Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Αγροτικές κιινητοποιήσεις στα τέλη Ιούλη

Αποφάσεις για οργάνωση και ανάπτυξη της δράσης στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων
Με αποφάσεις για παραπέρα οργάνωση της αγωνιστικής δράσης των μικρομεσαίων αγροτών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Βέροια η συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η πραγματοποίηση κινητοποιήσεων στα τέλη Ιούλη και μαζικής σύσκεψης στα τέλη Οκτώβρη, για την κλιμάκωση του αγώνα.

Στη συνεδρίαση εκτιμήθηκε ότι τα οξυμένα προβλήματα επιδεινώνονται παραπέρα από την ΚΑΠ, την πολιτική της ΕΕ, της συγκυβέρνησης και όλων όσοι στηρίζουν και ψηφίζουν τα μνημόνια. Έγινε αναλυτική αναφορά στα προβλήματα που ταλανίζουν τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, όπως η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ, το χτύπημα των συντάξεων, η φοροληστεία, ο διαχωρισμός των αγροτών (που σημαίνει ότι κι άλλοι πολλοί μικροκαλλιεργητές και μικροεισοδηματίες αγρότες θα αποκλειστούν από τις επιδοτήσεις / ενισχύσεις κι όλα τα άλλα υποβοηθητικά για τους αγρότες μέτρα), ο ΕΝΦΙΑ που θα πληρώνουν από το επόμενο φθινόπωρο κ.ά.

Σ' αυτά προστέθηκαν φέτος -όπως άλλωστε γίνεται και κάθε χρόνο- οι καταστροφές στην παραγωγή από αντίξοες καιρικές συνθήκες, που έδωσαν πρόσθετο ισχυρό πλήγμα στο ισχνό και συνεχώς μειούμενο αγροτικό εισόδημα. 

Για παράδειγμα, τον περασμένο Μάρτη ο παγετός χτύπησε τα δέντρα, μετά ήρθαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες κι ύστερα το χαλάζι, που προκάλεσαν πολύ μεγάλες ζημιές στην παραγωγή, σε αρκετές περιπτώσεις ολοκληρωτικές.

Η κυβέρνηση και ο ΕΛΓΑ, στον οποίο οι αγρότες πληρώνουν πολύ υψηλά ασφάλιστρα, επικαλούμενοι τον αναχρονιστικό και άδικο κανονισμό του Οργανισμού και τις οικονομικές δυσκολίες του κράτους, αρνούνται να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των πληγέντων παραγωγών για άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. 

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά η Διοίκηση του ΕΛΓΑ ζητάει από τους πληγέντες παραγωγούς επιπλέον ασφάλιστρα για ζημιές που δεν καλύπτονται από τον ισχύοντα κανονισμό του ΕΛΓΑ, προωθώντας, και μ' αυτό τον τρόπο, τη «λογική» της ιδιωτικοποίησης της αγροτικής ασφάλισης.

Για όλα αυτά τα ζητήματα, αποφασίστηκε να οργανωθεί αγωνιστικό δεκαήμερο στα τέλη Ιούλη, στο πλαίσιο του οποίου θα γίνουν κινητοποιήσεις σε υποκαταστήματα ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ανάλογα και με τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε περιοχή. 

Ακόμα, αποφασίστηκε στα μέσα Οκτώβρη να πραγματοποιηθεί μαζική πανελλαδική σύσκεψη μπλόκων, Ομοσπονδιών, Αγροτικών Συλλόγων, η οποία να αποφασίσει το πλαίσιο δράσης, την οργάνωση και τον πανελλαδικό συντονισμό της αγωνιστικής δράσης της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Αντανάκλαση: 902