Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

«Η κυβέρνηση είπε ψέματα στους συνταξιούχους που τους εξαθλιώνει»

Κατσώτης: Συνεχίζει να λέει ψέματα για την κατώτατη σύνταξη που δεν θα είναι 624 ευρώ
Εξαθλιώνετε τους συνταξιούχους, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, μιλώντας για το Ασφαλιστικό στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, τοποθετήθηκε για τη μείωση του ΕΚΑΣ, την εισφοροδιαφυγή και την καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων.

Για το ΕΚΑΣ ο υφυπουργός ανέφερε πως η κυβέρνηση αναζητά λύση για την αναπλήρωση των απωλειών από την κατάργηση του ΕΚΑΣ και πως έως τώρα δεν την έχει βρει. Ανέφερε πως «η εισφοροδιαφυγή είναι 6 δισ. ευρώ ετησίως» και δικαιολόγησε την καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων λέγοντας ότι «από σάπιους φακέλους δεν μπορούμε να βγάλουμε έγκαιρα τις συντάξεις» και επιβεβαίωσε ότι «πολλές εισφορές προς τον ΕΟΠΥΥ αξιοποιούνται για την καταβολή συντάξεων».


Στα 432 ευρώ η κατώτερη σύνταξη

Ο Χρήστος Κατσώτης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα στους συνταξιούχους και συνεχίζει να λέει ψέματα για την κατώτατη σύνταξη που δεν θα είναι 624 ευρώ όπως ισχυρίζεται το υπουργείο Εργασίας.

Ανέφερε το παράδειγμα ενός νέου συνταξιούχου του ΙΚΑ που με 15 έτη ασφάλισης και 750 ευρώ συντάξιμο μισθό θα λάβει 346 ευρώ «εθνική» σύνταξη και 86 ευρώ ανταποδοτική, δηλαδή 432 ευρώ κατώτερη σύνταξη. Όπως είπε, ο παλιός συνταξιούχος λάμβανε 487 ευρώ σύνταξη και 230 ευρώ ΕΚΑΣ, άρα 717 ευρώ κατώτερη σύνταξη που με την κατάργηση του ΕΚΑΣ μειώνεται στα 487 ευρώ.

Συνεπώς, ο νέος συνταξιούχους θα πάρει 285 ευρώ μικρότερη σύνταξη και ο παλιός συνταξιούχος 230 ευρώ μικρότερη σύνταξη. Για τα παραδείγματα αυτά ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν είπε το παραμικρό, επί της ουσίας τα επιβεβαίωσε δια της σιωπής.

Διάλογος μεταξύ Τ. Πετρόπουλου και Χρ. Κατσώτη

Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων ισχυρίστηκε ότι κανένα κόμμα δεν έχει κάνει προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Ασφαλιστικού, για να λάβει την απάντηση από τον Χρήστο Κατσώτη πως το ΚΚΕ έχει κάνει προτάσεις που έχουν να κάνουν με άμεσα ζητήματα, αλλά και την ανατροπή του συστήματος.

Ο Τ. Πετρόπουλος ανέφερε ότι ο λαός δεν ψήφισε την κυβέρνηση για να ανατρέψει το σύστημα και ο Χρ. Κατσώτης του απάντησε ότι δεν την ψήφισε για να μειώσει τις συντάξεις.


Αντανάκλαση: 902