Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Γράφουν σε χειρότερη εκδοχή το νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό

Για τη λεγόμενη «εθνική» σύνταξη αναμένεται  πραγματική σφαγή
«Κλείνουν»  ένα - ένα τα σημεία που παρουσιάζονταν από την κυβέρνηση ως σημεία τριβών και διαφωνίας με το κουαρτέτο για το Ασφαλιστικό  και έτσι ολοκληρώνεται το σχέδιο του νέου νόμου - λαιμητόμο.

Ο υπουργός Εργασίας  Γ. Κατρούγκαλος είχε σήμερα νέα συνάντηση  με τους εκπροσώπους των «θεσμών» και αμέσως μετά δήλωσε ότι υπάρχει  πρόοδος στις διαπραγματεύσεις σε ότι αφορά στο θέμα των επικουρικών, των ποσοστών αναπλήρωσης και της αύξησης των εισφορών, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι μέχρι το ερχόμενο Σάββατο 19 Μάρτη μπορεί να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό, με στόχο να κατατεθεί το νομοσχέδιο μέχρι το τέλος του μήνα.

Για τις ήδη αποδιδόμενες συντάξεις, το κουαρτέτο φαίνεται ότι επιμένει στην άμεση αφαίρεση της διαφοράς που προκύπτει από τον επανυπολογισμό τους με τον νέο τρόπο, ενώ η κυβέρνηση θέλει να χρυσώσει το χάπι των περικοπών, αποδίδοντας μέχρι το 2018 τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά». Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Εργασίας έχει βάλει στα 1.300 ευρώ εισόδημα τον πήχη για τις νέες αθροιστικές μειώσεις που θα προκύψουν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Όπως όλα δείχνουν, το κουαρτέτο, και ιδιαίτερα το ΔΝΤ, αποδέχεται τελικά μια μικρή αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς για τις επικουρικές συντάξεις, με την προϋπόθεση ότι αυτές θα πετσοκοπούν, όπως άλλωστε προβλέπονταν και στα έως τώρα σενάρια. Θυμίζουμε ότι η επικρατέστερη εκδοχή ήταν να υπάρξει μείωση των επικουρικών συντάξεων που ξεπερνούν τα 170 ευρώ.

Αν καταληχθεί κάτι τέτοιο, τότε οι μειώσεις στις επικουρικές θα φτάνουν και το 30%, ενώ παράλληλα οι εργαζόμενοι θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται κι άλλο, λόγω αύξησης της εισφοράς για το επικουρικό τους, την οποία η κυβέρνηση προϋπολόγιζε στο 0,5%.

Σε ότι αφορά τις κύριες συντάξεις που θα αποδίδονται με το νέο σύστημα, φαίνεται πως επαληθεύεται το σενάριο για ακόμα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης, που σε συνδυασμό με τους μικρότερους μισθούς και τον υπολογισμό του συντάξιμου μισθού σε όλον τον εργάσιμο βίο, θα οδηγούν σε συντάξεις πείνας.

Όσο για τη λεγόμενη «εθνική» σύνταξη,  αναμένεται  πραγματική σφαγή. Όπως όλα δείχνουν, κυβέρνηση και «θεσμοί» συμφωνούν να δίνεται στο ύψος που προσδιορίστηκε αρχικά, δηλαδή 384 ευρώ, μόνο όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώσει 20 χρόνια ασφάλισης (6.000 ένσημα), από 15 χρόνια και 4.500 ένσημα που προβλέπονταν στην αρχική πρόταση.

Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την κατάργηση της 15ετίας ως το ελάχιστο όριο για την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, που σημαίνει ότι χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης και μεγάλες περιόδους ανεργίας, δεν πρόκειται να πάρουν ποτέ σύνταξη.

Ενώ και όσοι προλάβουν να βγουν με 15ετία, θα παίρνουν στην πραγματικότητα ένα προνοιακό βοήθημα, της τάξης των 280 ευρώ σαν «εθνική σύνταξη», εγγυημένη από το κράτος (15/20 των 384 ευρώ).

Αντανάκλαση: 902