Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Έγγραφο-βόμβα της Goldman Sachs μας στέλνει στο ΔΝΤ


- Όρος για μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 20% ;
- Μικρή αποκλιμάκωση των spreads σήμερα
- Παπακωνσταντίνου: δεν ζητάμε ενεργοποίηση του μηχανισμού
- Στις 13 Απριλίου το επόμενο κρας-τεστ γιά τον δανεισμό
- Στο 3,9% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο !
 
Έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Γ.Παπανδρέου πραγματοποιήθηκε το πρωί, στη σκιά της έκρηξης του επιτοκίου δανεισμού. Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, ο υφυπουργός Φ.Σαχινίδης και η Υπουργός Οικονομίας Λ.Κατσέλη.

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο κ.Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα συγκληθεί το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα τις ιδιωτικοποιήσεις.
Ο Υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θέτει θέμα ενεργοποίησης του ευρωπαϊκού μηχανισμού. Σημείωσε όμως ότι "γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο συζήτηση γιά να συγκεκριμενοποιηθούν οι λεπτομέρειες του μηχανισμού, σε συνέχεια της απόφασης της 25ης Μαρτίου".
Αναφερόμενος στα υψηλότατα επιτόκια δανεισμού, είπε πως δεν αντικατοπτρίζουν την κατάσταση της οικονομίας και τις προσπάθειες που γίνονται, ενώ εκτίμησε ότι όσο προχωρά ο καιρός και θα εφαρμόζονται τα κυβερνητικά μέτρα, τα επιτόκια θα γίνονται πιό λογικά.

Ωστόσο την ίδια ώρα διεθνείς οίκοι επιμένουν να "προεξοφλούν" προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ, ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο !

18μηνη εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα -αρχής γενομένης από τον Απρίλιο- “βλέπει” ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs στην Ευρώπη.

Όπως ενημέρωσε με email τους κορυφαίους συνεργάτες του λίγες ώρες πριν από την συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις δηλώσεις Τρισέ, ο Ερικ Νίλσεν εκτιμά ότι συμφωνία για εμπλοκή του ΔΝΤ-μέσω του μηχανισμού στήριξης- είναι πολύ πιθανό να κλειστεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.
Κατά τον κ. Νίλσεν θεωρείται μάλιστα πιθανό να τεθεί ως όρος για την ανάμιξη του ΔΝΤ η περικοπή μισθών ΚΑΙ στον ιδιωτικό τομέα της τάξης του 20%.

Συγκεκριμένα -όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα “Το Βήμα”- το στέλεχος της Goldman Sachs θεωρεί αναπόφευκτη τη χρήση του διμερούς μηχανισμού στήριξης που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ενώ επισημαίνει τις ανησυχίες της επενδυτικής κοινότητας για το αν η ελληνική κυβέρνηση θα δεχθεί τους όρους που θα θέσει το ΔΝΤ για να παράσχει βοήθεια, για το ύψος της ευρωπαϊκής βοήθειας και το κόστος δανεισμού που θα προκύψει για την Ελλάδα, καθώς και για το αν τελικά το συγκεκριμένο σχήμα βοηθείας θα είναι αρκετό για τη χώρα μας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Νίλσεν, το ΔΝΤ θα απαιτήσει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω περικοπών κατά 15%-20% των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις -πάντα κατά τον κ.Νίλσεν-η Ελλάδα θα λάβει δάνειο ύψους 20-25 δισ. ευρώ, με το ΔΝΤ να χρεώνει επιτόκιο λίγο πάνω από το 3% και την Ευρώπη περί το 4%-5%. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs δεν βλέπει «φως στο τούνελ», σημειώνοντας ότι ακόμη και αν ληφθεί, αυτή η βοήθεια δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες των επόμενων 18 μηνών.

