Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και επαναπροωθήσεις στην Τουρκία

Το ΝΑΤΟ επικυρίαρχος στο Αιγαίο
Με στόχο το κλείσιμο του λεγόμενου «βαλκανικού διαδρόμου» (που θα σημάνει τον εγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα), αλλά και τις επαναπροωθήσεις στην Τουρκία, ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλλες, η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας. 

Η ΕΕ αποσκοπεί σε κινήσεις από την τουρκική πλευρά για το σταμάτημα των προσφυγικών ροών προς το Αιγαίο. Για το λόγο αυτό, σήμερα αναμένεται να κορυφωθούν τα παζάρια, με ανταλλάγματα, ζεστό χρήμα προς την αστική τάξη της Τουρκίας, αλλά και «διευκολύνσεις» στο ζήτημα της βίζας και στο ξεπάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας.

Παράλληλα, η συμφωνία της Frontex με το NATO για την επιχείρηση στο Αιγαίο συμπληρώνει το κάδρο: Η δραστηριότητα του ΝΑΤΟ «σε ύδατα εθνικής επικράτειας θα γίνεται μετά από διαβούλευση και συντονισμό με τις δύο χώρες», αναφέρει η λυκοσυμμαχία, μετατρέποντας το Αιγαίο σε ΝΑΤΟϊκή θάλασσα.

Η απόφαση του ΝΑΤΟ επισημαίνει ότι στόχος της παρουσίας του «δε θα είναι να αναχαιτιστούν ή να επαναπροωθηθούν μεταναστευτικές λέμβοι, αλλά η συνδρομή σε Ελλάδα, Τουρκία και ΕΕ στην καταπολέμηση των δικτύων διακινητών».

Εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και επαναπροωθήσεις στην Τουρκία

Η Σύνοδος της ΕΕ με την Τουρκία για το Προσφυγικό φέρεται, σύμφωνα με διαρροές, να πρόκειται να κινηθεί σε αλλαγή πλεύσης με (τυπικό) κλείσιμο του λεγόμενου «βαλκανικού διαδρόμου» και «παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα» για «περίθαλψη» 50.000 προσφύγων. Παράλληλα, Άγκυρα και ΕΕ φέρονται να βρίσκονται στο στάδιο της «οριστικοποίησης των τελευταίων λεπτομερειών» για συμφωνία ταχείας επαναπροώθησης των χαρακτηριζόμενων ως μεταναστών από την Ελλάδα, που -σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό Τύπο- πρόκειται να υπογραφεί μεταξύ Τσίπρα και Νταβούτογλου την Τρίτη στη Σμύρνη.

Καθώς κορυφώνονται οι προετοιμασίες πριν την κρίσιμη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας, οι διαρροές στον ευρωπαϊκό Τύπο αρχίζουν να σχηματίζουν την εικόνα σε συνδυασμό με την πίεση στην Αθήνα για 50.000 προσωρινά καταλύματα προσφύγων, την οποία άσκησε και το Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται την Κυριακή η αυστριακή εφημερίδα «Standard», η Σύνοδος πρόκειται να προχωρήσει σε αλλαγή πλεύσης και να ανακηρύξει σε «ύψιστη προτεραιότητα» τον τερματισμό της «ανεξέλεγκτης διέλευσης» μέχρι τη Γερμανία: «Η ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων πάνω στο διάδρομο των δυτικών Βαλκανίων τελειώνει, ο διάδρομος κλείνει», αναφέρει χαρακτηριστικά το προπαρασκευαστικό έγγραφο, γνώση του οποίου επικαλείται η εφημερίδα.

Στο κάδρο των αποφάσεων είναι επίσης η «επιστροφή στη Σένγκεν μέχρι το τέλος του χρόνου», με κατάργηση των ελέγχων στα ενδοευρωπαϊκά σύνορα.

Σύμφωνα με ξεχωριστές πληροφορίες που επικαλείται από την πλευρά της η γερμανική κυριακάτικη «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung» (FAS), η τουρκική πλευρά έχει επίσης συμφωνήσει σε ταχύτερη επαναπροώθηση οικονομικών μεταναστών -οι οποίοι, κατά κανόνα, δεν έχουν πιθανότητες για χορήγηση ασύλου- από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα θα πρέπει να μπορεί να υποβάλει αίτημα επαναπροώθησης μέσα σε 48 ώρες για μετανάστη που περισυλλέγεται ή εντοπίζεται, και η Τουρκία θα υποχρεούται να αποφασίσει για το αίτημα μέσα σε δύο ημέρες.

