Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα πολυεπίπεδα παζάρια για το Κυπριακό

Κατατέθηκαν οι χάρτες για το Eδαφικό κλιμακώνοντας τα παζάρια
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα πολυεπίπεδα παζάρια στη Γενεύη, μεταξύ του Ν. Αναστασιάδη και του Μ. Ακιντζί, ενώ όπως όλα δείχνουν, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, κι όχι σε επίπεδο κορυφής, θα λάβει χώρα η αυριανή πολυμερής σύνοδος για το Κυπριακό στη Γενεύη της Ελβετίας.

Από το πρωί, οι δύο ηγέτες ξεκίνησαν τη συζήτηση για το Εδαφικό, ενώ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπήκε και το θέμα της διακυβέρνησης.

Στις 9 το βράδυ της Τετάρτης, ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάθεσης των χαρτών για το Εδαφικό από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά στη Γενεύη.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε «σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού» την κατάθεση των χαρτών. «Συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού», πρόσθεσε ο Ν. Αναστασιάδης.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων έγινε ανταλλαγή χαρτών», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Οι χάρτες θα εξετασθούν σε κάθε τους λεπτομέρεια από εμπειρογνώμονες, προκειμένου να αποφανθούν αν η πρόταση της άλλης πλευράς είναι εντός του πλαισίου της συμφωνίας. Οι χάρτες δεν θα τεθούν στην πολυμερή της Πέμπτης, αλλά θα «κλειδώσουν» και θα δημοσιοποιηθούν σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, διεξάγονται τρεις παράλληλες διαπραγματεύσεις:
  • Των Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί για το Εδαφικό.
  • Των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί για το κεφάλαιο της διακυβέρνησης.
  • Εκπροσώπων των δύο πλευρών, σε τρίτο δωμάτιο, για θέματα Ε.Ε.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το ΚΥΠΕ, επικαλούμενο πληροφορίες για τις συνομιλίες, εφόσον ο χάρτης που θα καταθέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά στο Εδαφικό είναι πάνω από 29,2%, δεν θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη για την Κύπρο.

Στη Γενεύη έφτασε το βράδυ και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

«Δεν είναι απαραίτητο να φύγουμε με ημερομηνία», δηλώνει ο Έσπεν Μπάρθ Άιντα

Νωρίς το απόγευμα, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, είπε ότι η προγραμματισμένη για αύριο Πέμπτη διάσκεψη θα αρχίσει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και, εάν υπάρχει επιτυχία, θα πάει στο ανώτατο επίπεδο.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη για το Κυπριακό βρίσκονται «σε καλό δρόμο», δήλωσε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Κύπρο, προσθέτοντας ότι έχουν επιλυθεί πολλά ζητήματα που διαιρούν τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους. Δήλωσε πάντως πως «υπάρχει ακόμη δουλειά για να γίνει» στις διαπραγματεύσεις για την επανένωση του νησιού.

«Δεν είναι απαραίτητο να φύγουμε από εδώ με μία συνολική λύση, με μία ημερομηνία δημοψηφίσματος, ώστε να είμαστε ικανοποιημένοι», τόνισε ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ Έσπεν Μπάρθ Άιντα, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα.

Ο κ. Άιντα δήλωσε «απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτή στη Γενεύη είναι η καλύτερη ευκαιρία» η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί για την επίλυση του Κυπριακού και επισήμανε ότι το τελευταίο 48ωρο έχει επιτευχθεί πρόοδος, μολονότι δεν έχουν επιλυθεί όλα τα ζητήματα, έχουν διευθετηθεί ορισμένα από τα δυσκολότερα.

«Ασχοληθήκαμε με κάποια από τα δυσκολότερα ζητήματα. Τα θίξαμε σχεδόν όλα, έχουμε επιλύσει πολλά από αυτά και είμαστε κοντά στην επίλυση ορισμένων άλλων ζητημάτων. Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει», πρόσθεσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Οι άλλες εκκρεμότητες

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα έξι κεφάλαια που περιλαμβάνει η πτυχή της διακυβέρνησης, δεν συζητήθηκε μόνο ένα, που αφορά το καθεστώς των ξένων υπηκόων, ουσιαστικά δηλαδή το θέμα των Τούρκων εποίκων στην Κύπρο.

Χθες, Τρίτη, συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς απαιτείται εξωτερική χρηματοδότηση της λύσης περίπου 10 δισ. δολαρίων, για κάλυψη π.χ. των αποζημιώσεων ή του κόστους μετεγκατάστασης. Ένα μέρος μπορεί να καλυφθεί από εσωτερικές πηγές, ωστόσο θεωρήθηκε ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ετοιμασίες για να προστατευθεί η ισορροπία και να μην υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις, όπως η επιπλέον επιβάρυνση των δημοσίων οικονομικών, πληθωρισμός και έλλειμμα στον προϋπολογισμό.

Αντανάκλαση: 902