Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Η δίκη των κομμουνιστών γιατρών για …σκόπιμη μετάδοση στους εργάτες αφροδίσιων νοσημάτων!

Μια γελοία σκηνοθετημένη υπόθεση που έφτασε στα δικαστήρια με το βενιζελικό «Ιδιώνυμο»...
Στις 2/6/1933 οι κομμουνιστές γιατροί Ευθυμίου, Πατσούρας, Σιδερίδης, Αντωνιάδης, Τζαμαλούκας, Καμαριώτης και Ζεκάκος δικάζονται με το βενιζελικό «Ιδιώνυμο», κατηγορούμενοι ότι διέδιδαν σκοπίμως στους εργάτες αφροδίσια νοσήματα, για να τους εξαθλιώσουν και να τους σπρώξουν έτσι προς τον κομμουνισμό! Η κατηγορία κατά τη διάρκεια της δίκης, γελοιοποιείται.

Ωστόσο, το δικαστήριο καταδικάζει τους 3 πρώτους και τον κομμουνιστή φαντάρο Τατασόπουλο σε 6 μήνες φυλακή και 1 μήνα εξορία.

Η υπόθεση

Σχετικά με την υπόθεση γράφει η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ (3/6/1933): «…Οκτώ ιατροί κατά το πλείστον γνωστοί εις την Αθηναϊκή κοινωνίαν, θεωρούμενοι υπό της αρμοδίας υπηρεσίας της Γενικής Ασφαλείας ως κομμουνισταί, κατηγορούνται ακόμη παρ’ αυτοίς ως εργαζόμενοι προν μετάδοσιν των αφροδισίων νοσημάτων εις τους φτωχούς εργαζομένους δια να προκαλέσουν απαθλίωσιν των λαϊκών τάξεων και κατά συνέπειαν φθοράν του αστικού καθεστώτος…»

Χαρακτηριστικό της σκευωρίας είναι το εξής γεγονός. Μαζί με τα έγγραφα που βρέθηκαν και αναφέρονται σχετικά με τη δράση της «αριστερής παράταξης», βρέθηκε ανάμεσα τους και κείμενο με μολυβί και γραμμένο σε δημοσιογραφικό χαρτί που δήθεν έγραφε: «Επιδιώξεις και σκοπός του Συλλόγου μας: Εξάπλωσις της δυστυχίας δια της μεταδόσεως αφροδισίων νόσων εις του μη πάσχοντας . Ετσι δημιουργούντες απομάκρυνσιν από τη δουλειά και οικονομική στεναχώρια θα κατορθώσωμεν το σμπαράλιασμα του ηθικού και θα μπορέσουμε να το εκμεταλλευτούμε» (ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 3/6)

Η ουσία της υπόθεσης

Η υπόθεση εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια του αστικού καθεστώτος να συκοφαντήσει το κομμουνιστικό κίνημα χρησιμοποιώντας συχνά πολύμορφες προβοκάτσιες. Η μελέτη της, δίνει ταυτόχρονα πολύτιμες πληροφορίες για τη δράση των τότε κομμουνιστών γιατρών, προβάλλει γενικότερα ζητήματα όπως τη στάση των διανοούμενων απέναντι στην επιστήμη τους αλλά και τη στάση τους απέναντι στα λαό, ενώ αναδεικνύει και πλευρές των θέσεων των κομμουνιστών απέναντι στην Υγεία ως δημόσιο και κοινωνικό αγαθό.

Η δίκη

Ας παρακολουθήσουμε πλευρές της όλης υπόθεσης μέσα από δημοσιεύματα του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ (3/6/1933)

Το Σάββατο, 3 Ιούνη με πρωτοσέλιδο ανυπόγραφο άρθρο σχετικά με την ουσία της όλη υπόθεσης και τις πολιτικές της στοχεύσεις, τονίζονται τα εξής: «Οι δολοφόνοι στρατοκράτες και τα όργανα τους που 3 μέρες τώρα σιωπούν ένοχα για το αποτρόπαιο έγκλημά τους της δολοφονίας του φαντάρου Μαυριλέα, σκάρωσαν μια άτιμη σκηνοθεσία με σκοπό να τραβήξουν μακρυά την προσοχή των εργαζομένων και να κρύψουν το έγκλημά τους.

Τη στιγμή που γράφουμε τις γραμμές αυτές στο πλημμελειοδικείο της Αθήνας καταδικάζονται γιατροί της «Εργατικής Βοήθειας» με τη σκηνοθετημένη κατηγορία ότι ήθελαν να μεταδώσουν αφροδίσια νοσήματα για να προκαλέσουν δολοφονίες και «απομάκρυνση από τις δουλειές και οικονομική στεναχώρια» . Αφού απέφυγε η πρώτη απόπειρα της κυβέρνησης να αποδώσεις στους κομμουνιστές φαντάρους το έγκλημα της διλοχίας σκαπανέων του Κατσικαρίου, καταφεύγει τώρα σε μια νέα πρωτοφανή για τα ιστορικά του χαφιεδισμού όσο και χοντροκομμένη επινόηση, έργο του χαφιέ της Οχράνας, Πολυχρονόπουλου.