Θετικά αιτήματα, αναφέρεται, θα ολοκληρώνονται εντός μίας εβδομάδας. Η διαδικασία επαναπροώθησης θα γίνεται απευθείας από το hot spot στα νησιά, όπου και η Τουρκία θα έχει (πρώτα στη Λέσβο, αναφέρεται) αξιωματούχους της για επιτάχυνση των διαδικασιών.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις διαρροές στην αυστριακή εφημερίδα, προβλέπεται η άμεση κινητοποίηση των ενισχύσεων της Frontex για τις οποίες έχουν δεσμευτεί τα κράτη - μέλη για ανάπτυξη στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, αλλά και στη στελέχωση των hot spot.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας, προσέρχεται στη Σύνοδο, με βασική θέση την εφαρμογή των απάνθρωπων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Προσφυγικό.

Πάνω από 30 χιλιάδες οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες

Περισσότεροι από 33.000 είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα, καθώς οι αρχές της ΠΓΔΜ επιτρέπουν με το «σταγονόμετρο» τη διέλευση από τα σύνορα, ενώ συνεχείς είναι οι αφίξεις στο λιμάνι του Πειραιά.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι σήμερα εισήλθαν στην ΠΓΔΜ από την Ειδομένη μόνο 239 άνθρωποι, ενώ στη Λέσβο και τη Χίο έφτασαν 770 πρόσφυγες και μετανάστες.

Το πρωί της Δευτέρας, κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» με 571 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται και το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» από τα Δωδεκάνησα με 157 άτομα.

Το βράδυ της Κυριακής, κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Μύκονος» με 229 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο, Λέσβο και Σάμο. Στο λιμάνι του Πειραιά έχει ήδη τοποθετηθεί ένας προκάτ οικίσκος από την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, όπου από σήμερα θα λειτουργήσει ως κέντρο συντονισμού για τη διαχείριση των αναγκών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα ανέρχονται σε 33.320.

Από αυτούς 6.211 βρίσκονται στα νησιά με περισσότερους στη Λέσβο (3.550), τη Χίο (1.422) και στη Σάμο (489), ενώ στην ηπειρωτική χώρα βρίσκονται 27.109 άτομα με τους περισσότερους να κατανέμονται στην Ειδομένη (8.000), στη Χέρσο (3.400), στο λιμάνι του Πειραιά (2.200), στο Ελληνικό (3.570), στα Διαβατά (2.136), στη Νέα Καβάλα Πολυκάστρου (2.797), στην ΠΑΘΕ Πολύκαστρο - PLAZA (1.050) και στο Σχιστό (1.423).

Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να λειτουργήσουν άμεσα 15 νέοι «χώροι φιλοξενίας» (hot spots) σε όλη τη χώρα, συνολικής χωρητικότητας 17.400 ατόμων. Τέσσερις από αυτούς θα κατασκευαστούν στην Αττική (Μαλακάσα, Αφίδνες, Άγιος Ανδρέας, Ελαιώνας) και οι υπόλοιποι 11 θα κατασκευαστούν σε: Δράμα, Θερμοπύλες, Ήπειρο, Θεσσαλία και Λιτόχωρο.

Μουζάλας: Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μεγάλο αριθμό προσφύγων

Για εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα, έκανε λόγο στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Μουζάλας, προσθέτοντας ότι στην παρούσα φάση, την οποία χαρακτήρισε ως «καινούργια κατάσταση», το βάρος θα το μοιραστεί όλη η κοινωνία.

Επανέλαβε ότι «πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μεγάλο αριθμό», προσθέτοντας ότι επί του παρόντος η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να συγκεντρωθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι σε «πολύ προσωρινές», όπως μετ' επιτάσεως τόνισε, εγκαταστάσεις. Αναφερόμενος στην Ειδομένη, είπε ότι οι εκεί πρόσφυγες πρέπει να πεισθούν πως αυτός ο δρόμος είναι κλειστός, προσθέτοντας ότι θα τους παρασχεθεί υγειονομική φροντίδα και τροφή, ενώ «θέλουμε να κατεβούν προς τα κάτω».

