Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Τρέχουν την «αξιολόγηση» συμπληρώνοντας μαζί τα αντιλαϊκά «πακέτα»

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Το γεγονός ότι οι αντιθέσεις Ευρωζώνης - ΔΝΤ δεν αφορούν το προωθούμενο νέο μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων επιβεβαιώνουν οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστικών οργανισμών
«Η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για οικονομικούς όσο και πολιτικούς λόγους, και σε αυτό συμφωνούν όλοι, εντός και εκτός Ελλάδας», επισημαίνει υψηλόβαθμος παράγοντας της Ευρωζώνης, ενόψει και του Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Δευτέρας, που συνεδριάζει ταυτόχρονα με τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι θεσμοί θα επιστρέψουν από κοινού στην Αθήνα» και με «κοινή θέση για να διαπραγματευθούν με τις ελληνικές αρχές».

Επιπλέον, ο ίδιος παράγοντας της Ευρωζώνης, σχετικά με το χαρακτήρα των αντιθέσεων με το ΔΝΤ, τόνισε πως το ζήτημα «διογκώθηκε απ' έξω» και όχι από τους «θεσμούς», ενώ σε κάθε περίπτωση αυτό που προέχει είναι η διαδικασία σύγκλισης ανάμεσα στους «θεσμούς» και την ελληνική κυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ξεπέφτουν οι κάλπικοι διαχωρισμοί - σε ό,τι αφορά τα αντιλαϊκά μέτρα - που επιχειρεί να εμφανίσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σχετικά με τις διαφορές ανάμεσα στα δημοσιονομικά κενά και το ύψος των μέτρων που υπολογίζεται από την κάθε εμπλεκόμενη πλευρά.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα της Ευρωζώνης, η απόφαση επιστροφής των επικεφαλής θα ληφθεί από τους «θεσμούς», όταν κρίνουν πως η κατάσταση είναι η κατάλληλη. «Δεν ξέρω αν η απόφαση θα ληφθεί τη Δευτέρα, λίγο πριν ή λίγο μετά», δήλωσε, υπογραμμίζοντας πως σε γενικές γραμμές υπάρχει «θετική αποτίμηση» των διαβουλεύσεων. Ο ίδιος ανέφερε πως η τεχνική προετοιμασία προχωράει καλά, ωστόσο κάποια θέματα είναι ακόμα ανοιχτά.

Ξεκαθάρισε, επίσης, πως η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού δεν μπορεί να επηρεαστεί από τον αριθμό των αφίξεων στη Λέσβο... «Πρέπει να λύνονται τα προβλήματα που προκαλούν εκτροχιασμούς και όχι να παρατείνονται», ανέφερε σχετικά με τη «βιωσιμότητα» του Ασφαλιστικού. Ουσιαστικά, η Ευρωζώνη αποσυνδέει το εύρος των αντιλαϊκών μέτρων από το «κόστος» που προκαλεί η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Τέλος, αναφερόμενος στο δημοσιονομικό κενό, υπενθύμισε ότι τον Απρίλη η Γιούροστατ θα επικυρώσει τα στοιχεία του 2015 και οι εκτιμήσεις για το 2016 και το 2017 θα είναι περισσότερο ξεκάθαρες.

Σε αντιλαϊκή στρατηγική σύμπλευση και το ΔΝΤ

Την επιστροφή του ΔΝΤ στην Αθήνα προανήγγειλε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, Τζ. Ράις. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έκανε λόγο για «έγκαιρη επιστροφή», λέγοντας πως ο ακριβής χρόνος θα ανακοινωθεί μετά το Γιούρογκρουπ της προσεχούς Δευτέρας. «Μοιραζόμαστε την άποψη ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα δημοσιονομικά κενά (και βέβαια τα αντιλαϊκά μέτρα που θα τα συμπληρώσουν), τόνισε πως το ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει θέση και δε ζητά τίποτα περισσότερο από αυτά που ήδη έχουν συμφωνηθεί.

«Οι απόψεις μας δεν έχουν ουσιαστικά αλλάξει από το καλοκαίρι, όταν έγινε η αρχική συμφωνία. Δεν ζητούμε οτιδήποτε επιπλέον σε ό,τι αφορά τους συμφωνημένους στόχους», σημείωσε.

Για να επιτευχθούν οι εν λόγω στόχοι, ανέφερε, απαιτούνται μέτρα στο 4,5% του ΑΕΠ (9 δισ. ευρώ), ενώ, όπως ο ίδιος διευκρίνισε, ο Π. Τόμσεν (επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ) επιχείρησε να εξηγήσει το πώς θα μπορέσουν να επιτευχθούν οι συγκεκριμένοι στόχοι.

Η άποψη του ΔΝΤ συμπίπτει με αυτή που εκφράζει μέσω του άρθρου του ο Π. Τόμσεν, διευκρίνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Το ΔΝΤ γνωρίζει πολύ καλά ότι «θα είναι πολύ δύσκολο για μια κοινωνία που έχει υποφέρει από τόσα χρόνια ύφεσης» να εφαρμοστούν τέτοια μέτρα, τόνισε χαρακτηριστικά...

Παράλληλα, έριξε στην «παλάντζα» το ζήτημα της ελάφρυνσης του κρατικού χρέους, από την πλευρά της Ευρωζώνης: «Σε αυτό το σημείο είναι οι συζητήσεις. Ευρωπαίοι και Ελληνες πρέπει να φτάσουν σε μια συμφωνία γι' αυτά τα δύο σκέλη», τόνισε.

«Δεν είναι δίκαιο να κατηγορούμαστε ως σκληροί. Αυτό που κάνουμε είναι να βάζουμε ρεαλιστικά τα στοιχεία στο τραπέζι. Πάντα προσπαθούμε να δουλέψουμε με εποικοδομητικό τρόπο, αλλά πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας», υπογράμμισε.

Για το κατά πόσον μπορεί να υπάρξει «πολιτική συμφωνία» ώστε να προσχωρήσει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ακόμα και αν δεν είναι ικανοποιημένο από αυτό, χαρακτήρισε αυτό το ενδεχόμενο «εξαιρετικά απίθανο».

Επιβεβαίωσε εξάλλου ότι «υπήρξε γεύμα των θεσμών με συμμετοχή του Πολ Τόμσεν», χωρίς να αποκαλύψει ποιοι άλλοι μετείχαν. «Εγινε πρόοδος στις συζητήσεις και περιμένουμε γρήγορη επιστροφή των επικεφαλής. Δεν έχω ημερομηνία, αλλά αναμένω να είναι σύντομα», συμπλήρωσε.

Θυμίζουμε ότι στο άρθρο του Π. Τόμσεν, για το οποίο γίνεται λόγος, αναφέρεται ότι «παρά τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις του 2010 και του 2012, το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα παραμένει σε οικονομικά απλησίαστα και γενναιόδωρα επίπεδα».

Και προσθέτει: «Για να πετύχει το φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο στόχο της για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μέτρα της τάξης περίπου του 4% - 5% του ΑΕΠ. Δεν μπορούμε να δούμε πώς μπορεί να το πετύχει αυτό η Ελλάδα χωρίς σημαντικές εξοικονομήσεις στις συντάξεις».

Αντανάκλαση: Ριζοσπάστης