Ο θρασύδειλος αυτός εγκληματικός τύπος με υπουργό Εσωτερικών έναν αλκοολικό το Ράλλη ζήλευσαν τη δόξα του Χίτλερ, τη δόξα των εμπρηστών του Ραιχσταγκ και δολοφόνων του εργαζόμενου λαού της Γερμανίας. Μα η σκηνοθεσία αυτή, όσο γελοία και να είνε, έχει το σκοπό της: να συκοφαντήσει μέσα στους καθυστερημένους εργάτες και μικροαστούς, τους πρωτοπόρους και κομμουνιστές εργάτες και διανοούμενους και να διευκολύνει έτσι την εφαρμογή εξοντωτικών μέτρων κατά του επαναστατικού κινήματος, για να αποκεφαλίσει το ενιαίο μέτωπο και το ηρωικό Κομμουνιστικό Κόμμα, για να προετοιμάσει το έδαφος για την εφαρμογή του εξοντωτικού προγράμματος της κυβέρνησης και των εμπειρογνωμόνων, προγράμματος πείνας και φόρων…Για να στηρίξει το ετοιμόρροπο καθεστώς της, η κεφαλαιοκρατία καταφεύγει σ’ ένα από τα έσχατα όπλα της, στην προβοκάτσια, στη σκηνοθεσία.

Μα καμιά προβοκάτσια, καμιά σκηνοθεσία του αρχιχαφιέ Πολυχρονόπουλου και των ομοίων του δεν είνε ικανή να καλύψει το έγκλημα του Κατσικαρίου. Οι δολοφόνοι δεν μπορούν να φορτώσουν αλλού τις δολοφονίες τους…Δεν θα κρύψετε τα εγκλήματά σας σκαρώνοντας σκηνοθεσίες για δολοφονίες από μέρους των κομμουνιστών. Δολοφόνοι είστε σεις που σκοτώσατε τον Μαυρελέα, που σκοτώνετε καθημερινά με την πείνα και τον βούρδουλα κάθε εργάτη, αγρότη, βιοπαλαιστή. Δολοφόνοι είστε σεις και το σύστημα σας!»

iatros1 (2)

Στο ίδιο φύλλο παρουσιάζεται αναλυτικό ρεπορτάζ σχετικά με τη δίκη μας χαρακτηριστικό τίτλο: ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΕ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ. Η ΑΙΣΧΡΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΧΑΦΙΕ ΠΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ στους ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΞΕΣΚΕΠΑΣΤΗΚΕ ΠΕΡΑ ΓΙΑ ΠΕΡΑ. «ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ»

Το ρεπορτάζ αναφέρει: «Χθες έγινε η δίκη των συλληφθέντων αριστερών γιατρών στο ιατρείο του Γιάννη Ευθυμίου και Πατσούρα. Περισσότεροι από 300 εργαζόμενοι και διανοούμενοι παρακολούθησαν τη δίκη με εξαιρετικό ενδιαφέρον, ύστερα μάλιστα από τη τερατώδη σκηνοθεσία και θρασύτατη συκοφαντία της γενικής ασφάλειας ότι ανακάλυψε σχέδιο κατά το οποίο αριστεροί γιατροί θα μετέδιδαν αφροδίσια νοσήματα στους εργάτες για να εξαθλιωθούν και να τους κάνουν κατόπιν κομμουνιστική προπαγάνδα.

ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΧΑΦΙΕΔΩΝ

Εξετάστηκαν πρώτα οι διάφοροι χαφιέδες Βεκιάρης, Κροντήρης κλπ πούκαναν την επιδρομή στο ιατρείο και αραδειάζουν ασύστολες ψευτιές. Για το μέρος των πραχτικών που γίνεται λόγος για μετάδοση των αφροδίσιων νοσημάτων κανένας χαφιές δεν ξέρει να πει τίποτε συγκεκριμένο. Ολοι λένε πως το πρωϊ εκείνο πούκανε την ανάκριση το είδε πρώτος.

ΠΟΡΦΥΡΟΓΕΝΗΣ (τότε μέλος της Κ.Ε του ΚΚΕ): Αυτό σημαίνει πως το κατασκεύασε ο Πολυχρονόπουλος στην Ασφάλεια.

