Η "ώρα μηδέν" για τις σχέσεις μεταξύ του κ. Αντ. Σαμαρά και της κυρίας Ντ. Μπακογιάννη φαίνεται ότι έφτασε και αφορμή αποτελούν τα μέτρα τα οποία συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση με την "τρόικα" και η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, σε δηλώσεις του αργά το βράδυ της Τρίτης, είπε "όχι" στη συμφωνία, θέτοντας παράλληλα με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο και θέμα κομματικής πειθαρχίας, παίρνοντας ουσιαστικά ένα υψηλό ρίσκο και σε ό,τι αφορά αυτή καθεαυτή την πολιτική του επιλογή αλλά και ως προς την εσωκομματική νηνεμία.
Στη "σκληρή" δήλωσή του επιτέθηκε στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για ηγεσίες που σκύβουν το κεφάλι.
Από την άλλη πλευρά, η πρώην υπουργός Εξωτερικών δεν είχε κρύψει όλο το προηγούμενο διάστημα την άποψή της ότι η ΝΔ πρέπει να υπερψηφίσει τα μέτρα, με βάση τα δεδομένα τα οποία ισχύουν σήμερα στην οικονομία.
Στη συνάντηση που είχε -ύστερα από αίτημά της- με τον κ. Σαμαρά, το πρωί της Τρίτης, του επεσήμανε μάλιστα την ανάγκη η ΝΔ να υπερψηφίσει έστω επί της αρχής το νομοσχέδιο αυτό και να ασκήσει παράλληλα αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση.
Με βάση τις θέσεις αυτές των δύο πλευρών η εσωκομματική σύγκρουση και ενδεχομένως η ρήξη δύσκολα θα αποφευχθούν. Εάν ο πρόεδρος της ΝΔ επιμείνει μέχρι τέλους στο "όχι" και στην επιβολή κομματικής πειθαρχίας και η κυρία Ντ. Μπακογιάννη στο "ναι" και δεν επιλέξει άλλον τρόπο διαφοροποίησης, τότε δεν αποκλείεται ίσως και σήμερα να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στο εσωκομματικό πεδίο, που ορισμένα στελέχη εκτιμούν ότι θα φτάσουν μέχρι και στη διαγραφή της πρώην υπουργού Εξωτερικών.
ΓρίφοςΤο ερώτημα είναι πόσα και ποια στελέχη της ΝΔ, που έχουν την ίδια άποψη με την πρώην υπουργό Εξωτερικών, θα επιλέξουν τελικώς να διαφοροποιηθούν με την ψήφο τους και να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο της διαγραφής. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε προ ολίγων ημερών ότι δεν μπορεί να διανοηθεί ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ενώ την ίδια άποψη έχουν εκφράσει ο κ. Κ. Χατζηδάκης, ο κ. Θ. Γιαννόπουλος αλλά και ο κ. Α. Σπηλιωτόπουλος.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, πάντως, δεν φαίνεται διατεθειμένος να μεταβάλει την άποψή του. Την Τρίτη συζήτησε με το σύνολο σχεδόν των βουλευτών της ΝΔ και αφού ενημερώθηκε για τις απόψεις τους, ανακοίνωσε τη θέση του. "Το καταψηφίζουμε! Οχι γιατί αρνούμαστε τη χρηματοδοτική στήριξη που το ΠΑΣΟΚ κατέστησε απαραίτητη πλέον, αλλά διότι διαφωνούμε με την πολιτική που μας οδήγησε έως εδώ και με την κυβερνητική οικονομική στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης", είπε χαρακτηριστικά.
Διευκρίνισε, πάντως ότι ανεξάρτητα από τη θέση αυτή, η ΝΔ θα σεβαστεί τα χρήματα που δίδονται στην Ελλάδα και ότι δεσμεύεται και από τις συμβάσεις που θα υπογραφούν. "Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση και να γίνουν όλες οι απαραίτητες τομές και όλες οι απαραίτητες προσαρμογές. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να βγούμε από την ανάγκη στήριξης του μηχανισμού κι από τους όρους του όσο γίνεται ταχύτερα", συμπλήρωσε. "Η Ελλάδα", κατέληξε ο κ. Σαμαράς, "χρειάζεται επειγόντως πολιτικές δυνάμεις που δεν σκύβουν το κεφάλι, ούτε εξαντλούνται σε διαμαρτυρίες, αλλά χαράζουν προοπτική διεξόδου. Αυτός είναι ο ρόλος και η ευθύνη της ΝΔ".
Πρωτοβουλία
Συνομιλίες με Μπαρόζο και Μαρτένς
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζ. Μπαρόζο και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Β. Μαρτένς, είχε χθες ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος αφού τους εξήγησε τη στάση που θα τηρήσει στη Βουλή απέναντι στα μέτρα, επεσήμανε ότι η ΝΔ θα σεβαστεί πλήρως τη συμφωνία της "τρόικας" με την κυβέρνηση.
Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του χθες το απόγευμα, ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος διαχώρισε πλήρως τη στάση του κόμματός του απέναντι στο ενδεχόμενο σύγκλησης συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών με τη στάση που θα τηρήσει στη σημερινή ψηφοφορία. Οπως είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, δεν πρόκειται να αλλάξει η θέση που εξέφρασε με τρόπο ρητό και κατηγορηματικό το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος του κόμματος και θα καταψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο. Σε ερώτηση δε για την κομματική πειθαρχία και την κυρία Ντ. Μπακογιάννη, είπε πως "δεν είναι δυνατόν στο σημαντικότερο νομοσχέδιο των τελευταίων ετών, το κόμμα να μην πάει συντεταγμένα".
Από: http://www.ethnos.gr