Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα απαντώντας σε ερώτηση αν θα πρέπει η κυβέρνηση να δανειστεί από το μηχανισμό στήριξης που αποφάσισε το Eurogroup, δήλωσε πως "μην κοροϊδευόμαστε, θα το απλώσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και ανεξάρτητα τη μορφή".
"Σήμερα μπορεί να αρχίζουν να γελούν οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, αλλά για τον εργαζόμενο λαό έρχεται ένας απότομος και πολύ γρήγορος σφαγιασμός των δικαιωμάτων που φθάνει ως αυτό που κάποτε θεωρούνταν απίθανο: Την άρνηση των συλλογικών συμβάσεων, την κατάργηση του κατώτατου μισθού και μια σειρά άλλα δρακόντεια μέτρα τα οποία βεβαίως η κυβέρνηση και ο μηχανισμός τα παίρνουν για να ισχύουν στο διηνεκές. Και από αυτή την άποψη η υπόθεση βρίσκεται πια στα χέρια του λαού και μόνο αυτού", τόνισε.
Η κα Παπαρήγα η οποία συναντήθηκε με την εθνική επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις δήλωσε ότι «η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, ανεξάρτητα τη συγκυρία, έχει υποχρέωση να φτάσει στο επίπεδο της επίσημης διεκδίκησης της επιστροφής των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου τώρα. Και αυτό ανεξαρτήτως των χειρισμών που θέλει να κάνει, το πότε θα τις απαιτήσει, σήμερα ή μετά από 1 - 2 χρόνια. Διότι μέχρι τώρα, με εξαίρεση μια περίοδο, το 1995, δεν υπάρχει ανανέωση της διεκδίκησης αυτής».Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε πως θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμο όλοι οι πρόεδροι των κομμάτων και ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συναντήσουν την επιτροπή, πολύ περισσότερο που δεν έχει γίνει ακόμα κάποια συνάντηση.
«Έχουν πολλά πράγματα να μάθουν και πάνω απ’ όλα μπορούν και με τη δική τους συμβολή να θεμελιώσουν ένα εντελώς δίκαιο αίτημα, το οποίο κατά τη γνώμη μας ασυγχώρητα έχει περάσει σε δεύτερη και σε τρίτη μοίρα. Κατά κάποιο τρόπο έχει υποβαθμίσει ένα δίκαιο αίτημα της Ελλάδας, όταν μάλιστα εδώ και πολλά χρόνια άλλες χώρες έχουν ικανοποιηθεί, στον έναν ή στον άλλο βαθμό, για τις συνέπειες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στους λαούς και στις ίδιες τις χώρες», συμπλήρωσε.
"Εμπόρευμα η Υγεία"
Με την υπουργό Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να δηλώνει ότι η κυβέρνηση στηρίζει και θα στηρίξει το ΕΣΥ για την στελέχωση, την ανασυγκρότησή του και την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος με την πρωτοβάθμια φροντίδα και την γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα να μιλά για εμπορευματοποίηση του τομέα Υγείας στον οποίο δεν μπορούν να μπουν κανόνες, ολοκληρώθηκε η συζήτηση επερώτησης των βουλευτών του ΚΚΕ για «την επιδείνωση της κατάστασης στο δημόσιο σύστημα Υγείας».
Η κ. Ξενογιαννακοπούλου υπεραμύνθηκε στο σύνολό της την κυβερνητική πολιτική τονίζοντας πως η κυβέρνηση κάνει τα πάντα προς την κατεύθυνση της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος και της χρηστής διαχείρισης των πόρων που τροφοδοτούν το ΕΣΥ προκειμένου αυτό να γίνει πιο σύγχρονο και κάθε ευρώ να πιάνει τόπο.