Ο Γ. Μουζάλας είπε ότι με χρονικό ορίζοντα ενός μηνός οι εγκλωβισμένοι θα μπορούν να διαβιούν με αξιοπρεπείς συνθήκες.

Παράλληλα, ο Γ. Μουζάλας, υπεραμύνθηκε της ΝΑΤΟποίησης του Αιγαίου, αναφέροντας ότι «όσο και αν δεν αρέσει σε ορισμένους, θέλουμε να πετύχει».

Άνγκ. Μέρκελ: Η Ελλάδα θα πρέπει να φτιάξει προσωρινά καταλύματα για 50.000 πρόσφυγες

Υπέρμαχος της πολιτικής εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, εμφανίζεται και η Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φτιάξει προσωρινά καταλύματα για 50.000 πρόσφυγες, όπως είχε δεσμευτεί ότι θα πράξει μέχρι το τέλος του 2015.

Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος σημειώνει ότι η Αθήνα χρειάζεται τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Σε συνέντευξή της, στη «Bild am Sontag», η Μέρκελ είπε ότι «η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε διαμορφώσει χώρους καταλυμάτων για 50.000 πρόσφυγες μέχρι το τέλος του 2015».

«Η εκκρεμότητα αυτή, πρέπει να επιλυθεί τώρα με ταχύτητα φωτός, καθώς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εγγυηθεί την αξιοπρεπή τους διαβίωση» τόνισε. «Γνωρίζω από τις συνομιλίες μου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι θέλει να το κάνει αυτό, αλλά χρειάζεται τη βοήθειά μας. Γι' αυτό η ΕΕ πρέπει και θα υποστηρίξει την Ελλάδα σε πνεύμα αλληλεγγύης» πρόσθεσε η Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε στη συνέντευξή της, ότι η Αυστρία και οι χώρες των Βαλκανίων πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την αλλαγή αυτής της κατάστασης στην Ελλάδα, μετά τη μονομερή απόφασή τους να επιβάλλουν συνοριακούς ελέγχους.

Το ΝΑΤΟ επικυρίαρχος στο Αιγαίο

Στη συμφωνία και τον καθορισμό του επιχειρησιακού σχεδίου για τη ΝΑΤΟϊκή παρουσία στο Αιγαίο, προχώρησαν το βράδυ της Κυριακής, οι πρέσβεις του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, ολοκληρώνοντας έτσι το «θεσμικό πλαίσιο» της παρέμβασης της λυκοσυμμαχίας στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπερκ, τα ΝΑΤΟϊκά πλοία, θα περιπολούν, τόσο στα διεθνή, όσο και στα εθνικά χωρικά ύδατα.

Αποστολή της ΝΑΤΟϊκής δύναμης, όπως διευκρινίζεται σε ανακοίνωση, είναι να προσφέρει βοήθεια στις δύο χώρες (Ελλάδα και Τουρκία) και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην πάταξη των διακινητών ανθρώπων και των εγκληματικών οργανώσεων που με τις ενέργειές τους συμβάλλουν στη διόγκωση της προσφυγικής κρίσης.

Η ναυτική διοίκηση του ΝΑΤΟ έχει επίσης συμφωνήσει με τη Frontex σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών, σε πραγματικό χρόνο, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στις δυνάμεις της Frontex, της Ελλάδας αλλά και της Τουρκίας να αναλαμβάνουν δράση «για τη μείωση των προσφυγικών ροών».

Την εξέλιξη αυτή, χαιρέτισαν ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, αυτές οι λειτουργικές λεπτομέρειες που συμφωνήθηκαν σήμερα «θα μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα, θα εξασφαλίσουν τη συνοχή και τη συμπληρωματικότητα ως προς την επιχείρηση ταχείας επέμβασης της Frontex "Ποσειδών" στην περιοχή και τις προσπάθειες των υποστηρικτικών δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ».

Συνεχίζοντας, η ανακοίνωση αναφέρει πως η σημερινή συμφωνία αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα της σημασίας της πρακτικής συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ, όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις κρίσεων.

«Η ΕΕ ευελπιστεί ότι οι κοινές προσπάθειές της με το ΝΑΤΟ θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων που θέτει η τρέχουσα μεταναστευτική κρίση, και θα μειώσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν πολλά άτομα που επηρεάζονται από αυτήν», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αντανάκλαση: 902