Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

«Εμείς δεν είμαστε σαν τους Αμερικανούς»

Ο πόλεμος στην Ουκρανία όπως τον βλέπει ο ρωσικός στρατός
Η ρωσική εκδοχή για το ηθικό των στρατευμάτων, όπως και για την κατάσταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία φαίνεται πως είναι διαφορετική, αν όχι εκ διαμέτρου αντίθετη, από αυτήν των ΗΠΑ και της Βρετανίας, που όπως πάντα εκφράζεται μέσα από τα ΜΜΕ όλου του πλανήτη.
Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων «Reuters», η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία αντιμετωπίζει σημαντικά υλικοτεχνικά προβλήματα και το ηθικό των στρατευμάτων φαίνεται χαμηλό. 

Ένας αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε στο Reuters πως: «Ένας από τους λόγους που τα πράγματα φαίνεται να καθυστερούν βόρεια του Κιέβου είναι ότι οι ίδιοι οι Ρώσοι αναδιοργανώνονται και προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν» δήλωσε μιλώντας υπό συνθήκες ανωνυμίας ως συνήθως.

Από την άλλη, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, ο οποίος έδωσε συνέντευξη στο «Sky News», υποστήριξε ότι «η ρωσική εισβολή καθυστερεί σημαντικά» και πως «οι δυνάμεις της Μόσχας δέχονται απώλειες».

Όπως τόνισε ο Γουάλας: «Αυτό που είδαμε είναι ότι οι τακτικές των Ρώσων δεν ήταν σωστές. Ήταν απόλυτα σίγουροι ότι θα έπαιρναν πολλές πόλεις σε λίγες ώρες, όχι λίγες πόλεις σε πολλές ημέρες». 

Αντίθετα, η ρωσική εκδοχή για το ηθικό των στρατευμάτων και την κατάσταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, φαίνεται να διαφέρει από αυτήν των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Σε ρωσική ιστοσελίδα δημοσιεύτηκε το τηλεγράφημα με την αξιολόγηση του Βλαντιμίρ Τρούχαν, ενός συνταγματάρχη που συμμετέχει στον κεντρικό μηχανισμό του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, ο οποίος στο τηλεγράφημα διευκρινίζει αρκετές πτυχές της συνεχιζόμενης στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία από τη σκοπιά του ρωσικού στρατού.

Όπως αναφέρεται στο τηλεγράφημα για τον ρωσικό στρατό και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις:

