Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Ατελείωτη η οδύσσεια για τους ξεριζωμένους του ιμπεριαλιστικού πολέμου

Αβραμόπουλος: Να ετοιμάζεται η Ελλάδα για φιλοξενία 100.000 ανθρώπων
Από την Ειδομένη
Συνεχίζεται η οδύσσεια δεκάδων χιλιάδων ξεριζωμένων από την ιμπεριαλιστική επέμβαση που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα και ζουν υπό άθλιες συνθήκες στα «κέντρα φιλοξενίας», που πλέον απειλούν και τη ζωή τους.
Σύμφωνα με την σημερινή καταγραφή στη χώρα είναι εγκλωβισμένοι 42.253 άνθρωποι.

Στα νησιά βρίσκονται 8.293 εκ των οποίων στη Λέσβο είναι πάνω από 5.000, στη Χίο 210 και στη Σάμο 894. Μέχρι τις 7:30 το πρωί σε Λέσβο, Σάμο και Κω έφτασαν ακόμη 864.

Στην Αττική βρίσκονται 10.249, στην Κεντρική Ελλάδα 860, στη Βόρεια Ελλάδα 22.851 εκ των οποίων οι 12.000 στην Ειδομένη όπου παλεύουν να επιβιώσουν μέσα στις λάσπες που άφησε η βροχή των προηγούμενων ημερών και στερούνται ακόμη και τα στοιχειώδη.

Χιλιάδες, ανάμεσά τους και χιλιάδες παιδιά, έχουν μόνο πόρο ζωής ό,τι μπορεί να προσφέρει ο κόσμος και την όποια βοήθεια αρμόδιων φορέων.

Οι άθλιες συνθήκες επιβαρύνουν την υγεία τους με πρώτα θύματα τα παιδιά, αφού τις τελευταίες μέρες πολλά από αυτά μεταφέρονται στα νοσοκομεία της περιοχής με λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερίτιδες.

Άθλια η εικόνα και στην Αττική

Άθλια και η εικόνα στο λιμάνι του Πειραιά όπου στους τέσσερις επιβατικούς σταθμούς και στην πέτρινη αποθήκη του ΟΛΠ βρίσκονται 3549 άνθρωποι. Στοιβαγμένοι υπό άθλιες συνθήκες βρίσκονται 3901 στο Ελληνικό, 1958 στο Σχιστό, 712 στον Ελαιώνα και 129 στον Άγιο Αντρέα.

To πρωί της Παρασκευής κατέπλευσαν στο λιμάνι του Πειραιά άλλα δύο πλοία μεταφέροντας συνολικά 762 μετανάστες και πρόσφυγες.

Στο πλαίσιο της κυβερνητικής προσπάθειας να εμφανίσει την κατάσταση ως διαχειρίσιμη από την πλευρά της, το πρωί της Παρασκευής αναχώρησαν από το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό το κέντρο φιλοξενίας της Κόνιτσας 162 πρόσφυγες και μετανάστες με τρία πούλμαν.

Επίσης την Πέμπτη, 14 πούλμαν μετέφεραν συνολικά 700 πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά σε διάφορα κέντρα προσωρινής διαμονής.

Εντός της ημέρας αναμένεται να αποφασιστεί αν θα υπάρξει νέα μετακίνηση προσφύγων από το λιμάνι του Πειραιά σε άλλους οργανωμένους χώρους φιλοξενίας, ωστόσο δεν θα είναι παρά μια σταγόνα από τον ωκεανό της αθλιότητας μέσα στην οποία ζουν.

Δ. Αβραμόπουλος: Να ετοιμάζεται η Ελλάδα για φιλοξενία 100.000 ανθρώπων

Τον εγκλωβισμό τουλάχιστον 100.000 προσφύγων στην Ελλάδα επιβεβαίωσε ξεκάθαρα ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που έγινε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε, η Ελλάδα πρέπει να είναι σε θέση να φιλοξενήσει 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες και για αυτόν το λόγο πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ο χρονικός ορίζοντας του εγκλωβισμού τους θα είναι μεγάλος καθώς συνεχίζονται οι ροές προς τα νησιά καθημερινά, αφού όπως είπε ο Δ. Αβραμόπουλος ο στόχος είναι να γίνονται περίπου 6.000 μετεγκαταστάσεις το μήνα.

Μάλιστα προειδοποίησε ότι αν η μετεγκατάσταση δεν δουλέψει «το σύστημα μπορεί να καταρρεύσει».

Το κλείσιμο των συνόρων με επακόλουθο τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας ανακοινώθηκε και με επίσημο τρόπο από τον Ολλανδό υπεύθυνο για τη Μετανάστευση, μετά τη χθεσινή Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.

«Ο διάδρομος των Δυτικών Βαλκανίων έκλεισε», δήλωσε ο κ. Ντάικοφ, ενώ πρόσθεσε ότι «τώρα πρέπει να σταθούμε στο πλευρό της Ελλάδας» με μετεγκαταστάσεις και ανθρωπιστική βοήθεια.

Στρατιωτικές δυνάμεις ανέπτυξαν Αλβανία - Βουλγαρία στα νότια σύνορά τους

Ανήσυχες εμφανίζονται η Βουλγαρία και η Αλβανία για ενδεχόμενη εμφάνιση προσφυγικών ροών στα σύνορά τους, μετά το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου.

Τις τελευταίες μέρες η Βουλγαρία ανέπτυξε στρατιωτικές δυνάμεις στα νότια σύνορά της, ενώ τη φρούρηση της συνοριογραμμής της Αλβανίας με την Ελλάδα αναλαμβάνουν από αύριο Ιταλοί καραμπινιέροι.

Ενώπιον του ενδεχόμενου να στραφούν οι ροές προς την Αλβανία και από εκεί για την Ευρώπη μέσω Ιταλίας ή Μαυροβουνίου, οι ιταλικές αρχές οργανώνουν την άμυνά τους στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Είναι η πρώτη φόρα από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του '40 που αναπτύσσονται στα ελληνοαλβανικά σύνορα ένοπλα ιταλικά τμήματα.

Αντανάκλαση: 902