Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Με ζητούμενο περισσότερα αντιλαϊκά μέτρα επιστρέφει το κουαρτέτο την Τρίτη στην Αθήνα

ΤΑΙΠΕΔ, Φορολογικό, Ασφαλιστικό και «κόκκινα» δάνεια τα τέσσερα σημεία που περιμένουν «περισσότερη δουλειά»
Επιστρέφει την Τρίτη 8 Μάρτη στην Αθήνα το κουαρτέτο με ζητούμενο περισσότερα αντιλαϊκά μέτρα για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, προκειμένου τους επόμενους μήνες να αρχίσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέους και δεν αποκλείεται να απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα, αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε η συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας 7 Μάρτη.

Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, Φορολογικό, Ασφαλιστικό και «κόκκινα» δάνεια είναι τα τέσσερα σημεία που οι δανειστές περιμένουν «περισσότερη δουλειά» και «περισσότερη προσπάθεια», διότι όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ «υπάρχουν κάποια δημοσιονομικά κενά που πρέπει να καλυφθούν» και κατέστησε σαφές πως «η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα θα σηματοδοτήσει τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να εκπληρωθούν» και ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει «εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων».

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, δήλωσε πως η συζήτηση θα ξεκινήσει «στο εγγύς μέλλον», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα κατά τη συζήτηση για το χρέος, λέγοντας ότι «μπορεί τα μέτρα να μην είναι αρκετά» και πως χρειάζεται ένα «ευκρινές πακέτο μέτρων μέχρι το καλοκαίρι» και πρόσθεσε «όταν ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις» της πρώτης αξιολόγησης, τότε το κουαρτέτο θα εξετάσει τα δεδομένα και θα εκτιμήσει τι θα χρειαστεί για το ελληνικό χρέος.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απέφυγε να μιλήσει για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και για ημερομηνίες ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης.

Δηλώσεις Πιερ Μοσκοβισί - Κλάους Ρέγκλινγκ


Για «εντατικές προσπάθειες για την επάνοδο των θεσμών στην Αθήνα» αύριο Τρίτη έκανε λόγο ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση προσέγγισε τις θέσεις ΕΕ και ΔΝΤ.

Δήλωσε πως τα ανοιχτά θέματα είναι τέσσερα και τα απαρίθμησε με την εξής σειρά: Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, φορολογία εισοδήματος, Ασφαλιστικό και μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Χαρακτήρισε «ζωτικής σημασίας» την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και ανέφερε ότι αναμένει σύντομα να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και «στο επόμενο διάστημα να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το χρέος».

«Πριν το Πάσχα» θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, εκτίμησε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα». Επανέλαβε ότι «στενεύουν τα περιθώρια της ρευστότητας» της Ελλάδας.

Δηλώσεις Ευκλείδη Τσακαλώτου


κανοποιημένος από τη συμφωνία για την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα εμφανίσθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και όπως είπε υπήρξαν κάποιες αντιρρήσεις από το ΔΝΤ.

Δήλωσε ότι «ανυπομονούμε για τις επόμενες συζητήσεις» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και «θα συζητήσουμε κατόπιν το χρέος». Απέφυγε να αναφερθεί στη σύσταση του Eurogroup για περισσότερα μέτρα, λέγοντας πως «όταν συζητούν λογικοί άνθρωποι βρίσκονται λογικές λύσεις».

Αντανάκλαση: 902