Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Ομολογία Κατρούγκαλου - Έρχεται μαχαίρι στις συντάξεις

Στα 1.300 ευρώ κύρια και επικουρική πέφτει τώρα η «κόκκινη γραμμή»
Τα 1.300 ευρώ συνολικές συντάξιμες αποδοχές το μήνα θέτει τώρα σαν «κόκκινη γραμμή» για να μην γίνουν μειώσεις η κυβέρνηση σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μία μέρα μετά την πρώτη συνάντηση του με τους επικεφαλής του κουαρτέτου.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ανέφερε «δεν πρόκειται να μειωθούν συντάξεις, αθροιστικά συντάξεις κύριες και επικουρικές κάτω από τα 1300 ευρώ», ενώ επιβεβαίωσε ότι για τις επικουρικές συντάξεις έχει τεθεί θέμα μεγάλων μειώσεων στις συζητήσεις.

Ανέφερε πως για τις επικουρικές υπάρχει «η σημαντικότερη η απόσταση ανάμεσα σε εμάς και σε αυτούς» και για αυτό ζήτησε το θέμα αυτό να συζητηθεί τελευταίο και πρόσθεσε πως για τις επικουρικές δεν είναι μόνο το θέμα του ποσού αλλά και του συντελεστή αναπλήρωσης.

Ανέφερε πως σε τέσσερα σημεία επί του Ασφαλιστικού επικεντρώνεται η συζήτηση με τους επικεφαλής του κουαρτέτου και σύμφωνα με τα όσα δηλώνει μόνο προς το χειρότερο μπορεί μετεξελιχθεί η κυβερνητική πρόταση.

Συγκεκριμένα, επιβεβαίωσε ότι για την «εθνική» σύνταξη συζητούνται «οι όροι που θα δίνεται» και «οι συντελεστές αναπλήρωσης», συνεπώς είναι πιθανό το ύψος της να είναι χαμηλότερο των 380 ευρώ που υπολογίζει η κυβέρνηση και η απονομή της να συνδεθεί με εισοδηματικά κριτήρια.

Το δεύτερο σημείο είναι η προσωπική διαφορά, δηλαδή πόσο και για πόσο θα ισχύει το ύψος μιας σύνταξης που ήδη δίνεται σε σχέση με την μειωμένη σύνταξη που θα εκδοθεί στο άμεσο μέλλον.

Ο υπουργός δήλωσε πως στο τραπέζι είναι «το πως θα υπολογίζεται η προσωπική διαφορά αυτό που έχουμε εγγυηθεί ότι δηλαδή ότι οι συντάξεις οι κυρίες θα παραμείνουν στο ύψος που έχουν και μετά το 2018 θα δούμε πως σιγά σιγά θα ισορροπούν και θα έρχονται στο ίδιο επίπεδο με τις καινούριες».

Άρα η μείωση των κύριων συντάξεων που θα εκδοθούν μετά το νόμο είναι βέβαιη και σταδιακά θα μειώνονται και οι σημερινές κύριες συντάξεις προκειμένου να έχουν το ίδιο ύψος, συνεπώς οταν η κυβέρνηση δηλώνει πως δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις εννοεί μόνο τις υπάρχουσες και για ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα.

Το τρίτο σημείο έχει να κάνει με τις υποσχέσεις που έδωσε η κυβέρνησης προς αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες για μεταβατική αύξηση των εισφορών τους στο 26%, καθώς όπως φαίνεται δεν έχουν συμφωνήσει με το κουαρτέτο, τουλάχιστον ακόμα.

Ο Γ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως θέλουμε «να εξηγήσουμε και να αποδεχθούν» τις «συμπληρωματικές βελτιώσεις που προωθεί η κυβέρνηση μετά τον διάλογο με την κοινωνία και συγκεκριμένα οι νέες ρυθμίσεις για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες».

Το τέταρτο σημείο είναι το μεγάλο ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις και η επόμενη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με το κουαρτέτο αναμένεται να γίνει το πρωί του Σαββάτου.

Αντανάκλαση: 902