Στη σκιά των χθεσινών μαζικών κινητοποιήσεων που επισκιάστηκαν από τον τραγικό χαμό τριών εργαζομένων υποκαταστήματος της τράπεζας Marfin επί της οδού Σταδίου, ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο περιλαμβάνει τα επώδυνα μέτρα που ζητά η Τρόικα για την ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης στις 19 Μαΐου. Την ίδια στιγμή φουντώνουν οι κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα αυτά.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια αρχίζει στις 9:30 το πρωί και θα διεξαχθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Η ψηφοφορία -ίσως γίνει ονομαστική- αναμένεται να ολοκληρωθεί νωρίς το απόγευμα, ενώ για λόγους συνταγματικής τάξης οι ρυθμίσεις για τις περικοπές στον δημόσιο τομέα περιλαμβάνονται σε δεύτερο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια αύριο, Παρασκευή.
Ρυθμίσεις τις τελευταίας στιγμής
Ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής στα σκληρά μέτρα, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Οι ρυθμίσεις αφορούν ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων κάτω των 60 ετών, οι οποίοι θα δικαιούνται τελικά να λάβουν τα επιδόματα των 400 ευρώ τα Χριστούγεννα, των 200 ευρώ το Πάσχα και το επίδομα αδείας, τα οποία αντικατέστησαν τα αντίστοιχα δώρα. Συγκεκριμένα, τα επιδόματα θα δικαιούνται οι συνταξιούχοι κάτω των 60 ετών, οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη λόγω αναπηρίας, από βαρέα και ανθυγιεινά, λόγω ενασχόλησής τους με οικοδομικά επαγγέλματα ή λόγω θανάτου του/της συζύγου τους. Την περικοπή των επιδομάτων θα αποφύγουν επίσης όσοι λαμβάνουν πολεμικές συντάξεις, οι συνταξιούχοι λόγω ανικανότητας και οι συνταξιούχοι λόγω αποστρατείας, καθώς και όσοι δεν έχουν υπερβεί το 18ο έτος ή αν σπουδάζουν κατά το 24ο έτος της ηλικίας τους.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε επίσης ότι «αν καταβάλλονται στο ίδιο πρόσωπο δύο συντάξεις από το Δημόσιο ή από ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης», τα επιδόματα καταβάλλονται μόνο από τον φορέα που καταβάλλει τη μεγαλύτερη σύνταξη, ενώ αν στη σύνταξη συντρέχουν περισσότεροι του ενός δικαιούχοι εκ μεταβιβάσεως, το ποσό των επιδομάτων επιμερίζεται αναλόγως στα συνδικαιούχα πρόσωπα. Επιπλέον, κόβονται η 13η και η 14η σύνταξη σε όσους δικαιούχους και βοηθηματούχους καταβάλλεται μειωμένη σύνταξη σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 20 του Ν. 2084/1992 (Α΄ 165), 6 παρ. 9 του Ν. 2227/1994 (Α΄ 129) και 8 παρ. 14 του Ν. 2592/1998 (Α΄ 57), ρύθμιση που αφορά τις άγαμες θυγατέρες που έχουν εισόδημα άνω των 15.000 ευρώ από άλλες πηγές και τους συνταξιούχους του Δημοσίου που έχουν διοριστεί σε άλλη θέση του Δημοσίου.
Επίσης, παρελθόν θα αποτελούν τα επιδόματα των Χριστουγέννων, του Πάσχα και της άδειας για τους συνταξιούχους των οποίων οι συντάξεις μαζί με τα 800 ευρώ των νέων επιδομάτων υπολογιζόμενες σε δωδεκάμηνη βάση υπερβαίνουν τις 2.500 ευρώ μηνιαίως. Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους στρατιωτικούς.
Αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για την ψήφιση των μέτρων
«Το δίλημμα είναι σαφές: Είτε ψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο και σώζουμε τη χώρα, είτε δεν το ψηφίζουμε και αφήνουμε τη χώρα να καταρρεύσει. Το κάθε κόμμα θα κληθεί να απαντήσει χωρίς φιοριτούρες. Ή παίρνουμε τα 110 δισ., ή δεν τα παίρνουμε και πάμε σε στάση πληρωμών» υπογράμμισε, κλείνοντας την τοποθέτησή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
«Κάναμε μια εξαιρετικά επίπονη προσπάθεια για να διασώσουμε ό,τι μπορούσαμε, με σειρά επιχειρημάτων για τα οποία συνέβαλαν και οι κοινωνικοί εταίροι. Πολύ θα ήθελα να πω ότι είχαμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε ακέραιο τον 13ο και 14ο μισθό και στο δημόσιο τομέα», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι έχει πολιτικό κόστος, αλλά είμαστε έτοιμοι να το αναλάβουμε με θυσίες για όλους. Προσπαθούμε όμως να τις επιμερίσουμε με δίκαιο τρόπο», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.
