Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Η BAYER εξαγοράζει τη MONSANTO

Το μεγαλύτερο μονοπώλιο στα μεταλλαγμένα, φυτοφάρμακα, λιπάσματα
Πρόταση μαμούθ ύψους 62 δισ. δολάρια για την εξαγορά της «Monsanto» έχει καταθέσει η «Bayer» με σκοπό να μετατραπεί στο μεγαλύτερο μονοπώλιο παραγωγής «μεταλλαγμένων» (Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί - ΓΤΟ), φυτοφαρμάκων, σπόρων και λιπασμάτων στον πλανήτη.

Τόσο η γερμανική «Bayer» όσο και η αμερικανική «Monsanto» επιβεβαιώνουν ότι γίνονται συνομιλίες για την εξαγορά, αλλά καμία πλευρά δεν είχε δίνει λεπτομέρειες για τους προτεινόμενους όρους της συμφωνίας.

Η «Monsanto» -όπως και περισσότερες μεγάλες πολυεθνικές του κλάδου- έχουν στόχο με τη γενετική μηχανική να παράγουν πιο ισχυρά φυτά που η καλλιέργειά τους ανταποκρίνεται μόνο στα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα που επίσης οι ίδιες παράγουν. Η «Monsanto» κατέχει μέχρι τώρα τη μερίδα του λέοντος από τους εγκεκριμένους ΓΤΟ που καλλιεργούνται και κυκλοφορούν στην ΕΕ (πάνω από τους μισούς).

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει αρνητικά την κίνηση της κινεζικής «China National Chemical Corp» να εξαγοράσει την ελβετική «Syngenta AG» προσφέροντας 43 δισ. δολάρια.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, έξι όλες κι όλες εταιρείες κρατούν στα χέρια τους την έρευνα και ανάπτυξη των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών. Πρόκειται για τις «Monsanto», «Pioneer», «Dow» με έδρα τις ΗΠΑ, τις «BASF» και «Bayer» με έδρα τη Γερμανία και την «Syngenta» με έδρα την Ελβετία.

Αντανάκλαση: 902