Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Σε απεργία μετά από 50 χρόνια εργαζόμενοι στην Τράπεζα της Αγγλίας

Διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς
Εργαζόμενοι στην Τράπεζα της Αγγλίας τάχθηκαν υπέρ απεργιακών κινητοποιήσεων για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 50 χρόνια ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς τους, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο συνδικαλιστικός τους φορέας.

Το Unite, το μεγαλύτερο συνδικάτο της Βρετανίας, ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι στα τμήματα συντήρησης και ασφάλειας στην κεντρική τράπεζα θα απεργήσουν για τέσσερις ημέρες από τις 31 Ιουλίου καθώς τους δόθηκε αύξηση μισθού μόλις 1%.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει επιβάλει πλαφόν 1% στις μισθολογικές αυξήσεις στο δημόσιο τομέα από το 2013 στο πλαίσιο των προσπαθειών για περιορισμό των κρατικών δαπανών. Στην πραγματικότητα, οι εργαζόμενοι υφίστανται μείωση του μισθού τους καθώς το ποσοστό της αύξησης είναι χαμηλότερο του πληθωρισμού.

Αν και η Τράπεζα της Αγγλίας δεν εμπίπτει σε αυτό τον περιορισμό, εντούτοις τον ακολουθεί, προκειμένου να δώσει το «καλό παράδειγμα» για τις πολιτικές λιτότητας που η ίδια προτείνει.

Η Τράπεζα, που απασχολεί περίπου 3.600 άτομα, δήλωσε ότι η «εάν προχωρήσει η απεργία, η Τράπεζα έχει ήδη εκπονήσει σχέδια προκειμένου όλες οι υπηρεσίες να μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν αποτελεσματικά. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις με την Unite και ελπίζουμε να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα», ανέφερε η Τράπεζα της Αγγλίας σε ανακοίνωση.

Η Unite δήλωσε ότι πολλοί εργαζόμενοι της Τράπεζας κερδίζουν λιγότερα από 20.000 λίρες (περίπου 22.700 ευρώ) το χρόνο, ποσοστό πολύ χαμηλό με βάση το αυξημένο κόστος ζωής αλλά και τις πολλές ώρες εργασίας.

Το συνδικάτο κάλεσε το διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας να παρέμβει, λέγοντας ότι θα εξετάσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εάν δεν διευθετηθεί η διαμάχη.

Αντανάκλαση: 902