Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Από την ερχόμενη βδομάδα το ΔΝΤ στην Αθήνα

Λαγκάρντ: «Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα να γίνει, μην περιμένετε άμεσα αποτελέσματα»
Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας προκειμένου να συνεχιστεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί χρόνος.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συζητήσεις, αλλά «υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα να γίνει, μην περιμένετε άμεσα αποτελέσματα».

Συνάντηση Λαγκάρντ - Τσακαλώτου

O Eυκλείδης Τσακαλώτος είχε αργά το βράδυ την δεύτερη συνάντηση του με την Κριστίν Λαγκάρντ μέσα σε 24 ώρες μετά από αίτημα του Έλληνα υπουργού Οικονομικών. Η συνάντηση έγινε στην σκιά δημοσιεύματος της Wall Street Journal, στο οποίο αναφέρεται ότι οι δανειστές της Ελλάδας συγκλίνουν στην πρόταση ώστε να ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση ένα πλάνο εκτάκτου ανάγκης το οποίο θα εμπεριέχει μέτρα που θα τίθενται σε εφαρμογή σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν πιάσει τους στόχους του προγράμματος.

Αμέσως μετά την συνάντηση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε: «Είχαμε μια καλή συζήτηση με την κ. Λαγκάρντ για να διευκρινίσουμε μερικά πράγματα. Νομίζω ότι θα συνεχίσουμε την Δεύτερα, Τρίτη τις συζητήσεις με τους επικεφαλείς των θεσμών και περιμένουμε όλοι ότι θα κλείσει η συμφωνία για να πάμε στο Eurogroup».

Δηλώσεις Μοσκοβισί - Σαπέν - Σόιμπλε

Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της έκαναν καλή πρόοδο στις επαφές που είχαν στην Ουάσιγκτον προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία στις διαπραγματεύσεις που έχουν για την αξιολόγηση, όμως η δουλειά θα πρέπει να συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 22 Απρίλη, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί.

«Επιτεύχθηκε καλή πρόοδος τις τελευταίες ημέρες και θα πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα για να φτάσουμε σε ένα σημείο να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση» των ελληνικών μεταρρυθμίσεων, σημείωσε μιλώντας στο πρακτορείο «Ρόιτερς».

Αισιόδοξοι για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα εμφανίστηκαν στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, ενώ ταυτόχρονα επέμειναν στην ανάγκη να συνεχίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετέχει στο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

«Εκμεταλλευτήκαμε την παρουσία στην Ουάσιγκτον πολλών πολιτικών και οικονομικών αξιωματούχων για να προχωρήσουμε μπροστά», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ.

«Οι επαφές που έλαβαν χώρα μου επιτρέπουν να θεωρώ ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία εν όψει του άτυπου συμβουλίου (22 και 23 Απρίλη) του Ecofin στο Άμστερνταμ», πρόσθεσε ο Σαπέν.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε επίσης αισιόδοξος. «Η αισιοδοξία μου ήταν ήδη μεγάλη» πριν από τις συζητήσεις οι οποίες διεξήχθησαν στην Ουάσιγκτον και «δεν έχει μειωθεί», ανέφερε.

Αντανάκλαση: 902