Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Το Σάββατο ξανά στο τραπέζι οι μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο

Τι δείχνουν οι πρώτες συναντήσεις 
Με το καμπανάκι των σκληρότερων μέτρων να έχει ήδη χτυπήσει από τις πρώτες συναντήσεις, το Σάββατο επανέρχονται στο τραπέζι των συζητήσεων το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους επικεφαλής του κουαρτέτου, με όλα τα θέμα ανοιχτά.

Ο προγραμματισμός των συναντήσεων είναι για μια εβδομάδα, αλλά τίποτα για την ώρα δε δείχνει πως ο χρόνος αυτός είναι αρκετός για να επιτευχθεί συμφωνία για την έκταση των αντιλαϊκών μέτρων σε Ασφαλιστικό, Φορολογικό, «κόκκινα» δάνεια πρώτης κατοικίας και Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων με την κυβέρνηση να βάζει το Πάσχα, στο τέλος του χρονικού ορίζοντα της πρώτης αξιολόγησης.

«Είμαστε σε κρίσιμο σημείο, πλην όμως με θετικά μηνύματα», δηλώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, και πρόσθεσε πως «η αξιολόγηση ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα και εκτίμησή μας είναι, που δεν είναι μόνο δική μας, είναι και διατυπωμένη, έχουμε τα μηνύματα ότι θα προχωρήσει και σχεδόν στο Πάσχα τα ζητήματα Φορολογικού, Ασφαλιστικού, διαχείρισης κόκκινων δανείων και του Ταμείου Αξιοποίησης Περιουσίας, ζητήματα κρίσιμα, θα έχουν τελειώσει». Εκτίμησε ότι «είμαστε σε καλό δρόμο, υπάρχει μια υποχώρηση εκ μέρους του ΔΝΤ και έχει αποτυπωθεί».

Τι δείχνουν οι πρώτες συναντήσεις 


Πάντως, από τις έως τώρα συζητήσεις, ο «καλός δρόμος» περιλαμβάνει για το Ασφαλιστικό μαχαίρι στις συντάξιμες αποδοχές πάνω από 1.300 ευρώ το μήνα, βαρύ πέλεκυ στις επικουρικές και χειροτέρευση των όρων απονομής της «εθνικής» σύνταξης που προβλέπει η κυβερνητική πρόταση κατάργησης του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος.

Επίσης έως τώρα δεν έχουν γίνει αποδεκτές από τους δανειστές οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για μεταβατική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών αγορών και ελεύθερων επαγγελματιών.

Στο Φορολογικό, η φοροληστεία δεν αποκλείεται να αυξηθεί μετά την πρόταση του κουαρτέτου για μείωση του άτυπου αφορολόγητου ποσού των 9.500 για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Στο τραπέζι είναι ακόμα η «αναμόρφωση» στο χαράτσι της λεγόμενης «αλληλεγγύης», το οποίο πέρα από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους φορτώνεται και στους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους, για τους οποίους επίσης δεν έχουν γίνει αποδεκτές από το κουαρτέτο οι υποσχέσεις της κυβέρνησης.

Ανοιχτό και το θέμα των «κόκκινων» δανείων πρώτης κατοικίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς στη συνάντηση της Παρασκευής συμφωνήσαν να το ξανασυζητήσουν το όλο θέμα την Τρίτη.

Το κλίμα που μεταφέρεται από κυβερνητικούς αξιωματούχους είναι ότι τα υπόλοιπα θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένουν ανοιχτά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κουαρτέτο ζητάει να πουληθούν σε funds όλες οι κατηγορίες δανείων, επιχειρηματικών, στεγαστικών και καταναλωτικών.

Έντονο είναι το ενδιαφέρον των δανειστών για το υπό σύσταση Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων που θα έχει το χαρτοφυλάκιό του φιλέτα δημόσιας περιουσία αξίας 50 δισ. ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο που οι παράγοντες της Ευρωζώνης το τοποθετούν πρώτο στον αύξοντα αριθμό των ανοιχτών θεμάτων για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Γερμανικοί και γαλλικοί επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το περιεχόμενο της μακράς λίστας των ιδιωτικοποιήσεων που θα συνεχίσει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Αντανάκλαση: 902