Στις ερωτήσεις του προέδρου απαντούν στερεότυπα πως σκοπός της συγκέντρωσης ήταν να ανατρέψουν το καθεστώς. Ένα όμως χαφιές που δεν είξερε κατά το μάθημα δεν δίνει απάντηση ψελλίζοντας μμ. Αναγκάζεται έτσι ο ίδιος ο πρόεδρος να του πει. Ώστε και συ δεν ξέρεις τι ζητούσαν εκεί πολύ πήγαν… Τότε ο χαφιές λέει πως είχαν σκοπό «την διάδοση των ιδεών». Σε ερωτήσεις του συνηγόρου Σαμαρά πως όταν ζητούσαν ν’ ανατρέψουν το καθεστώς και να κάνουν όλα τα φοβερά και τερατώδη πράγματα που τους κατηγορούν είχαν ανοικτή την πόρτα του ιατρείου ο χαφιές Κροντήρης δεν δίνει καμία απάντηση.

ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΤΑΙ Η ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

Εξετάζεται κατόπιν ο δικηγόρος Λάμπρου μάρτυρας της υπεράσπισης. Σε ερωτήσεις του συνηγόρου σ. Πορφυρογένη λέει πως και λεκτικά και φραστικά είνε αλοιωτικό το κείμενο των πρακτικών που αναφέρει για μετάδοση αφροδίσιων νοσημάτων από όλο το άλλο κείμενο και αυτό γίνεται φανερό πως έχει προστεθεί από άλλους. Δεν μπορεί συνεχίζει να γράφει ένας επιστήμονας γιατρός της «μεταδόσεως» και «στεναχώργιας» θα έγραφε της «μετάδοσης» και «στενοχώριας» .

ΠΟΙΑ Η ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΛΥΣΣΑΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ο μάρτυρας της υπεράσπισης δικηγόρος Καμώνας λέει πως η αριστρεή παράταξη έχει πρόγραμμα κοινωνικής και υγειονομικής πολιτικής και αγωνίζονται για τα συμφέροντα των φτωχών και βιοπαλαιστών γιατρών γι’αυτό προκάλεσε τη λυσσώδη αντίδραση των πλουσίων και αντιδραστικών γιατρών. Αναφέρει κατόπιν ότι οι πολύ εξαθλιωμένοι εργάτες τραβούν μάλλον στο φασισμό και γι’αυτό κανένας κομμουνιστής δεν ζητάει ποτέ την εξαθλίωση της εργατιάς αλλά την καλιτέρευση της ζωής της.

ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΤΑΣΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ

Σε ερωτήσεις του συνηγόρου σ. Γιομπρέ τονίζει πως στη Σοβιετική Ρωσσία έχει καταργηθεί η πορνεία και έχουν εξαλείφει τα αφροδίσια νοσήματα. Εξετάζεται κατόπιν ο μάρτυρας Νικολακόπουλος εκφράζοντας την κατάπληξη του γιατί δίνεται πίστη σε συκοφαντίες όπως το σχέδιο για μετάδοση αφροδίσιων νοσημάτων που δεν μπορούσε από απόσταση να μεταδωθούνε. Ο μάρτυρας δικηγόρος Μπαντούνας λέει πως η αριστερή παράταξη γιατρών πάντα αγωνίστηκε για τα συμφέροντα των βιοπαλαιστών γιατρών και γι’αυτό στις τελευταίες αρχαιρεσίες πήρε 200 ψήφους. Λέει ακόμη πως η αριστερή παράταξη ζητάει να δοθεί στον φτωχό εργαζόμενο λαό ο Ερυθρός Σταυρός και ο Ευαγγελισμός.

Η ΑΣΤΙΚΗ ΣΑΠΙΛΑ

Απολογούνται ύστερα οι κατηγορούμενοι. Μιλάει πρώτος ο σ.Γιάννης Ευθυμίου λέγοντας ότι εάν γενικά τα κοινωνικά νοσήματα είνε μεταδεδόμενα αυτό γίνεται γιατί το αστικό κράτος δεν παίρνει κανένα μέτρα για τη δημόσια υγεία.Για την τερατώδη συκοφαντία λέει πως σκοπός της είνε να συκοφαντηθούν οι αριστεροί γιατροί στη μεγάλη μάζα των βιοπαλαιστών γιατρών, σαν κακούργοι , αλλά τέτοιοι είνε μόνο οι άνθρωποι της Ασφάλειας. Ο γιατρός Πασούρας λέει πως στην αριστερή παράταξη που καθοδηγείται από συνειδητούς γιατρούς ανήκουνε βιοπαλαιστές γιατροί από όλες τις πολιτικές παρατάξεις. Η αριστερή παράταξη συνεχίζει, παλεύει για τα συμφέροντα των φτωχών γιατρών.

ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

Ο γιατρός σ. Σιδερίδης λέει πως πήγε στο ιατρείο γιατί επρόκειτο να γίνει εκεί σύσκεψη του Υγειονομικού Τμήματος της Εργατικής Βοήθειας που παρέχει ιατρική περίθαλψη στα θύματα του ταξικού αγώνα της εργατικής τάξης. Ο σ. Τατασόπουλος τονίζει πως πήγε στο ιατρείο για να τον εξετάσουν οι γιατροί γιατί μόλις γύρισε από το Καλπάκι , τσακισμένος από τα φριχτά μαρτύρια στα οποία υποβλήθηκε από τον μιλιταρισμό σαν κομμουνιστής φαντάρος. Απολογείται ύστερα ο γιατρός Αντωνιάδης. Λέει πως από τους 6.500 γιατρούς που υπάρχουν οι 4 χιλιάδες είνε χωρίς δουλειά και αυτό εξ’αιτίας του αστικού καθεστώτος. Δεν υπάρχει λέει καμία υγειονομική πρόνοια ούτε ξοδεύτεια τίποτα για τη δημόσια υγεία, ενώ εκατοντάδες δαπανώνονται με απλοχεριά για κανόνια, πολεμοφόδια και αντιτορπιλικά. Τονίζει πως η αριστερή παράταξη αγωνίζεται για να δοθεί δουλειά στους βιοπαλαιστές γιατρούς , να ιδρυθούν αντιφυματικά αντιελονοσιακά και αντιαφροδισιακά ιατρεία, να μην παίρνουν ορισμένοι γιατροί 100.000 δραχμές και άλλοι να μην έχουν να φάνε. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε καταλήγει ο γιατρός Αντωνιάδης τη μονοπώληση της γιατρικής. Όσο για τα θρασύτατη συκοφαντία πως θα μεταδίδαμε αφροδίσια νοσήματα δεν έχουμε να πούμε τίποτα γιατί μονάχα κακούργοι και κομπογιαννίτες είνε ικανοί γι’ αυτά και όχι κομμουνιστές και αριστεροί γιατροί που αγωνίζονται ενάντια στα κακουργήματα της αστικής γιατρικής και του αστικούς κράτους . Απολογούνται ύστερα οι γιατροί Τζαμαλούκος, Καμαριώτης και Ζεκάκος.

ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΟΥΝ ΣΑΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ

Παίρνει κατόπι τον λόγο ο εισαγγελέας , ο οποίος δεν μιλάει πάνω στην κατηγορία , που κατάπεσε παταγωδώς, αλλά διατυπώνει τις αντιλήψεις του. Λέει ως είνε κρίμα να μην τιμωρούνται οι κομμουνιστές σαν κομμουνιστές και ζητάει χωρίς να πει τίποτα το συγκεκριμένο τη καταδίκη των κατηγορουμένων. Αγορεύουν ύστερα οι συνήγοροι. Ο Κανελλόπουλος αποδείχνει πως η σκηνοθεσία της κατηγορίας ανάγκασε τον εισαγγελέα να κάνει φιλολογία. Ο σ. Πορφυρογένης απόδειξε το αβάσιμο της κατηγορίας και πως δεν μπορούν να καταδικαστούν γιατί είνε κομουνιστές, γιατί ούτε ο φασιστικός νόμος του ιδιώνυμου ορίζει τίποτα τέτοιο από την αντίδραση πούκανε η εργατική τάξη . Λέει ακόμα πως η αστική τάξη επιδιώκει τη εξαθλίωση των εργαζομένων για να κυριαρχεί ευκολότερα σ’αυτούς.

Το δικαστήριο έβγαλε απόφαση μετά τα μεσάνυχτα. Δεν παραδέχθηκε την αισχρή σκηνοθεσία για μετάδοση νοσημάτων , καταδίκασε όμως για παράβαση του ιδιώνυμου σε βαριές ποινές τους γιατρούς σ. Γιάννη Ευθυμίου , Θανάση Πατσούρο, Γιάννη Σιδερίδη και Μιχάλη Τατασόπουλο σε 6 μήνες φυλακή και 1 μήνα εξορία. Το καινούργιο αυτό αίσχος της αστικής δικαιοσύνης προκάλεσε την αγανάχτηση εργαζομένων και διανοουμένων που παρακολούθησαν την δίκη.»

Οι δικαστικές αποφάσεις, προκαλούν θύελλα διαμαρτυριών σε φορείς του λαϊκού κινήματος αλλά και απλούς εργαζόμενους. Τις επόμενες ημέρες ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ θα φιλοξενήσει αρκετές από αυτές, ενώ με αρθρογραφία του σχολιάζει τη στάση των αστικών εφημερίδων της εποχής.

iatros3

Αντανάκλαση: atexnos