Τρίτη, 15 Μαρτίου 2016

Δεν θα ξανανοίξουν τα σύνορα παραδέχεται ο Αλέξης Τσίπρας

Απόγνωση στις λάσπες της Ειδομένης
«Δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί που έκλεισαν τα σύνορα να τα ξανανοίξουν», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θα είναι για καιρό εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που επιδιώκουν -ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους- να εγκαταλείψουν τη χώρα με τελικό προορισμό κράτη της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Αρμενίας, Σερζ Σαρκισιάν, αναφερόμενος στο γεγονός ότι εκατοντάδες πρόσφυγες διέσχισαν τα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ περνώντας μέσα από ποτάμι έκανε λόγο για «διαρκή παραπληροφόρηση» και για «απαράδεκτο γεγονός» που ενθαρρύνουν τους πρόσφυγες να παραμείνουν στην Ειδομένη ή να περάσουν τη μεθόριο. Μίλησε για «εγκληματική συμπεριφορά που πρέπει να σταματήσει» και πως «υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να καταλογισθούν» μιλώντας για «παραοργανώσεις υπό το μανδύα της ΜΚΟ» επιβεβαιώνοντας ότι τουλάχιστον στην Ειδομένη δρουν «οργανώσεις» που επιχειρούν να κατευθύνουν τους πρόσφυγες.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να εγκαταλείψουν την Ειδομένη και οικειοθελώς να μεταφερθούν σε κέντρα μετεγκατάστασης, δεν ήταν όμως σε θέση να πει πότε και για πόσους πρόσφυγες θα λειτουργήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης για να μπορέσουν οι πρόσφυγες να μεταφερθούν στις χώρες τελικού προορισμού.

Σαν επιχείρημα ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η εκτίμησή μας είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί που έκλεισαν τα σύνορα να τα ξανανοίξουν» και πως «ο Βαλκανικός διάδρομος έκλεισε» από «απαράδεκτες» και «μονομερείς ενέργειες» που είναι «έξω από τις αποφάσεις τις ΕΕ».

Αν και ρωτήθηκε, ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να πει τι θα πράξει η κυβέρνηση αν υπάρξει από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αίτημα επανεισδοχής των προσφύγων που πέρασαν τη μεθόριο.

Τον διαψεύδει και η Άνγκελα Μέρκελ

Χωρίς βάση είναι οι ισχυρισμοί του Αλέξη Τσίπρα που προσπαθεί εναγωνίως να εμφανίσει το κλείσιμο των συνόρων σαν μονομερή ενέργεια και όχι ως μέρος των συλλογικών αποφάσεων της ΕΕ, όπως πρόσφατα εξήγησε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Το ίδιο πράττει και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ που δήλωσε πως «σε ότι αφορά στη Βαλκανική Οδό, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Γερμανία επωφελείται αυτήν τη στιγμή από το γεγονός ότι λιγότεροι άνθρωποι έρχονται και αυτό σχετίζεται και με το κλείσιμο των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα».

Προς επίρρωση του ισχυρισμού της η Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι «ποτέ δεν μίλησα κατά των εθνικών μέτρων. Μίλησα υπέρ των συνοριακών ελέγχων, της καλύτερης καταγραφής, των απελάσεων και των πακέτων ασύλου» και πρόσθεσε ότι «διανύσαμε πολύ δρόμο προς την επίλυση του προσφυγικού ζητήματος, ωστόσο ακόμα δεν έχουμε επιτύχει μια βιώσιμη λύση. Είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι έχουμε ανάγκη από μια λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτή η λύση χρειάζεται χρόνο».

Σχεδόν 46.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα

Μεταξύ 45.000 και 46.000 ανέβασε τον αριθμό προσφύγων και μεταναστών που είναι στην Ελλάδα μέχρι και σήμερα Τρίτη 15 Μάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, που είναι και ο επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου για τη διαχείριση του Προσφυγικού.

