Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2016

Εισήγηση - βόμβα: Ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων

ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να αποπροσανατολίσει, καλλιεργώντας κλίμα εφησυχασμού κάνοντας λόγο για «κόκκινες γραμμές» στη διαπραγμάτευση για τα Εργασιακά και παραπέμποντας τις όποιες αποφάσεις για το φθινόπωρο, η επίθεση κυβέρνησης, εργοδοσίας, ΕΕ σε βάρος των εργαζομένων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Με μια εισήγηση-βόμβα, ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου της ΕΕ (ΔΕΕ) προτείνει να γίνει δεκτή η προσφυγή, με την οποία ο όμιλος της τσιμεντοβιομηχανίας «LAFARGE - ΑΓΕΤ» ζητούσε να κριθεί άκυρη η διοικητική απόφαση του τότε υπουργού Εργασίας να μην εγκρίνει τις ομαδικές απολύσεις στο εργοστάσιο των «Τσιμέντων Χαλκίδας».

Υπενθυμίζεται ότι η πολυεθνική ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά στις 26/3/2013 ότι κλείνει τα «Τσιμέντα Χαλκίδας» και προσπάθησε να απαλλαγεί μια και έξω από τους 229 εργαζόμενους, καταθέτοντας αίτηση στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας για ομαδικές απολύσεις.

Στις 24/4/2013, με απόφαση του τότε υπουργού Εργασίας, το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) απέρριψε το αίτημα της «LAFARGE», η οποία προχώρησε τελικά στις απολύσεις, κάνοντας χρήση του 5% κάθε μήνα. Με αυτή τη διαδικασία, από τον Απρίλη του 2013 μέχρι τον Ιούλη του 2015 απέλυσε όλους τους εργαζόμενους του εργοστασίου.

Και παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έκανε τις απολύσεις, εντούτοις προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και άσκησε αίτηση ακύρωσης της απόφασης του υπουργού Εργασίας, επικαλούμενη ότι οι διατάξεις του ελληνικού νόμου για τις ομαδικές απολύσεις παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία.

Την ίδια ώρα, 118 πρώην εργαζόμενοι στα «Τσιμέντα Χαλκίδας», που είχαν προσφύγει στα δικαστήρια, δικαιώθηκαν το Γενάρη του 2015 από το Πρωτοδικείο Χαλκίδας, που έκρινε άκυρες τις απολύσεις, με το σκεπτικό ότι δεν τηρήθηκαν από την εργοδοσία οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος.

Το σκεπτικό της εισαγγελικής πρότασης

Η προσφυγή της πολυεθνικής κατά της απορριπτικής απόφασης του ΑΣΕ συζητήθηκε στο Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο με τη σειρά του απέστειλε προδικαστικά ερωτήματα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ έθετε ερωτήματα ως προς τη «συμβατότητα του ελληνικού νόμου περί ομαδικών απολύσεων (Ν.1387/1983) με την αντίστοιχη ευρωενωσιακή νομοθεσία (Οδηγία 98/59/ΕΚ)» και κυρίως με τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) «που κατοχυρώνει τις θεμελιώδεις και απαραβίαστες ελευθερίες της ΕΕ», δηλαδή την απεριόριστη ελευθερία εγκατάστασης και κυκλοφορίας του κεφαλαίου στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η υπόθεση εκδικάστηκε στις 25/4/2016 και την Πέμπτη 9 Ιούνη ο γενικός εισαγγελέας αποφάνθηκε ότι η εμπλοκή του υπουργού Εργασίας στη διαδικασία έγκρισης των ομαδικών απολύσεων αντιβαίνει στην κοινοτική νομοθεσία. Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα, στην πρότασή του:

«Βάσει των προεκτεθέντων, φρονώ ότι στα προδικαστικά ερωτήματα πρέπει να δοθεί η απάντηση ότι κατά την ορθή ερμηνεία του άρθρου 49 της ΣΛΕΕ, ερμηνευόμενο υπό το πρίσμα του άρθρου 16 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, απαγορεύει διάταξη όπως αυτή του άρθρου 5, παράγραφος 3, του νόμου 1387/1983 ("Έλεγχος των ομαδικών απολύσεων και άλλες διατάξεις" όπως έχει τροποποιηθεί, ΦΕΚ Α 110/18-18/8/1983), η οποία μεταξύ των άλλων απαιτεί από τους εργοδότες να λαμβάνουν διοικητική έγκριση πριν προβούν σε ομαδικές απολύσεις και η οποία εξαρτά την εν λόγω έγκριση από τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, από την κατάσταση της επιχείρησης και από το συμφέρον της εθνικής οικονομίας. Το γεγονός ότι το εν λόγω κράτος-μέλος μπορεί να διέρχεται από οξεία οικονομική κρίση η οποία συνοδεύεται από πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας δεν επηρεάζει αυτό το συμπέρασμα».

Γάντι στα αντεργατικά σχέδιά τους...

Αν η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ υιοθετήσει την πρόταση του εισαγγελέα, τότε ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, όπως άλλωστε προβλέπεται και από το 3ο μνημόνιο. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είχε αναβαθμίσει το ρόλο του ΑΣΕ, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή οδηγία 98/59/ΕΚ, υποβαθμίζοντας παράλληλα την εμπλοκή του αρμόδιου υπουργού στη διαδικασία έγκρισης των ομαδικών απολύσεων.

Σε αυτή τη φάση, είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει την όποια απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ για να βάλει ακόμη ένα λιθαράκι και να αφαιρέσει κάθε τυπικό εμπόδιο στη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις που μοιράζει ο αρμόδιος υπουργός ότι αυτό το ζήτημα συνιστά «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση.

Σημειώνεται, τέλος, ότι για να στοιχειοθετήσει την πρότασή του ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου της ΕΕ επικαλείται τον Αναθεωρημένο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, τον οποίο ενέκρινε το Γενάρη η Βουλή, με πανηγυρισμούς από την πλευρά της κυβέρνησης ότι διασφαλίζονται και θωρακίζονται καλύτερα τα δικαιώματα των εργαζομένων!

Αντανάκλαση: 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας τη γνώμη σας