Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Στην Cosco περνά το 67% του ΟΛΠ

Απεργούν και σήμερα οι εργαζόμενοι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών
Στην Cosco περνά το 67% του ΟΛΠ - Media
Στην Cosco περνά το 67% του ΟΛΠ, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ, αφού εξέτασε τα τυπικά δικαιολογητικά που εμπρόθεσμα προσκόμισε όπως προβλέπεται από τους όρους της πρόσκλησης υποβολής προσφορών, την ανακήρυξε ομόφωνα Προτιμώμενο Επενδυτή για την απόκτηση του συγκεκριμένου ποσοστού των μετοχών του Οργανισμού.


Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση πώλησης μετοχών θα υπογραφεί μετά την έγκριση του Ελεγκτικού.

Επίσης, η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.

Αντανάκλαση: topontiki


Απεργούν και σήμερα Τετάρτη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών


Απεργούν και σήμερα Τετάρτη 17 Φλεβάρη οι εργαζόμενοι σε όλα τα λιμάνια της χώρας, αντιδρώντας στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και άλλων λιμανιών.

Στο πλαίσιο της απεργίας τους πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε τελικά με τον Γιώργο Σταθάκη, υπουργό Οικονομίας.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ο υπουργός ουσιαστικά τους διεμήνυσε ότι είναι μνημονιακή υποχρέωση η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και η παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, ενώ περιορίστηκε σε αόριστες αναφορές για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την ιδιωτικοποίηση σε βάρος των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους.

Αμέσως μετά αντιπροσωπεία των λιμενεργατών επέδωσε στα κόμματα της Βουλής το υπόμνημα με τις θέσεις και τα αιτήματά τους. Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια έφτασαν στο υπουργείο με πορεία που ξεκίνησε νωρίτερα από την πλατεία Κλαυθμώνος όπου και συγκεντρώθηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που ξεκίνησε από την Τρίτη 16 Φλεβάρη και περιφρουρώντας την απεργία τους οι λιμενεργάτες του Πειραιά συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τρίτης στην είσοδο προς το σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο Νέο Ικόνιο Περάματος, αποκλείοντάς την.

Από την πλευρά της η «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών» (ΠΑΜΕ) με αφορμή τη 48ωρη απεργία σε ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Όλοι στη μάχη της απεργίας, στήνουμε μπλόκο στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου, που από κοινού ψήφισαν το μνημόνιο, στηρίζουν και προωθούν τα συμφέροντα της ΕΕ, του ΔΝΤ, των μονοπωλίων.

Η κυβέρνηση, ικανοποιώντας τους σχεδιασμούς της άρχουσας τάξης, προωθεί σαρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις, στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, στο Φορολογικό, στο δικαίωμα της απεργίας και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και άλλων λιμανιών, καθώς και δημόσιων υποδομών, αεροδρόμια, ΟΣΕ, ΑΔΜΗΕ κ.ά. με οδυνηρές συνέπειες για τον εργαζόμενο λαό.

Το αντιασφαλιστικό σχέδιο νόμου-λαιμητόμος αποτελεί την αιχμή του δόρατος της επίθεσης της κυβέρνησης, της ΕΕ, του ΔΝΤ, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κερδοφορίας του κεφαλαίου, μέσα από την ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, ζωή-κόλαση για τους εργαζόμενους.

Το κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό διαλύει ό,τι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, καταδικάζει τη νέα γενιά. Δεν διορθώνεται, δεν παίρνει τροποποιήσεις, δεν βελτιώνεται μόνο ανατρέπεται.

Οι διοικήσεις ΟΜΥΛΕ και σωματείων στον ΟΛΠ έχουν τεράστιες ευθύνες. Στήριξαν πλήρως τη στρατηγική του κεφαλαίου όλα αυτά τα χρόνια, βάζουν πλάτη για να περνάει αυτή η πολιτική.

Σε αυτή την κρίσιμη φάση έντασης της επιθετικότητας του κεφαλαίου και του πολιτικού τους προσωπικού δίνουν χρόνο στα μονοπώλια, καλλιεργούν αυταπάτες, τη λογική της αναμονής, του "μικρότερου κακού", του "κοινωνικού εταιρισμού", οδηγούν στη δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος των εργατοϋπαλλήλων του κλάδου. Σπέρνουν την απογοήτευση και "σπρώχνουν" τους εργαζόμενους στον ΟΛΠ να ψάχνουν και να διεκδικούν μεταβατικές ή ατομικές λύσεις.

Η επιτυχία της Γενικής Πανεργατικής Απεργίας στις 4 Φλεβάρη και οι μεγάλες εργατικές - λαϊκές διαδηλώσεις που συγκρότησαν στο Σύνταγμα στις 11 και 12 Φλεβάρη τα μπλόκα των αγροτών και τα εργατικά συνδικάτα που συσπειρώνονται στις γραμμές του ΠΑΜΕ, μαζί με άλλους φορείς του κινήματος, με τη μαζική συμμετοχή εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, νεολαίας, δείχνουν το δρόμο και τη δύναμη της λαϊκής συμμαχίας εργατών, φτωχομεσαίων αγροτών, αυτοαπασχολούμενων και νέων των λαϊκών στρωμάτων.

Φανέρωσαν τις δυνατότητες που υπάρχουν για να αποτρέψουμε το νέο έγκλημα στο Ασφαλιστικό, να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική, να βάλουμε μπρος για νέες διεκδικήσεις με αιτήματα απέναντι σε όσους πλουτίζουν σε βάρος μας, των εκμεταλλευτών μας, ενάντια στα μονοπώλια, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις τους.

Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να χτυπηθούν κατακτήσεις και δικαιώματα δεκαετιών. Δεν παζαρεύουμε το δικαίωμά μας στη σταθερή δουλειά με Συλλογικές Συμβάσεις και δικαιώματα. Απαιτούμε να σταματήσει κάθε διαδικασία παραπέρα ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ.

Τώρα είναι ώρα ευθύνης: Οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να συμπορευτούν με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ μέσα από συλλογικές διαδικασίες και Γενικές Συνελεύσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Διεκδικούμε:

  • Κλιμάκωση του αγώνα με πρόγραμμα δράσης που θα συγκρούεται με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των μονοπωλιακών ομίλων.
  • Να μην περάσει η παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και ο εργασιακός μεσαίωνας. Για διεκδικήσεις με βάση τις ανάγκες μας και όχι την κερδοφορία των μονοπωλίων.
  • Λιμάνια κοινωνική ιδιοκτησία που υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, με εργατική και λαϊκή εξουσία.
  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο-λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό. Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών - αντεργατικών νόμων όλων των μνημονίων.
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε όλα τα λιμάνια με άμεση κάλυψη των απωλειών.

Με αυτό το πλαίσιο σας καλούμε σε καθολική συμμετοχή στην απεργία στις 16 και 17 Φλεβάρη.

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των εργατοϋπαλλήλων στα λιμάνια με τα εργατικά συνδικάτα και προετοιμάζονται για νέα 48ωρη απεργία, αν η κυβέρνηση φέρει το νόμο-λαιμητόμο για την Κοινωνική Ασφάλιση στη Βουλή».

Αντανάκλαση: 902