Όπως δήλωσε στο «ΣΚΑΪ» «ο κύριος όγκος είναι πρόσφυγες» και πως λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών από την Κυριακή μέχρι και τη Δευτέρα έφτασαν στα νησιά μόλις 137 πρόσφυγες και επανέλαβε ότι η διάρκεια παραμονής των προσφύγων στην Ελλάδα μπορεί να φτάσει και τα δύο χρόνια».

Για το θέμα που προέκυψε στη μεθόριο με την ΠΓΔΜ και τι θα πράξει η κυβέρνηση αν τεθεί αίτημα επανεισδοχής των προσφύγων που πέρασαν τα σύνορα ο Δημήτρης Βίτσας απάντησε ότι δόθηκε εντολή «να ακολουθηθεί η συνήθης διεθνής πρακτική: αίτημα, αποδοχή ή μη του αιτήματος» και πως «οτιδήποτε άλλο είναι παράνομο».

Επίσης επιβεβαίωσε ότι στα ελληνικά νησιά όπως και στα τουρκικά παράλια θα βρίσκονται αντίστοιχα Έλληνες και Τούρκοι υπάλληλοι όπως και άλλων χωρών, που θα εμπλακούν στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που αναμένεται να επιτευχθεί στη σύνοδο κορυφής στις 17 Μάρτη.

Άνθρωποι και απόγνωση στις λάσπες 

Στις λάσπες, στη βροχή και το κρύο κουρνιάζει η απόγνωση προσφύγων και μεταναστών στα χωράφια της Ειδομένης. Υπολογίζεται πως στα χωριά και σε άθλιες συνθήκες βρίσκονται περίπου 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι καθημερινά προσπαθούν να επιβιώσουν ψάχνοντας τροφή και διέξοδο από τον εγκλωβισμό που τους καταδικάζουν οι αποφάσεις της ΕΕ.

«Ανοίξτε τα σύνορα» είναι το μοναδικό αίτημα τους, ενώ είναι κάτι περισσότερο από εμφανής η έλλειψη στοιχειωδών υποδομών με ευθύνη του κράτους.

Φαίνεται πως η κυβέρνηση αναμένει λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και της σωματικής και πνευματικής κόπωσης οι χιλιάδες άνθρωποι να εγκαταλείψουν οικειοθελώς την Ειδομένη και να δεχτούν να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας.

Κοινή ανακοίνωση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα


Πάνω από 30 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα απ’ όλο τον κόσμο έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής τη συμφωνία τους με την πρωτοβουλία των τεσσάρων Κομμουνιστικών Κομμάτων για μια κοινή τοποθέτηση για το προσφυγικό ζήτημα, σε μια στιγμή που εντείνεται το δράμα χιλιάδων ανθρώπων, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φρίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου και των ανάλογων στρατιωτικών επεμβάσεων στη Συρία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη. Χιλιάδες άλλοι προσπαθούν να γλιτώσουν από τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, όπως αυτά εκδηλώνονται στις χώρες τους. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ξεριζώνονται από τον τόπο τους, πιστεύοντας πως μπορούν να έχουν μια καλύτερη τύχη στην ΕΕ κι ιδιαίτερα στις πιο αναπτυγμένες καπιταλιστικά χώρες της.

Σ’ αυτές τις συνθήκες, τέσσερα Κομμουνιστικά Κόμματα, τα δύο χωρών (Ελλάδας και Τουρκίας) που αποτελούν «πύλες» εισόδου στην Ευρώπη των προσφύγων και δύο άλλων χωρών (Δανίας και Σουηδίας) που αποτελούν δυο από τους τελικούς «προορισμούς» αυτών των ανθρώπων, κάλεσαν σε μια κοινή πρωτοβουλία, ανοιχτή για υπογραφή κι από άλλα τα ΚΚ όλου του κόσμου.

Η κοινή ανακοίνωση 

Η κοινή ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν μέχρι στιγμής 35 Κόμματα, έχει ως εξής:

«Να συγκρουστούμε με το εκμεταλλευτικό σύστημα, που γεννά πολέμους, προσφυγιά, μετανάστευση και φτώχεια. Αλληλεγγύη τώρα στους πρόσφυγες και μετανάστες!

