Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Επιβεβαιώνεται η μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα - αποθήκη προσφύγων και μεταναστών

Εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες
«Η Ελλάδα δεν θα είναι πλέον χώρα τράνζιτ (διέλευσης)» δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα που ανέφερε, ότι η Ελλάδα δεν θα αφήσει «ούτε έναν αβοήθητο» και ζήτησε από την ΕΕ κονδύλια, είδη και εξοπλισμό για τη δημιουργία περισσότερων κέντρων εγκαταστάσης προσφύγων και μεταναστών.

Συνεπώς, η συνάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον πρωθυπουργό επιβεβαιώνει ότι η Σύνοδος ΕΕ - Τουρκίας προσανατολίζεται να λάβει αποφάσεις που θα μετατρέπουν την Ελλάδα από χώρα διέλευσης σε χώρα εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών μέχρι νεοτέρας, δηλαδή μέχρι να καταστεί δυνατή η μείωση των προσφυγικών ροών στις χώρες που γειτνιάζουν με τη Συρία.

«Από την Αθήνα θέλω να κάνω μια έκκληση προς τους παράτυπους μετανάστες: Μην έρθετε στην Ελλάδα, στην Ευρώπη», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ντόναλντ Τουσκ και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δεν θα είναι πλέον χώρα τράνζιτ», άρα όσοι έρθουν και όσοι ήδη βρίσκονται εδώ θα παραμείνουν εντός ελληνικών συνόρων εγκλωβισμένοι.

Χαιρέτισε την απόφαση για οικονομική βοήθεια ύψους 700 εκατ. ευρώ προς τις χώρες που αναλαμβάνουν τη διαχείριση του Προσφυγικού και δήλωσε ότι στόχος των επισκέψεων του σε Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία, ΠΓΔΜ, Ελλάδα και Τουρκία είναι «η ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής συναίνεσης» ενώ δήλωσε πως είναι κατανοητές οι μονομερείς ενέργειες ορισμένων χωρών που όμως δεν βοηθούν στη συλλογική προσπάθεια.

Και οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα δείχνουν πως η κυβέρνηση αποδέχεται να γίνει η Ελλάδα αποθήκη προσφύγων και μεταναστών με τον πρωθυπουργό να επικεντρώνει στο προσωρινό της κατάστασης.

Δυο φορές στις δηλώσεις του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα θα βοηθήσει όλους όσους έχουν ανάγκη, ενώ για τους στόχους που θέτει η κυβέρνηση στη σύνοδο της Δευτέρας ανέφερε πως πρέπει «να αναγνωρισθεί ρητά» ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει όλο το βάρος του Προσφυγικού και ότι πρέπει να υπάρξει δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών και πως πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις για τις χώρες - μέλη που δεν σέβονται τις συνθήκες της ΕΕ.

Δεσμεύτηκε ότι θα δημιουργηθούν περισσότερα κέντρα -προσωρινής όπως είπε- εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών, ζήτησε χρηματοδότηση και υλική στήριξη από την ΕΕ και ανέφερε ότι πρέπει να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες και ο αποκλεισμός χωρών από συζητήσεις που τις αφορούν.

Επανέλαβε οτι η κυβέρνηση στηρίζει την υλοποίηση του σχεδίου δράσης ΕΕ - Τουρκίας και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και πρόσθεσε ότι την Τρίτη 8 Μάρτη θα είναι στη Σμύρνη της Τουρκίας, όπου κυρίαρχο θέμα θα είναι το Προσφυγικό και η συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική συνομιλία την Τετάρτη 2 Μάρτη με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου για το Προσφυγικό τόσο ενόψει της Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας, όσο και ενόψει της 4ης Συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μάρτη στη Σμύρνη.

Δηλώσεις Γιάννη Μουζάλα

«Από 'κει που ήμασταν χώρα διέλευσης, αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα. Έχουμε καθήκον να τους τακτοποιήσουμε, να πάψουν να γυρίζουν στους δρόμους. Να φτιάξουμε πολύ προσωρινούς χώρους εγκατάστασης» δήλωσε στον «Αντέννα» ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας και πρόσθεσε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης γίνεται σαν να είναι κλειστό το σύνορο Ελλάδας - ΠΓΔΜ.

