Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Ο Χότζας γράφει στην «Αυγή»

Η «Αυγή» σερβίρει στους αναγνώστες της το χαράτσι που ξεπερνάει τα 700 ευρώ ως... «αύξηση»

Σε χτεσινό ρεπορτάζ, η «Αυγή» ανακάλυψε «αυξήσεις» στις επικουρικές συντάξεις και μάλιστα «από 37 έως 75 ευρώ» όπως γράφει. Από πού προκύπτουν οι ...«αυξήσεις»;

Από το γεγονός ότι τον Φλεβάρη ολοκληρώνεται για κάποιους συνταξιούχους η αναδρομική παρακράτηση των μειώσεων που έκανε η κυβέρνηση στις επικουρικές.

Η ισχύς του νόμου ξεκίνησε τον Ιούνη του 2016, οι μειώσεις όμως εφαρμόστηκαν μερικούς μήνες αργότερα σε 250.000 συνταξιούχους και μεσοσταθμικά ξεπέρασαν το 20% (σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν και το 50%).

Οι μειώσεις αυτών των μηνών επιβάρυναν αναδρομικά τους συνταξιούχους και επιμερίστηκαν σε δόσεις, που για ορισμένους έληξαν με τη σύνταξη του Γενάρη.

Αυτοί οι συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους χωρίς το χαράτσι των αναδρομικών, αλλά μειωμένες σε σχέση με τα ποσά που έπαιρναν πριν την εφαρμογή του νόμου κι αυτό η «Αυγή» το μεταφράζει προκλητικά ως «αύξηση», θυμίζοντας την ιστορία με τον Χότζα!

Σε ό,τι αφορά τα πραγματικά στοιχεία, σύμφωνα και με τον Κρατικό Προϋπολογισμό, οι απώλειες για τους συνταξιούχους από τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις θα φτάσουν μόνο για το 2017 στα 375 εκατ. ευρώ, ενώ οι ασφαλισμένοι (επειδή και σε αυτούς επιβλήθηκε αύξηση της εισφοράς για την επικούρηση στο ΕΤΕΑ από το 3% στο 3,5%) θα επιβαρυνθούν και αυτοί με επιπλέον 350 εκατ. ευρώ.

Μιλάμε δηλαδή για ένα χαράτσι σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους που ξεπερνάει τα 700 ευρώ για τις επικουρικές συντάξεις, που η «Αυγή» σερβίρει ως «αύξηση» στους αναγνώστες της...

Αντανάκλαση: Ριζοσπάστης