Τα Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα που υπογράφουμε το κείμενο αυτό:

Καταδικάζουμε την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, τις επεμβάσεις και τους πολέμους, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, καθώς και τους "συμμάχους"  τους, όπως είναι η Τουρκία κι η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ. Η εγκληματική δράση αυτών των δυνάμεων έχει προκαλέσει εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες.

Σοβαρές ευθύνες έχουν, επίσης, κι όλες οι αστικές κυβερνήσεις που συμμετέχουν όλα αυτά τα χρόνια με στρατεύματα, παρέχουν κάθε είδους διευκολύνσεις αναπαράγοντας όλα τα προσχήματα για την εξαπόλυση αυτών των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Καταδικάζουμε την ΕΕ και τις αστικές κυβερνήσεις, που ακολουθούν μια πολιτική αστυνομικής - στρατιωτικής καταστολής των προσφύγων, που προσπαθούν να διασωθούν από τον πόλεμο, την εξαθλίωση, τα δουλεμπορικά κυκλώματα.

Καλούμε σε ενίσχυση της ταξικής ενότητας και της λαϊκής αλληλεγγύης με τους λαούς που είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Καλούμε τους λαούς να δυναμώσουν την πάλη ενάντια στις αιτίες, που ξεριζώνουν από τις εστίες τους εκατομμύρια ανθρώπους και ταυτόχρονα να είναι στο πλευρό των μεταναστών και των προσφύγων, που βιώνουν δύσκολες απάνθρωπες συνθήκες και να απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις αναγκαία μέτρα για την υποδοχή και την αξιοπρεπή φιλοξενία τους, την κατάργηση όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ, συμπεριλαμβανόμενου του κανονισμού Δουβλίνου III.

Τα Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα αντιπαλεύουν τις προσπάθειες της αστικής τάξης και των αστικών κυβερνήσεων για τη χρησιμοποίηση του μεταναστευτικού - προσφυγικού προβλήματος ως μέσου για την κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων και έντασης της εκμετάλλευσης των προσφύγων και των μεταναστών, συνολικά της εργατικής τάξης, στις χώρες προορισμού.

Το συμφέρον των εργαζομένων απαιτεί να ενώσουμε τη δύναμή μας και να δυναμώσουμε την πάλη τους ενάντια στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, σε κάθε προσπάθεια ιμπεριαλιστικής χειραγώγησης των λαών. Να οργανωθούμε και να συγκρουστούμε με το εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά πολέμους, προσφυγιά, μετανάστευση και φτώχεια. Για να διαμορφωθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την επιστροφή των προσφύγων και των μεταναστών στις πατρίδες τους, με νοικοκύρηδες τους λαούς τους.

1. Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας

2. Αλγερινό Κόμμα για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό (PADS)

3. Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας

4. Ένωση των Κομμουνιστών στη Βουλγαρία

5. Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

6. Λαϊκό Προοδευτικό Κόμμα Γουιάνας

7. Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία

8. Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας

9. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

10. Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας

11. Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας

12. Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας

13. Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά

14. ΑΚΕΛ

15. Κομμουνιστικό Κόμμα των Εργαζομένων της Λευκορωσίας

16. Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας

17. Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού

18. Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα του Μεξικού

19. Κομμουνιστικό Κόμμα Μπαγκλαντές

20. Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας

21. Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας

22. Κομμουνιστικό Κόμμα Πακιστάν

23. Παλαιστινιακό Κομμουνιστικό Κόμμα

24. Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας

25. Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας

26. Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ένωσης

27. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας

28. Κόμμα Κομμουνιστών Σερβίας

29. Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας

30. Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας

31. Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα

32. Κομμουνιστικό Κόμμα Τατζικιστάν

33. Κομμουνιστικό Κόμμα, Τουρκία

34. Φιλλιπινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα (PKP-1930)

35. Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας».

Αντανάκλαση: 902 και 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας τη γνώμη σας