Δήλωσε ακόμα ότι είναι επιστημονική αλήθεια ότι το μεταναστευτικό ρεύμα σώζει δημογραφικά τις περιοχές που πηγαίνει και ανέφερε πως οι πρόσφυγες θα μείνουν στους χώρους προσωρινής εγκατάστασης για όσο χρόνο χρειάζεται μέχρι να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ και εκτίμησε ότι ο αριθμός όσων θα παραμείνουν στη χώρα θα είναι λιγότερος από 150.000.

Αντανάκλαση: 902

Χιλιάδες στα σύνορα, στην Ειδομένη

Εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη του Κιλκίς, στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, παραμένουν πάνω από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες  και περίπου άλλοι τόσοι στα κέντρα μετεγκατάστασης, που έχουν στηθεί και λειτουργούν στο νομό Κιλκίς, στη Νέα Καβάλα και το Χέρσο, στη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδιναν οι αρχές την Πέμπτη, στα Διαβατά βρίσκονται 2.128, στο Χέρσο 2.690, στην Νέα Καβάλα 2.500. 

Στα νησιά του Αιγαίου παραμένουν 6.500.

Στην Αττική: Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες, 1.420 στο Σχιστό, 690 στον Ελαιώνα, 3.500 και στις εγκαταστάσεις του παλιού αεροδρομίου Ελληνικού άλλοι 3.500 (1.571, στο γήπεδο χόκεϊ, 680 στο γήπεδο μπεϊζμπολ και 1.249 στο παλιό Δυτικό Αεροδρόμιο), ενώ περίπου 400 είναι στην πλατεία Βικτωρίας.

Τραγική είναι η κατάσταση στην Ειδομένη, καθώς το κράτος και οι υπηρεσίες του απουσιάζουν παντελώς και η «διαχείριση» της κατάστασης έχει αφεθεί σε διάφορες ΜΚΟ. Οι υποδομές (σκηνές, τουαλέτες, κ.λπ.) που υπάρχουν εκεί, δεν επαρκούν, τεράστιες είναι οι ανάγκες σε υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό, ενώ δεν καλύπτονται ούτε οι ανάγκες σίτισης των χιλιάδων προσφύγων.

Την ίδια ώρα από τα σύνορα με το «σταγονόμετρο» περνούν ελάχιστοι πρόσφυγες και μετανάστες με άνδρες των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας των Σκοπίων να περιπολούν δίπλα στο φράχτη που έχει υψωθεί στα σύνορα με την Ελλάδα, προκειμένου να αποτραπούν προσπάθειες εισόδου προσφύγων και μεταναστών.

Την ώρα που εντείνονται οι ενδοαστικές διεργασίες και τα παζάρια, εν όψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, την ερχόμενη Δευτέρα, πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο οι ενδείξεις για το μακροχρόνιο εγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών, όπως εξάλλου προβλέπουν και οι αποφάσεις της ΕΕ, τις οποίες έχει επικυρώσει και η συγκυβέρνηση. 

Η Κομισιόν προτείνει τη χρηματοδότηση για τη διαχείριση του εγκλωβισμού μέχρι το 2018, ενώ και δηλώσεις αρχηγών κρατών - μελών της ΕΕ, κάνουν λόγο για ένα απέραντο «hot  spot».

Για τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών προετοιμάζει και ο Ν. Κοτζιάς

Ως λαγός, πρόθυμος να προετοιμάσει κλίμα για τον εγκλωβισμό εδώ δεκάδων χιλιάδων ξεριζωμένων ανθρώπων, βγήκε και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, λέγοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να αντέξει μέχρι 150.000 πρόσφυγες, και χαρακτηρίζοντας τις προσφυγικές ροές ως διαχειρίσιμες. 

Βέβαια, παραδέχτηκε ότι εφιάλτης του είναι «να ξεσπάσει μεγαλύτερη κρίση στη Μέση Ανατολή και να έχουμε να κάνουμε με δεκάδες εκατομμύρια πρόσφυγες»...

Ταυτόχρονα, συνεχίζοντας το φλερτ της κυβέρνησης με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ με τη γερμανική καγκελαρία, εξαπέλυσε επίθεση στην αυστριακή κυβέρνηση - που προσώρας πρωτοστατεί στο κλείσιμο των συνόρων - καταλογίζοντάς της ότι παίζει «βρώμικο παιχνίδι» για λογαριασμό «όσων θέλουν να ανατρέψουν την Ανγκελα Μέρκελ ή την πολιτική της». 

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι «η Αυστρία στηρίζεται και σε άλλες δυνάμεις που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση Μέρκελ σήμερα στη Γερμανία».