«Η Υγεία είναι εμπόρευμα» είπε η Αλέκα Παπαρήγα φέρνοντας ως παράδειγμα το ότι ο εργαζόμενος πληρώνει εισφορά, κρατήσεις, συμμετοχή στα φάρμακα, επιβαρύνεται με την Υγεία, κι ακόμη «πληρώνει το μάρμαρο» του εμπορίου και των προμηθειών στα νοσοκομεία και στην Πρόνοια. Η κ. Παπαρήγα επισήμανε ακόμη ότι τεράστιοι τομείς (όπως η φυσικοθεραπεία, η οδοντιατρική περίθαλψη, το τσεκ απ) είναι στον ιδιωτικό τομέα, είναι εκτός δημοσίου συστήματος, ενώ ο ιδιωτικός τομέας γιγαντώθηκε σήμερα τόσο ώστε να μιλάμε για όργιο επιχειρηματιών που κάνουν από εμπόριο όπλων μέχρι επενδύσεις στην Υγεία.
Όπως ανέφερε, εδώ και πολλά χρόνια αλλά και σήμερα η ΕΕ, μέσα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας περιλαμβάνει τον τομέα της Υγείας ως έναν τομέα που θα βοηθήσει όχι απλώς στην αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και στην ανάκαμψη κι αυτό - συμπλήρωσε - μόνο για τους καθαρά εμπορευματοποιημένους τομείς μπορείς να το πεις. «Τι κανόνες μπορείτε να βάλετε στον κ. Βγενόπουλο που αγοράζει μαιευτήρια αφού είναι επιχειρηματική δραστηριότητα και οι κανόνες που μπορούν να μπουν είναι ότι κανόνες υπάρχουν στην αγορά. Πώς αντιμετωπίστηκε το φακελάκι; Με τα απογευματινά ιατρεία τα οποία πληρώνεις. Και πώς θα αντιμετωπιστεί το γεγονός ότι ένα μέρος των γιατρών αντλεί πελατεία από το Δημόσιο; Όταν η επιμόρφωση των γιατρών είναι θέμα των εταιρειών φαρμάκων και κάνουν στους Καναρίους Νήσους Συνέδρια δεν θα υπάρχει διαφθορά;» έθεσε τα ερωτήματα. «Είναι εμπορευματοποιημένος ο τομέας. Ούτε στις επιχειρήσεις, ούτε στους γιατρούς μπορείτε να βάλετε κανόνες. Κι αυτή είναι η διαφωνία μας» είπε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, η οποία ζήτησε αυτό το 25% που θα κερδηθεί από την περικοπή των φαρμάκων να αφαιρεθεί από τη συμμετοχή των εργαζόμενων για την Υγεία.
Η υπουργός Υγείας τόνισε ότι η ύπαρξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας οφείλεται στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, το οποίο και οικοδόμησε το κοινωνικό κράτος την δεκαετία του ‘80. Η κ. Ξενογιαννακοπούλου, η οποία παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα και ελλείψεις στο ΕΣΥ, απέδωσε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση που άφησε το Σύστημα Υγείας με τεράστια χρέη, με αδυναμία προγραμματισμού των προμηθειών των νοσοκομείων και υποστελεχωμένο, ενώ είπε ότι η ΝΔ εγκατέλειψε πλήρως τα ασφαλιστικά ταμεία με αποτέλεσμα να είμαστε η μόνη χώρα της Ε.Ε. που έχει περισσότερες ιδιωτικές από ότι δημόσιες δαπάνες.
Η υπουργός ζήτησε να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος για τις αναγκαίες αλλαγές ώστε το ΕΣΥ να γίνει πιο αποτελεσματικό.
Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα τηρηθεί απαρέγκλιτα και θα στηριχθεί το ΕΣΥ με τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού.
Εξειδικεύοντας, μεταξύ άλλων, ενημέρωσε ότι:
- βρίσκονται στο στάδιο της προκήρυξης 786 θέσεις γιατρών σε κενές οργανικές θέσεις
- μέχρι τον Ιούνιο θα προκηρυχθούν 1000 νέες θέσεις γιατρών πέραν των οργανικών
- εκκρεμεί η έγκριση για την πρόσληψη 250 ειδικευόμενων γιατρών και 84 γιατρών για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
- βρίσκεται στο τελικό στάδιο προκήρυξη και θα βγει τον επόμενο μήνα για πρόσληψη νοσηλευτών για την κάλυψη 3.000 θέσεων
- αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις σε προσωπικό και ασθενοφόρα στο ΕΚΑΒ
Αναφερόμενη στο θέμα των εφημεριών η υπουργός είπε ότι θα ξεκινήσει διάλογος για το πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί το σύστημα.
