Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

«Έχουν δίκιο οι δανειστές» για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

Τσακαλώτος: Η νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου πλήττει τους φτωχούς
«Έχουν δίκιο οι δανειστές» για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, δήλωσε ευθέως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στον «ΑNT1», προσθέτοντας ότι «χρειάζονται στοχευμενές πολιτικές στα νησιά και όχι μειώσεις του ΦΠΑ».

Ήταν η σειρά του υπουργού Οικονομικών να σύρει το χορό του κυβερνητικού εμπαιγμού για το ΦΠΑ στα νησιά που ξεκίνησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις για τα φορομπηχτικά μέτρα που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των Π. Καμμένου και Ν. Βούτση περί προβληματικού και αντισυνταγματικού μέτρου, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «δεν ξέρω για το Σύνταγμα, δεν είμαι συνταγματολόγος», αλλά «δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο να βοηθήσει τους φτωχούς στα νησιά ο μειωμένος ΦΠΑ» και συμφώνησε με ΕΕ και ΔΝΤ που επισημαίνουν ότι «αν έχεις πολλούς συντελεστές ΦΠΑ, θα έχεις φοροδιαφυγή».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι η νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου πλήττει τους φτωχούς, λέγοντας «ένα κομμάτι χτυπιέται, αλλά λίγο», ενώ στην παρατήρηση των δημοσιογράφων πως και επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ ο φτωχός γίνεται φτωχότερος, κινήθηκε στην κυβερνητική γραμμή των αυταπατών προς το λαό, απαντώντας «αλλά έχουμε αφήγημα να φύγουμε από την κρίση»...

Για τις «διορθώσεις» που ζητά το Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι «υπάρχει κίνδυνος» να χρειαστούν φορολογικά μέτρα για να καλυφθεί το 1,5 δισ. ευρώ που είναι τα «κόκκινα» δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου.

Για το ΕΚΑΣ απέφυγε να γίνει συγκεκριμένος, καταφεύγοντας σε αόριστα ευχολόγια περί «ισοδυνάμων», σημειώνοντας ότι «αν τα δώσουν πίσω (σ.σ. οι συνταξιούχοι), θα αντισταθμιστούν με άλλο μέτρο ισοδύναμο».

Αντανάκλαση: 902