Ερωτηθείς για το βέτο που θα μπορούσε να ασκήσει η Ελλάδα στην επόμενη σύνοδο κορυφής, τη Δευτέρα, για το προσφυγικό, είπε ότι «κανείς πρέπει να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του» καθώς «το βέτο συχνά βοηθά για να επισημάνει κανείς τις κόκκινες γραμμές του και δεν είναι το τέλος μιας διαπραγμάτευσης αλλά η αρχή της». 

«Δεν το βλέπω πιθανό (σ.σ: την άσκηση βέτο), αλλά αν κυριαρχούσε η άποψη της Αυστρίας τι θα κάνουμε;» αναρωτήθηκε. Ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι «εμείς βάζαμε βέτο για τα συμπεράσματα όχι εναντίον κάποιου».

Παζάρια της ΕΕ με την Άγκυρα για τον αριθμό των προσφύγων που θα φτάνουν στην Ελλάδα

Ενδεικτικό των παζαριών που βρίσκονται σε εξέλιξη, εν όψει της Συνόδου Κορυφής, αποτελούν οι πληροφορίες που θέλουν τις Βρυξέλλες, να παζαρεύουν με την Άγκυρα, για τον αριθμό των προσφύγων που θα αφήνει να φτάνουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση «ασκεί πιέσεις» στην Άγκυρα να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα διά θαλάσσης σε λιγότερους από 1.000 ημερησίως. Σε αντάλλαγμα, η Ευρώπη θα παραλαμβάνει πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία. 

Δύο αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι η Γερμανία, βασικός προορισμός των προσφύγων, επιθυμεί να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές την ημέρα «σε τριψήφιο και όχι τετραψήφιο νούμερο» προκειμένου να αρχίσει να παραλαμβάνει πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία για μετεγκατάσταση.

«Οι Γερμανοί είναι έτοιμοι να κάνουν μία κίνηση εάν οι Τούρκοι μειώσουν τον αριθμό των αφίξεων κάτω από 1.000 την ημέρα» είπε υπό καθεστώς ανωνυμίας ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Με μικρότερες ροές, η ΕΕ θα μπορούσε επίσης να αρχίσει να στέλνει στην Τουρκία χρήματα για να βοηθήσει τους πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί βάσει των όρων της συμφωνίας του Νοεμβρίου. Το ποσό των τριών δισ. ευρώ δεν έχει αποδεσμευτεί ακόμη αν και σχεδόν 400 εκατ. ευρώ από ξεχωριστά κοινοτικά κονδύλια έχουν διατεθεί ήδη για τους πρόσφυγες στην Τουρκία.

Ως αντάλλαγμα μεγαλύτερης συνεργασίας εκ μέρους της Τουρκίας, οι Βρυξέλλες προτίθενται να ξεπαγώσουν τις τελματωμένες ενταξιακές διαπραγματεύσεις, καθώς και την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους που επισκέπτονται την Ευρώπη.

Για θυσία της Ελλάδας για το καλό της ΕΕ, κάνει λόγο ο Σλοβάκος πρωθυπουργός

«Φτάσαμε στο σημείο που η Ελλάδα είναι πιθανό να θυσιαστεί για το καλό της ΕΕ» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, εξαπολύοντας νέα επίθεση εναντίον της χώρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Hospodarske noviny. 

Ο Ρόμπερτ Φίτσο, επέριψε την ευθυνη στον πρωθυπουργό τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Τσίπρα, θα υπάρχει μόνο ένα hotspot και αυτό θα λέγεται Ελλάδα. Και θα είναι δική σου ευθύνη γιατί δεν έκανες τίποτα στα ελληνοτουρκικά σύνορα».

Εξάλλου την Τρίτη ο Σλοβάκος πρωθυπουργός είχε ζητήσει τον αποκλεισμό της χώρας από το Σένγκεν, λέγοντας ότι «δεν πληροί το καθήκον της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ» και προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δημιουργεί τεράστια προβλήματα.

Για τακτικές εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης και μικροπολιτικής έκανε λόγο από πλευράς του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας.

Τις κατασκηνώσεις των τραπεζών ζητά το υπουργείο Εσωτερικών

Επιστολή προς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών ώστε να παραχωρήσουν τις εγκαταστάσεις κατασκηνώσεων που διαθέτουν για τα παιδιά των υπαλλήλων τους, ώστε να διαμορφωθούν σε «hot spots» για τους πρόσφυγες, απέστειλε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Αντανάκλαση: 902