  • Στη στρατιωτική επιχείρηση δεν συμμετέχουν φαντάροι παρά μόνο επαγγελματίες που έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα. Για αυτό, οι Λευκορώσοι δεν συμμετέχουν: Ο στρατός τους αποτελείται αποκλειστικά από κληρωτούς φαντάρους.
  • Δεν μπορούμε να μιλάμε για την ύπαρξη μέχρι σήμερα άνω των 3,5 χιλιάδων νεκρών Ρώσων στρατιωτών: ένας τέτοιος αριθμός θανάτων θα επέφερε πολλαπλάσιους τραυματίες, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι οι δρόμοι θα έπρεπε ήταν φραγμένοι με ασθενοφόρα προς την αντίθετη κατεύθυνση από τα πεδία μαχών, καθώς επίσης και τη μαζική ανάπτυξη επιτόπιων στρατιωτικών νοσοκομείων. Κάτι που θα ήταν αδύνατο να μείνει κρυφό. Δεν βλέπουμε την ύπαρξη τέτοιων ρεπορτάζ και βίντεο ούτε στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.
  • Περιπτώσεις με καμένα στρατιωτικά οχήματα από το κομβόι που πραγματοποιεί προέλαση μέσα στο ουκρανικό έδαφος είναι πιθανές, καθώς πρόκειται για πόλεμο και στις πολεμικές επιχειρήσεις όλα μπορούν να συμβούν. Είναι οχήματα που σταμάτησαν να λειτουργούν και τα άφησε στο δρόμο Ρωσικός στρατός. Κάποιος αξιωματικός έκανε κάποιο λάθος και εξ αυτού έπρεπε να αφήσουν τα οχήματα αφού πρώτα τους άδειασαν τα ντεπόζιτα. Φυσικά κάποιος θα πληρώσει και θα υποβιβαστεί για αυτό. Σε αυτή την περίπτωση, τα εγκαταλειμμένα στρατιωτικά οχήματα  θα μπορούσαν αργότερα να καούν από τον ουκρανικό στρατό για να δημιουργήσουν προπαγανδιστικά βίντεο.
  • Η ίδια η κουβέντα που ακούγεται στα Δυτικά ΜΜΕ για «βλήματα, πυρομαχικά και καύσιμα, που μόλις και μετά βίας φτάνουν και που θα κρατήσουν για μόλις 3-4 μέρες ακόμα», δεν είναι παρά μια γιγάντια ανοησία. Στρατιωτικές επιχειρήσεις αυτού του επιπέδου προετοιμάζονται εδώ και αρκετούς μήνες, όλα είναι υπολογισμένα και σχεδιασμένα εκ των προτέρων με λεπτομέρειες που προβλέπουν όλες τις πιθανότητες.
  • Το μοτίβο των ενεργειών των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι: «Εμείς δεν είμαστε σαν τους Αμερικανούς. Οι Αμερικάνοι είναι αυτοί που, βλέποντας κάτι ή κάποιον στο δρόμο, ρίχνουν πρώτα μια χειροβομβίδα και μετά προσπαθούν να καταλάβουν τι είναι. Κανείς από εμάς δεν θα φτιάξει "βουνά από πτώματα". Αν κάποιος δεν αντιστέκεται, γιατί να τον σκοτώσεις;»
  • Η διανομή όπλων στον απροετοίμαστο και ανεκπαίδευτο πληθυσμό, καθώς και κάθε είδους «βόμβες μολότοφ», για να χρησιμοποιηθούν εναντίον των επαγγελματιών, είναι απλά, μια απερίγραπτη βλακεία. Τρεις-τέσσερις χειροβομβίδες κρότου-λάμψης είναι αρκετές για να τους κάνει να ρίξουν τα όπλα και να φύγουν τρέχοντας. Η απόφαση για παράδοση όπλων και πυρομαχικών στα χέρια εγκληματιών και λούμπεν στοιχείων, δεν θα οδηγήσει σε τίποτα άλλο παρά στην αιματοχυσία του άμαχου πληθυσμού, καθώς είναι σχεδόν σίγουρο πως τα όπλα θα χρησιμοποιηθούν για ληστείες και πλιάτσικο. Μετά από αυτό, γίνεται σαφές ότι όλες οι ενέργειες των υπερασπιστών των πόλεων στην ουκρανική επικράτεια, που είτε καταστρέφουν τα οδικά σήματα, είτε προχωρούν σε σαμποτάζ για κάποιου είδους επερχόμενου αντάρτικου πόλης, είτε ακόμη και να υπονομεύουν γέφυρες - αυτό είναι απλώς βλακεία και πλήρης ανικανότητα. Επειδή σαφώς ένα τανκ δεν θα περάσει από μια αχαρτογράφητη γέφυρα, αν η γέφυρα που ήθελαν να περάσουν έχει καταστραφεί, ο Ρωσικός στρατός με τα τανκς του δεν θα προτιμήσουν μια καινούρια ή μια πρόχειρη, αλλά θα χρησιμοποιήσουν μια πλωτή.
  • Οι άντρες του ηγέτη της Τσετσενίας, Καντίροφ, που είναι εκπαιδευμένοι στον ανταρτοπόλεμο πόλης, θα απασχοληθούν για να εκκαθαρίσουν τις πόλεις από αντάρτες και εγκληματίες.
  • Οι μονάδες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων που συμμετέχουν στην επιχείρηση δεν χρησιμοποιούν όλμους. Όλες οι επιθέσεις όλμων, όλες οι εκρήξεις όλμων σε κατοικημένες περιοχές (το Σούμι, την Ακτίρκα, το Ντονμπάς και αλλού), ειδικά σε στρατιωτικά «ασήμαντα» μέρη όπου δεν υπάρχει στρατιωτική ή ενεργειακή υποδομή, είναι προκλήσεις από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και μονάδες εδαφικής άμυνας για να τρομοκρατήσουν τον τοπικό πληθυσμό και για να περάσουν την προπαγάνδα τους στα ΜΜΕ.
Μετάφραση-Επιμέλεια
Κωστής Αποστολόπουλος
Αντανάκλαση: Αριστερός Κόμβος