Σχετικά με την πολιτική φαρμάκου, επανέλαβε το μέτρο της επαναφοράς της λίστας φαρμάκων και της ανακοστολόγησης 6.500 σκευασμάτων, της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και του ελέγχου σε ασφαλιστικά ταμεία για να τονίσει ότι με τον συνδυασμό αυτών των πολιτικών θα έχουμε πολύ γρήγορα αποτελέσματα. Η κ. Ξενογιαννακοπούλου είπε ακόμη ότι με ρύθμιση που θα έρθει, αν οι ιδιωτικές κλινικές δεν συμμορφωθούν να λειτουργήσουν φαρμακείο με τους όρους που θα τεθούν και να μην υλοποιούν τις υποχρεώσεις τους τότε τα ασφαλιστικά ταμεία θα διακόπτουν την σύμβαση μαζί τους.
Εκ μέρους της ΝΔ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κώστας Μαρκόπουλος τόνισε ότι εν μέσω κρίσης που πολλές κοινωνικές ομάδες θα φτωχύνουν το δημόσιο αγαθό της Υγείας γίνεται ακόμη πολυτιμότερο. Χαρακτήρισε αναληθές ότι επί των ημερών της ΝΔ έγιναν οι περισσότερες ιδιωτικές κλινικές, αναφέροντας ότι ο μεγαλύτερος αριθμός ιδιωτικών κλινών αναπτύχθηκε επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Αναφερόμενος στην ομιλία της υπουργού, είπε πως έλειψαν τα στοιχεία για την ποιότητα και την ταχύτητα των υπηρεσιών Υγείας και ενώ συμφώνησε πως «ασφαλώς πρέπει να κόψουμε τις σπατάλες», τόνισε ότι «δεν είναι ευρώ όλα για να τα κόψουμε». «Η κρίση απαιτεί το κοινωνικό αντίδωρο της υγείας να επιστρέψει με ποιότητα στους πολίτες. Είναι καλή η οικονομία όχι όμως σε βάρος της ποιότητας και των θέσεων εργασίας. Ας μη θεραπεύουμε μόνο τους αριθμούς. Το ΕΣΥ έχει τεράστια περιθώρια βελτίωσης. Υπάρχουν απλές, ανέξοδες οργανωτικές κινήσεις στις οποίες θα είμαστε κοντά σας στον δημόσιο διάλογο για έναν τομέα που μας ενώνει όλους» πρόσθεσε ο κ. Μαρκόπουλος.
Από τον ΛΑΟΣ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Ουρανία Παπανδρέου τόνισε ότι το σύστημα Υγείας πάσχει διαχρονικά, το ΕΣΥ έχει γεράσει και ταυτόχρονα γιγαντώνεται ο ιδιωτικός τομέας. Έκανε λόγο για τεράστιες ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για «εγκληματικές παραλείψεις» και για το ότι ο χώρος της Υγείας έγινε επί χρόνια πεδίο στείρων αντιπαραθέσεων κι όχι γενναίων πολιτικών αποφάσεων. Ζήτησε από την υπουργό να προχωρήσει σε έλεγχο καταγραφής και αποδοτικότητας στις νοσηλευτικές μονάδες.