Αλλά και οικονομολόγοι του ελβετικού οίκου UBS θεωρούν πολύ πιθανή την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ και μάλιστα μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Πάντως χθες ο υπουργός Οικονομικών, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, είπε πως η Ελλάδα θα δανειστεί από την αγορά όσο ψηλά κι αν φτάσει το spread, διότι μιά προσφυγή στο ΔΝΤ θα είχε μακροπρόθεσμα αρνητικά αποτελέσματα.

Εντωμεταξύ ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ οι απώλειες που καταγράφουν τράπεζες και θεσμικοί επενδυτές Ελλάδας και εξωτερικού από τις αγορές ομολόγων των πρόσφατων εκδόσεων του ελληνικού Δημοσίου.

Είναι ενδεικτικό ότι το δεκαετές ομόλογο που εξέδωσε το Δημόσιο στις 4 Μαρτίου με ημερομηνία λήξης τον Ιούνιο του 2020 διαπραγματευόταν χθες στην τιμή 91,75 από 98,94 όπου είχε εκδοθεί, ενώ η απόδοσή του έφτασε το 7,4%.

Η πτώση στις τιμές των ομολόγων «επεκτείνει» την ανησυχία και στις επικείμενες εκδόσεις εντόκων γραμματίων στις 13 και 20 Απριλίου, αφού αν λάβει κανείς υπόψη ότι ένα ομόλογο διετίας έχει αυτή τη στιγμή απόδοση 6,5%, μπορεί να φανταστεί ότι τα τρίμηνα, εξάμηνα και ετήσια έντοκα που θα εκδοθούν θα έχουν παράλογα υψηλά επιτόκια. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τραπεζίτες, επιτόκιο πάνω από το 3,5% θα θέσει ζήτημα ανατιμολόγησης των καταθέσεων.

Σήμερα το spread του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου δείχνει μικρή τάση αποκλιμάκωσης, πέφτοντας από τις 428 μονάδες στις 406, γιά να ανέβει λίγο αργότερα στις 412.
Σε αρνητικό έδαφος πέρασε και πάλι ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, παρά το ανοδικό άνοιγμα. Πριν από λίγη ώρα κατέγραφε πτώση γύρω στο 0,5%.

 Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η 13η Απριλίου, καθώς εκείνη την ημέρα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει προγραμματίσει την έκδοση εντόκων γραμματίων 26 και 52 εβδομάδων, ενώ στις 20 Απριλίου το ελληνικό δημόσιο έχει προγραμματίσει την έκδοση εντόκων γραμματίων 3 μηνών.

Επιπλέον η Ελλάδα θα προωθήσει την πώληση δολαριακών ομολόγων στις ΗΠΑ αυτό το μήνα παρά την εκτόξευση του κόστους δανεισμού σε νέα ιστορικά υψηλά, όπως διαβεβαίωσαν μέσω του Dow Jones Newswires, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

«Θα πάμε στις ΗΠΑ και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να συγκεντρώσουμε 5-10 δισ. δολάρια από το δολαριακό ομόλογο», ανέφερε αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ.

Η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει «επαρκή χρηματοδότηση» για τον Απρίλιο, ωστόσο χρειάζεται ακόμη περίπου 11 δισ. ευρώ για πληρωμές χρέους το Μάιο, στις οποίες περιλαμβάνεται η εξόφληση χρέους 8,5 δισ. ευρώ που ωριμάζει στις 19 Μαΐου.

"Πρέπει να ξεπεράσουμε το σκόπελο των δύο αυτών μηνών. Αν το καταφέρουμε, οι αγορές θα ηρεμήσουν αφού η επόμενη σημαντική υποχρέωση της χώρας δεν είναι πριν το φθινόπωρο", πρόσθεσε.

Εντωμεταξύ στο 3,9% εκτινάχθηκε τον Μάρτιο ο πληθωρισμός, κυρίως λόγω των αυξήσεων στα καύσιμα και στο κόστος μεταφορών, αλλά και της αύξησης στα είδη ένδυσης-υπόδησης μετά το τέλος των εκπτώσεων