώθηκε από τον Όλυμπο, στη Ρούμελη και σ’ όλη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα.

Την ίδια μέρα κυκλοφόρησε και η ιδρυτική διακήρυξή του.

Στις 17 Φλεβάρη πέθανε ο στοχαστής, διακεκριμένος δημοσιογράφος και ποιητής Νίκος Καρβούνης, που μεταξύ άλλων διετέλεσε μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της εφημερίδας «Ελεύθερη Ελλάδα» και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΠΕΕΑ.

Ο Νίκος Καρβούνης είναι ο ποιητής του «Βροντάει ο Όλυμπος», του καλύτερου θούριου της Εθνικής Αντίστασης,  με το ηρωικό σάλπισμα «στ’ άρματα στ’ άρματα» για τη χιλιάκριβη τη λευτεριά. Διαδόθηκε σύντομα. Έγινε ηρωικό εμβατήριο, έγινε σύμβολο της λεβεντιάς.

Ο Νίκος Καραντηνός μας διέσωσε τα σχετικά με το πώς έγραψε το τραγούδι ο Νίκος Καρβούνης.

«Ο Ν. ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ μάς έχει δώσει ο ίδιος το χρονικό του «Θουρίου», για το πώς έγραψε το «Βροντάει ο Ολυμπος», που, μελοποιημένο από τον ίδιο το δημιουργό του, αλλά και από τον αντιστασιακό μουσικό Αστραπόγιαννο, διαδόθηκε σ’ όλη την Ελλάδα. Και έγινε, έτσι, το ηρωικό εμβατήριο, που σάλπιζε βροντερά το προσκλητήριο για τη «χιλιάκριβη τη λευτεριά».

ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ στον δημοσιογράφο σ. Β. Γεωργίου, που τον ρώτησε, στα χρόνια της Κατοχής, αν γράφει τίποτα, πήρε την απάντηση πως κάποτε – κάποτε γράφει και προχωρώντας πιο πέρα πρόσθεσε ότι, αν χρειαστεί, γράφει και θούρια κι, όπως είπε, «το "Βροντάει ο Ολυμπος" ήταν προϊόν έξαρσης και οργής μαζί».

Ο ΠΑΙΑΝΑΣ της Εθνικής Αντίστασης θα γραφεί μια νύχτα, καθώς οργισμένος και αηδιασμένος γύρισε στο σπίτι του: «…μου ήρθε άμεσα η ανάγκη να αντιδράσω. Δεν έκλεισα μάτι εκείνο το βράδυ…». Κι εξιστορώντας τη γραφή του, πρόσθεσε:

«…Κάθισα κι έγραψα τους στίχους και την ίδια νύχτα, κατά τα ξημερώματα, σύνθεσα και τη μουσική…». Μουσική στο θούριο, όπως είναι γνωστό, έβαλε ο αντιστασιακός μουσικός Ακης Σμυρναίος (Αστραπόγιαννος)» (Πηγή Ριζοσπάστης).



Αντανάκλασηatexnos