Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Ο Τσίπρας διαβεβαιώνει ότι η αξιολόγηση θα κλείσει σε λίγες μέρες

Επιχειρεί να εκβιάσει συναίνεση στα βάρβαρα μέτρα
Να εκβιάσει τον ελληνικό λαό να αποδεχτεί τα βάρβαρα μέτρα που ετοιμάζεται να λάβει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τις ευλογίες των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ επιδιώκει ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, αξιοποιώντας τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας των στελεχών του ΔΝΤ.

«Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ, μια αντιπαράθεση που δεν θα επιτρέψουμε να έχει θύμα την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό», είπε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ζητώντας από το λαό να διαλέξει μεταξύ της Σκύλλας και της Χάρυβδης των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Προτάσσοντας τη λογική του «μικρότερου κακού», σημείωσε ότι για πρώτη φορά από την έναρξη των προγραμμάτων υπάρχει «απόλυτη συμφωνία» μεταξύ της κυβέρνησης και των «θεσμών» της ΕΕ για τα όσα πρέπει να γίνουν για να κλείσει η αξιολόγηση. Επίσης έκανε λόγο για κλίμα «γενικευμένης στήριξης» της θέσης της ελληνικής κυβέρνησης ότι η αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει μέσα σε λίγες ημέρες, αποσιωπώντας ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης συνοδεύεται από βάρβαρα μέτρα.

«Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 22 Απριλίου» ανέφερε, διαβεβαιώνοντας το κεφάλαιο ότι θα λάβει τώρα όλα εκείνα τα «δύσκολα μέτρα» που απαιτούνται για να ξεπεράσει τον «κάβο», να επιστρέψει η ανάπτυξη και να έρθουν επενδύσεις.

Επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί τις διαρροές των συνομιλιών που είχαν στελέχη του ΔΝΤ για να δικαιώσει το τρίτο μνημόνιο και τα βάρβαρα μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνησή του, ισχυρίστηκε ότι η υπόθεση αναδεικνύει τη «σφοδρή πεποίθηση» των αξιωματούχων του Ταμείου ότι η συμφωνία του Ιούλη ήταν «ετεροβαρής υπέρ των ελληνικών συμφερόντων».

Με αφορμή την απαντητική επιστολή της Κρ. Λαγκάρντ χαρακτήρισε «ανοησίες» τις προβλέψεις του ΔΝΤ που αποδείχθηκαν «εκτός πραγματικότητας», αποσιωπώντας ότι στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει σημαία του τις επισημάνσεις του Ταμείου για την ανάγκη της «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους. «Σχεδόν όλοι γνωρίζαμε πως το ΔΝΤ παίζει αδικαιολόγητα τις καθυστερήσεις. Δεν ξέραμε μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να οδηγήσουν την Ευρώπη κάποιοι ανόητοι», είπε. Πρόσθεσε ότι από την απαντητική επιστολή της Κρ. Λαγκάρντ προκύπτει ότι υπάρχει συμφωνία ότι θα ήταν «ανοησία» να εξωθηθεί η Ελλάδα σε πιστωτικό γεγονός, αλλά «δεν φαίνεται» να έχουν την ίδια αντίληψη άλλοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ.

Επιδιώκοντας να ενισχύσει την ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση με τη ΝΔ, την κατηγόρησε ότι είναι «μοναδικός σύμμαχος» στη γραμμή του ΔΝΤ, ενώ κάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη «να σταματήσει να καλύπτει» τον Στ. Παπασταύρου «που βρίσκεται μέσα σε όλες τις λίστες». Παράλληλα, έκανε άνοιγμα στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, η οποία κατά τα λεγόμενά του επισήμανε τις «ακραίες συνέπειες» των «διαχρονικών επιλογών του ΔΝΤ». Μάλιστα θέλοντας να ενισχύσει το νέο δίπολο, ανακάλυψε ότι υπάρχει «ιδεολογική αντιπαράθεση» ανάμεσα στην «αριστερά» και στη «νεοφιλελεύθερη» δεξιά, παραβλέποντας ότι μαζί υπέγραψαν το μνημόνιο.

Αναφερόμενος στο Προσφυγικό, διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τη «διεθνή νομιμότητα» και θα εφαρμόσει την επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.

Τηλεφωνικές επικοινωνίες

Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ, για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Κοινός τόπος υπήρξε η ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, πιστής τήρησης της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου 2015 που προβλέπει μετά την πρώτη αξιολόγηση την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εντός του Απριλίου» αναφέρει κυβερνητική ανακοίνωση για τη συνομιλία με τον Τζο Μπάιντεν.

Επίσης, ο Αλ. Τσίπρας συζήτησε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο για το Προσφυγικό και την Ενέργεια, επιβεβαιώνοντας ότι το παζάρι είναι πολυεπίπεδο.

Αντανάκλαση: 902