Την έντονη αντίδραση των ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε το νομοσχέδιο. Το ΛΑΟΣ υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο δεν δίνει ελπίδα, αλλά επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει σήμερα, που το νομοσχέδιο θα συζητηθεί και ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τασούλας, δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει τη διαδικασία προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης γιατί διαφωνεί ριζικά με τη στρατηγική εξόδου από τη κρίση, που επέλεξε η κυβέρνηση.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «συνειδητό σχέδιο της Τρόικας, στο οποίο συμμετείχε, αξιοποίησε, θέλησε αποδέχτηκε και επιδίωξε η κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι «στόχος του είναι η προστασία των συμφερόντων της αστικής τάξης».
Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι αύριο θα εκφραστεί η θέση του κόμματός του από τον ίδιο τον πρόεδρο και αφού η κυβέρνηση απαντήσει στα επί μέρους ζητήματα που έχει θέσει, όπως αυτά που αφορούν τους συνταξιούχους. Ταυτόχρονα, μίλησε για καίριες ευθύνες της ΝΔ ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για ολιγωρία και υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο θα δημιουργήσει τεράστιο υφεσιακό πρόβλημα και δεν δίνει ελπίδα στον ελληνικό λαό.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε για νομοσχέδιο που αποτυπώνει μεγάλα ελλείμματα. Χαρακτηρίζεται, όπως είπε, από έλλειμμα αξιοπιστίας, δικαιοσύνης και αποτελεσματικότητας. Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε ότι με αυτό το νομοσχέδιο καταλύεται το σύνταγμα, ενώ έκανε λόγο για διαδικασίες πολιτικού πραξικοπήματος.
Νέες κινητοποιήσεις σήμερα
Νέες κινητοποιήσεις πρόκειται να λάβουν χώρα σήμερα αλλά και την επόμενη εβδομάδα.
Σε 24ωρη απεργία προχωρά σήμερα η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος, σε ένδειξη μνήμης για το θάνατο των τριών τραπεζικών, που σκοτώθηκαν χθες, όταν πυρπολήθηκε η τράπεζα Marfin. Κατά την ΟΤΟΕ, «σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες έχει και η Κυβέρνηση, η οποία όπως φαίνεται δεν υπολόγισε το μέγεθος και την έκταση των συνεπειών που έχουν για την ελληνική κοινωνία και τους πολίτες οι αποφάσεις της που αφορούν στην οικονομική παράδοση της χώρας μας στην τρόικα του Δ.Ν.Τ., της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ε.Κ.Τ., αλλά και στις διαχρονικές απαιτήσεις του ντόπιου κεφαλαίου».
Και η ΠΟΕ-ΟΤΑ προκήρυξε για σήμερα, Πέμπτη, νέα 24ωρη απεργία, αντιδρώντας στα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Επίσης, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα ανακοίνωσαν ότι παρατείνεται και σήμερα η απεργία των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση με αποτέλεσμα τα σκουπίδια να μένουν σωρευμένα στα πεζοδρόμια για έβδομη συνεχή μέρα. Η αποκομιδή θα αρχίσει τα ξημερώματα της Παρασκευής.
Κλειστά την Πέμπτη και την Παρασκευή τα φαρμακεία. Σε ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αναφέρει πως «ο επιχειρούμενος περιορισμός του αριθμού των φαρμακείων και το ελάχιστο περιθώριο κέρδους θα επιφέρουν δραματικές επιπτώσεις στον κλάδο και θα υποβαθμίσουν την παρεχόμενη ασφαλιστική περίθαλψη».
Εν τω μεταξύ, σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την επόμενη εβδομάδα, διαμαρτυρόμενες για τα κυβερνητικά μέτρα. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν σήμερα τους εργαζόμενους σε νέο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για τα μέτρα στις 18:00 έξω από τη Βουλή, ενώ το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει για την ίδια ώρα συλλαλητήριο στην Ομόνοια. Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη, σε πορεία καλεί η Πρωτοβουλία Σωματείων Δημιοσίου και Ιδιωτικού Τομέα ενάντια στην ψήφιση των νέων μέτρων, με αφετηρία το άγαλμα Βενιζέλου.
Από: http://tvxs.gr/news