Για απαξίωση του ΕΣΥ έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Β. Μουλόπουλος λέγοντας ότι έξι μήνες από την νέα κυβέρνηση και το ΕΣΥ συνεχίζει να συρρικνώνεται, να απαξιώνεται και να παραδίδεται κομμάτι κομμάτι στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Η μακροχρόνια υποχρηματοδότησή του, η κακοδιαχείριση και η νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ασκήθηκαν και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ οδήγησαν στην κατάρρευση του ΕΣΥ και την γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα, ανέφερε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Π. Ευθύμιου τόνισε ότι για 150 χρόνια δεν υπήρχε ΕΣΥ, θεμελιώθηκε από το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα (το ΠΑΣΟΚ) θέλει να ξαναθεμελιώσει το ΕΣΥ, συγκρούεται με τα συμφέροντα κι όπως είπε ήδη η αρμόδια υπουργός έχει δώσει την γραμμή και την γραφή για την ανασύνταξη του συστήματος Υγείας (φάρμακα, προσλήψεις, κλίνες εντατικής, διαγωνισμός για το ΕΚΑΒ κ.α.).
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης επισήμανε την διαφωνία του κόμματός του με την πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων καθώς και με τις θέσεις του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ που ενώ διακηρύσσει ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, δεν ζητάει την κατάργηση της δράσης του ιδιωτικού κεφαλαίου αλλά απλώς να τεθούν κάποιοι κανόνες.
Από: www.ana-mpa.gr
«Έχουν πολλά πράγματα να μάθουν και πάνω απ’ όλα μπορούν και με τη δική τους συμβολή να θεμελιώσουν ένα εντελώς δίκαιο αίτημα, το οποίο κατά τη γνώμη μας ασυγχώρητα έχει περάσει σε δεύτερη και σε τρίτη μοίρα. Κατά κάποιο τρόπο έχει υποβαθμίσει ένα δίκαιο αίτημα της Ελλάδας, όταν μάλιστα εδώ και πολλά χρόνια άλλες χώρες έχουν ικανοποιηθεί, στον έναν ή στον άλλο βαθμό, για τις συνέπειες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στους λαούς και στις ίδιες τις χώρες», συμπλήρωσε.
"Εμπόρευμα η Υγεία"
Με την υπουργό Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να δηλώνει ότι η κυβέρνηση στηρίζει και θα στηρίξει το ΕΣΥ για την στελέχωση, την ανασυγκρότησή του και την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος με την πρωτοβάθμια φροντίδα και την γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα να μιλά για εμπορευματοποίηση του τομέα Υγείας στον οποίο δεν μπορούν να μπουν κανόνες, ολοκληρώθηκε η συζήτηση επερώτησης των βουλευτών του ΚΚΕ για «την επιδείνωση της κατάστασης στο δημόσιο σύστημα Υγείας».
Η κ. Ξενογιαννακοπούλου υπεραμύνθηκε στο σύνολό της την κυβερνητική πολιτική τονίζοντας πως η κυβέρνηση κάνει τα πάντα προς την κατεύθυνση της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος και της χρηστής διαχείρισης των πόρων που τροφοδοτούν το ΕΣΥ προκειμένου αυτό να γίνει πιο σύγχρονο και κάθε ευρώ να πιάνει τόπο.
«Η Υγεία είναι εμπόρευμα» είπε η Αλέκα Παπαρήγα φέρνοντας ως παράδειγμα το ότι ο εργαζόμενος πληρώνει εισφορά, κρατήσεις, συμμετοχή στα φάρμακα, επιβαρύνεται με την Υγεία, κι ακόμη «πληρώνει το μάρμαρο» του εμπορίου και των προμηθειών στα νοσοκομεία και στην Πρόνοια. Η κ. Παπαρήγα επισήμανε ακόμη ότι τεράστιοι τομείς (όπως η φυσικοθεραπεία, η οδοντιατρική περίθαλψη, το τσεκ απ) είναι στον ιδιωτικό τομέα, είναι εκτός δημοσίου συστήματος, ενώ ο ιδιωτικός τομέας γιγαντώθηκε σήμερα τόσο ώστε να μιλάμε για όργιο επιχειρηματιών που κάνουν από εμπόριο όπλων μέχρι επενδύσεις στην Υγεία.
Όπως ανέφερε, εδώ και πολλά χρόνια αλλά και σήμερα η ΕΕ, μέσα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας περιλαμβάνει τον τομέα της Υγείας ως έναν τομέα που θα βοηθήσει όχι απλώς στην αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και στην ανάκαμψη κι αυτό - συμπλήρωσε - μόνο για τους καθαρά εμπορευματοποιημένους τομείς μπορείς να το πεις. «Τι κανόνες μπορείτε να βάλετε στον κ. Βγενόπουλο που αγοράζει μαιευτήρια αφού είναι επιχειρηματική δραστηριότητα και οι κανόνες που μπορούν να μπουν είναι ότι κανόνες υπάρχουν στην αγορά. Πώς αντιμετωπίστηκε το φακελάκι; Με τα απογευματινά ιατρεία τα οποία πληρώνεις. Και πώς θα αντιμετωπιστεί το γεγονός ότι ένα μέρος των γιατρών αντλεί πελατεία από το Δημόσιο; Όταν η επιμόρφωση των γιατρών είναι θέμα των εταιρειών φαρμάκων και κάνουν στους Καναρίους Νήσους Συνέδρια δεν θα υπάρχει διαφθορά;» έθεσε τα ερωτήματα. «Είναι εμπορευματοποιημένος ο τομέας. Ούτε στις επιχειρήσεις, ούτε στους γιατρούς μπορείτε να βάλετε κανόνες. Κι αυτή είναι η διαφωνία μας» είπε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, η οποία ζήτησε αυτό το 25% που θα κερδηθεί από την περικοπή των φαρμάκων να αφαιρεθεί από τη συμμετοχή των εργαζόμενων για την Υγεία.
Η υπουργός Υγείας τόνισε ότι η ύπαρξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας οφείλεται στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, το οποίο και οικοδόμησε το κοινωνικό κράτος την δεκαετία του ‘80. Η κ. Ξενογιαννακοπούλου, η οποία παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα και ελλείψεις στο ΕΣΥ, απέδωσε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση που άφησε το Σύστημα Υγείας με τεράστια χρέη, με αδυναμία προγραμματισμού των προμηθειών των νοσοκομείων και υποστελεχωμένο, ενώ είπε ότι η ΝΔ εγκατέλειψε πλήρως τα ασφαλιστικά ταμεία με αποτέλεσμα να είμαστε η μόνη χώρα της Ε.Ε. που έχει περισσότερες ιδιωτικές από ότι δημόσιες δαπάνες.
Η υπουργός ζήτησε να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος για τις αναγκαίες αλλαγές ώστε το ΕΣΥ να γίνει πιο αποτελεσματικό.
Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα τηρηθεί απαρέγκλιτα και θα στηριχθεί το ΕΣΥ με τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού.
Εξειδικεύοντας, μεταξύ άλλων, ενημέρωσε ότι:
- βρίσκονται στο στάδιο της προκήρυξης 786 θέσεις γιατρών σε κενές οργανικές θέσεις
- μέχρι τον Ιούνιο θα προκηρυχθούν 1000 νέες θέσεις γιατρών πέραν των οργανικών
- εκκρεμεί η έγκριση για την πρόσληψη 250 ειδικευόμενων γιατρών και 84 γιατρών για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
- βρίσκεται στο τελικό στάδιο προκήρυξη και θα βγει τον επόμενο μήνα για πρόσληψη νοσηλευτών για την κάλυψη 3.000 θέσεων
- αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις σε προσωπικό και ασθενοφόρα στο ΕΚΑΒ
Αναφερόμενη στο θέμα των εφημεριών η υπουργός είπε ότι θα ξεκινήσει διάλογος για το πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί το σύστημα.
Σχετικά με την πολιτική φαρμάκου, επανέλαβε το μέτρο της επαναφοράς της λίστας φαρμάκων και της ανακοστολόγησης 6.500 σκευασμάτων, της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και του ελέγχου σε ασφαλιστικά ταμεία για να τονίσει ότι με τον συνδυασμό αυτών των πολιτικών θα έχουμε πολύ γρήγορα αποτελέσματα. Η κ. Ξενογιαννακοπούλου είπε ακόμη ότι με ρύθμιση που θα έρθει, αν οι ιδιωτικές κλινικές δεν συμμορφωθούν να λειτουργήσουν φαρμακείο με τους όρους που θα τεθούν και να μην υλοποιούν τις υποχρεώσεις τους τότε τα ασφαλιστικά ταμεία θα διακόπτουν την σύμβαση μαζί τους.
Εκ μέρους της ΝΔ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κώστας Μαρκόπουλος τόνισε ότι εν μέσω κρίσης που πολλές κοινωνικές ομάδες θα φτωχύνουν το δημόσιο αγαθό της Υγείας γίνεται ακόμη πολυτιμότερο. Χαρακτήρισε αναληθές ότι επί των ημερών της ΝΔ έγιναν οι περισσότερες ιδιωτικές κλινικές, αναφέροντας ότι ο μεγαλύτερος αριθμός ιδιωτικών κλινών αναπτύχθηκε επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Αναφερόμενος στην ομιλία της υπουργού, είπε πως έλειψαν τα στοιχεία για την ποιότητα και την ταχύτητα των υπηρεσιών Υγείας και ενώ συμφώνησε πως «ασφαλώς πρέπει να κόψουμε τις σπατάλες», τόνισε ότι «δεν είναι ευρώ όλα για να τα κόψουμε». «Η κρίση απαιτεί το κοινωνικό αντίδωρο της υγείας να επιστρέψει με ποιότητα στους πολίτες. Είναι καλή η οικονομία όχι όμως σε βάρος της ποιότητας και των θέσεων εργασίας. Ας μη θεραπεύουμε μόνο τους αριθμούς. Το ΕΣΥ έχει τεράστια περιθώρια βελτίωσης. Υπάρχουν απλές, ανέξοδες οργανωτικές κινήσεις στις οποίες θα είμαστε κοντά σας στον δημόσιο διάλογο για έναν τομέα που μας ενώνει όλους» πρόσθεσε ο κ. Μαρκόπουλος.
Από τον ΛΑΟΣ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Ουρανία Παπανδρέου τόνισε ότι το σύστημα Υγείας πάσχει διαχρονικά, το ΕΣΥ έχει γεράσει και ταυτόχρονα γιγαντώνεται ο ιδιωτικός τομέας. Έκανε λόγο για τεράστιες ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για «εγκληματικές παραλείψεις» και για το ότι ο χώρος της Υγείας έγινε επί χρόνια πεδίο στείρων αντιπαραθέσεων κι όχι γενναίων πολιτικών αποφάσεων. Ζήτησε από την υπουργό να προχωρήσει σε έλεγχο καταγραφής και αποδοτικότητας στις νοσηλευτικές μονάδες.
Για απαξίωση του ΕΣΥ έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Β. Μουλόπουλος λέγοντας ότι έξι μήνες από την νέα κυβέρνηση και το ΕΣΥ συνεχίζει να συρρικνώνεται, να απαξιώνεται και να παραδίδεται κομμάτι κομμάτι στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Η μακροχρόνια υποχρηματοδότησή του, η κακοδιαχείριση και η νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ασκήθηκαν και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ οδήγησαν στην κατάρρευση του ΕΣΥ και την γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα, ανέφερε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Π. Ευθύμιου τόνισε ότι για 150 χρόνια δεν υπήρχε ΕΣΥ, θεμελιώθηκε από το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα (το ΠΑΣΟΚ) θέλει να ξαναθεμελιώσει το ΕΣΥ, συγκρούεται με τα συμφέροντα κι όπως είπε ήδη η αρμόδια υπουργός έχει δώσει την γραμμή και την γραφή για την ανασύνταξη του συστήματος Υγείας (φάρμακα, προσλήψεις, κλίνες εντατικής, διαγωνισμός για το ΕΚΑΒ κ.α.).
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης επισήμανε την διαφωνία του κόμματός του με την πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων καθώς και με τις θέσεις του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ που ενώ διακηρύσσει ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, δεν ζητάει την κατάργηση της δράσης του ιδιωτικού κεφαλαίου αλλά απλώς να τεθούν κάποιοι κανόνες.